Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW44

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Voorspellen

In 2002 verscheen in Pharmacy World & Science een meta-analyse van observationele studies naar ziekenhuisopnamen ten gevolge van bijwerkingen van geneesmiddelen. Een belangrijke conclusie was dat het mogelijk leek om een relevant deel van zulke ziekenhuisopnamen te voorkómen.

03-11-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Twee studies tonen doorbraak in behandeling blaaskanker

Het combineren van immuuntherapie met chemotherapie of met het nieuwe geneesmiddel enfortumab vedotin bij uitgezaaide blaaskanker vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Dat blijkt uit de resultaten van twee fase-3-studies, meldt onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek, dat spreekt van een doorbraak.

26-10-2023 | door PW

Prela en prena

Toen ik op mijn 18e in Utrecht ging studeren werd ik overvallen door woorden en afkortingen waar ik het bestaan niet van afwist. Om er een paar te noemen: de GERU, de sjaars en bijvoorbeeld een drankje met paard, waarvan het tweede deel van het woord de censuurtoets van Frans denk ik niet doorstaat.

03-11-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Herexamen 2023 PW44

Moet u de dosering van het alternatief herberekenen?

01-11-2023 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt

Starten met simvastatine verbetert waarschijnlijk de uitkomst van ernstig zieke patiënten met COVID-19. Als 33 patiënten worden behandeld met simvastatine bovenop de standaardzorg voor corona, overleeft één patiënt meer dan zonder simvastatine-behandeling. Dit blijkt uit een wereldwijde studie, meldt het UMC Utrecht.

25-10-2023 | door PW

Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

Meer patiënten met multiple sclerose een betere behandeling geven met dezelfde kosten. Met dat doel hebben neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus MC een model ontwikkeld om de beste en goedkoopste MS-medicijnen voor te schrijven.

27-10-2023 | door PW

NHG: voorkeur voor DOAC bij atriumfibrilleren

Bij nieuwe patiënten met atriumfibrilleren gaat binnen de orale anticoagulantia de voorkeur uit naar een direct werkende orale anticoagulans (DOAC). Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Atriumfibrilleren.

31-10-2023 | door D.M. Titre

Gebruik van oxycodon bij borstvoeding afwegen

Het medicatiebewakingsadvies over gebruik van oxycodon tijdens het geven van borstvoeding is aangepast in de G-Standaard. Dit volgt na het herzien van de informatie op de website van het kenniscentrum over zwangerschap en borstvoeding Moeders van Morgen.

03-11-2023 | door PW

Vergoedingsvoorwaarden: risico piekte medio 2023

De minister van VWS kan nadere voorwaarden stellen aan de vergoeding van geneesmiddelen om de doelmatige inzet ervan te bevorderen. Een gemiddelde openbare apotheek verstrekte in 2022 maandelijks ruim 1500 keer een geneesmiddel waarbij de vergoeding aan voorwaarden verbonden is. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-11-2023 | door SFK

Tool helpt om hoogrisicopatiënten te identificeren

Utrechtse onderzoekers ontwikkelden een tool om te voorspellen hoe hoog het risico op een geneesmiddelgerelateerde heropname is. Door inzet van deze tool hopen ze het aantal medicatiegerelateerde heropnames te kunnen verminderen bij hoogrisicopatiënten. “Openbaar apothekers kunnen een veel actievere rol spelen bij het voorkomen van deze heropnames.”

03-11-2023 | door Linda de Jonge

Meer inzicht nodig in bijwerkingen geslachtshormonen bij transgenders

Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen twintig jaar 78 meldingen van bijwerkingen bij transgender personen. De meldingen gaan met name over hormoonbehandelingen voor vermannelijking of vervrouwelijking. Slechts een deel van de bijwerkingen is bekend en staat in de bijsluiter. “Om de medicatieveiligheid van deze middelen in deze populatie te vergroten, zijn meldingen bij Lareb extra van belang.”

03-11-2023 | door M.M. Sonnenberg, J. Hartman, C.A. van Rijn en Ph.J. van Rooij

Meneer, mevrouw, dier of onbekend

We kregen weer een declaratie afgekeurd, want het burgerservicenummer (BSN) klopte niet met het geslacht. Onze eigen schuld, want we weten dat de betreffende persoon volgens het BSN een meneer is.

03-11-2023 | door Karen de Leest

Wandelen als gratis medicijn

Twee keer per week wandelt apotheker Sharmila Rambocus een uur met patiënten en buurtbewoners door de Haagse Schilderswijk. Wandelen is volgens haar een goed medicijn tegen diabetes, eenzaamheid en depressie, en het helpt om fit te blijven. “Tijdens de wandelingen ontstaan nieuwe vriendschappen.”

03-11-2023 | door Edwin Bos

Evidence hunted

Met veel plezier kijk ik op tv naar het nieuwe seizoen van Hunted. Ik zie een kleine parallel met ons werk als apotheker. We zijn dan niet op jacht naar voortvluchtigen, maar wel naar wetenschappelijk bewijs.

03-11-2023 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

DLB’s: extra sessie over antivirale behandeling COVID-19

De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) die plaatsvinden van 14 tot en met 23 november 2023 zijn uitgebreid met een satellietsessie: ‘Antivirale behandeling van COVID-19 voor ambulante patiënten met een hoog risico op ernstig COVID-19’.

03-11-2023 | door KNMP
Back to top