Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alzheimerpatiënt niet gebaat bij NSAID

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010
Patiënten met de ziekte van Alzheimer die hun ziekteproces hopen te vertragen, hebben geen baat bij NSAID’s. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Daniëlle de Jong aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Drie vragen aan neuroloog Daniëlle de Jong.

Hoe zag uw onderzoek eruit?

“Ik heb het effect van twee maal daags 50 mg indometacine onderzocht bij patiënten die een lichte tot matige ernst van de ziekte van Alzheimer hadden. Gedurende een jaar hebben zij indometacine of placebo geslikt. Er zijn diverse andere studies waarin het effect van andere NSAID’s is onderzocht.” 

Zijn NSAID’s wel eerder werkzaam?

“Daar is geen bewijs voor. Ook bij patiënten met lichte geheugenklachten hadden NSAID's geen effect. Ook lijken ze geen beschermend effect te hebben als je ze op latere leeftijd preventief begint te slikken. Nog niet duidelijk is of je Alzheimer kunt voorkomen als je tussen je 40ste en 60ste jaar begint met het slikken van NSAID's. Dat zou dan het gevonden verminderde risico op de ziekte van Alzheimer bij NSAID-gebruikers – zoals reumapatiënten – verklaren, dat bij diverse epidemiologische studies is gevonden.” 

Komt er zo’n vervolgonderzoek?

“Dat is nog maar de vraag. Het probleem is dat je voor zo’n onderzoek veel patiënten moet includeren en dat een dergelijke studie veel geld kost. De farmaceutische industrie is hier waarschijnlijk ook niet in geïnteresseerd omdat NSAID’s generiek verkrijgbaar zijn. Dit levert de industrie dus geen grote winsten op.”

Document acties

Back to top