Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW1en2

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Paraatheid

Onvoorspelbaar is waarschijnlijk de beste voorspelling voor 2023. Nou geldt dat waarschijnlijk voor ieder jaar, maar gelet op diverse gebeurtenissen in de wereld dit jaar misschien net iets meer dan anders. Vraag is of we dit jaar ook paraat zijn als weer een onvoorspelbare situatie ontstaat.

13-01-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Geur van de dag

Op maandag werd de voorraad Mixtura Resolvens aangemaakt. Een hoestdrank met een hoog placebogehalte, maar wel erg lekker. De geur van drop en anijs hing de hele dag in de apotheek. Menig bezoeker maakte daar een opmerking over: “Wat ruikt het lekker!”

13-01-2023 | door Jaap Dik, apotheker

Rechter: ivermectine niet in richtlijn COVID-19

Het is de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) niet gelukt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) via de rechter te dwingen ivermectine te laten voorschrijven bij de vroegtijdige behandeling van COVID-19. Eerder wees de rechtbank de vordering in kort geding af, en nu heeft de vereniging ook bij het hof bakzeil gehaald.

05-01-2023 | door PW

Kosten extramurale medicijnen stijgen met 6%

De kosten voor extramurale geneesmiddelen stijgen ten opzichte van 2021 naar verwachting met 6%. Mogelijke factoren zijn: een lager gebruik in 2021 en een hogere gemiddelde vergoeding voor medicijnen in 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Zorginstituut Nederland.

04-01-2023 | door PW

Ernstig plakkerig haar na gebruik Enstilar-schuim

Gebruik van Enstilar-schuim op de hoofdhuid kan ernstig plakkerig haar geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

27-12-2022 | door D.M. Titre

Herexamen 2023 PW1&2

Waar kunt u de kinderdosering vinden?

11-01-2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/- KNMP

Nieuwe enzymvervangende therapie bij ziekte van Pompe

De enzymvervangende therapie met cipaglucosidase alfa (Pombiliti) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor toepassing bij de ziekte van Pompe. Het is bedoeld als langdurige behandeling voor volwassenen met de laat-verworven vorm in combinatie met miglustat.

13-01-2023 | door PW

Miljoen mensen kregen rijgevaarlijk geneesmiddel

Openbare apotheken verstrekten recentelijk aan 3,3 miljoen volwassenen een geneesmiddel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. 1,1 miljoen mensen kregen een middel met een ernstige invloed. Toch kunnen sommige patiënten rijgeschikt worden verklaard. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

13-01-2023 | door SFK

Ziekenhuisapothekers werkten intensief mee aan richtlijn voor COVID-medicatie

Sinds eind vorig jaar is er een richtlijn voor de medicamenteuze behandeling van COVID, opgesteld door de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) en Federatie Medisch Specialisten (FMS). Twee nauw betrokken ziekenhuisapothekers lichten de totstandkoming van de richtlijn toe. “We kunnen steeds behendiger meebewegen als nieuwe varianten opduiken.”

13-01-2023 | door Frans van den Houdt

Aris Prins voor drie jaar herbenoemd als voorzitter KNMP

Dat openbaar apothekers ook in de statistieken officieel worden ondergebracht bij zorgverleners en niet bij fietsenmakers, is een van de zaken waarvoor KNMP-voorzitter Aris Prins zich de komende drie jaar hard gaat maken. Ook wil hij met alle partijen die betrokken zijn bij contractering om de tafel. “Samen benoemen wat fout gaat, dan moeten we iedereen op één lijn krijgen.”

13-01-2023 | door Frans van den Houdt

Jaarrecept vereist alertheid apotheker

Jaarrecepten kunnen makkelijk zijn voor de patiënt. Indien het echter medicatie betreft met een stopdatum na een jaar, is alertheid gewenst, zoals blijkt uit onderstaande melding over antitrombotica die binnenkwam bij Voorkomen Medicatie Incidenten (VMI).

13-01-2023 | door VMI

Ontwikkelen van duurzame zorg en een tasje met medicatie bij ontslag

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Brabant en Limburg die incontinentiemateriaal, dat is overgebleven en niet uit de verpakking is geweest, inzamelen en heruitgeven. En een ziekenhuisapotheker die zelf een duurzame verpakking ontwikkelde voor kant-en-klare spuiten.

13-01-2023 | door Edwin Bos

Vanuit huis werken

Om de hoge werkdruk door uitval van personeel te verlichten werken assistenten bij Apotheek het Catharinahuis af en toe thuis. Rogier Gerritsen: “Het helpt als iemand vanuit huis achter elkaar recepten wegtikt.”

13-01-2023 | door Delia Titre

KNMP-publiekscampagne ‘Vriendelijk verzoek van uw apotheker’ van start

De KNMP is begin januari de publiekscampagne ‘Vriendelijk verzoek van uw apotheker’ gestart. In 2023 geldt een aantal veranderingen in de apotheek die vragen kunnen oproepen bij patiënten.

13-01-2023 | door KNMP

KNMP Jaarplan beschikbaar: Apothekers werken samen

Het jaarplan 2023 van de KNMP met als titel Apothekers werken samen is beschikbaar. “Het gaat om samenwerken met alle apothekers, met de collega’s in de zorg, met onze belangrijke stakeholders en samen met de patiënt”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.

13-01-2023 | door KNMP

Een zichtbaar 2023

Voor mij begon 2023 heel bijzonder. Ik bleek genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2022 voor de provincie Zuid-Holland. Op 1 januari werd dit bekendgemaakt. En daar staat dan ineens je naam en mogen mensen op je stemmen. Per provincie mag degene met de meeste stemmen door voor de landelijke verkiezing.

13-01-2022 | door Nicole Hunfeld, KNMP-bestuurder
Back to top