Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW7

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Inhaalslag

Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden zijn talrijk in de eerste lijn, maar een regio-organisatie met een multidisciplinair bestuur waarin naast huisartsen ook apothekers vertegenwoordigd zijn, blijkt nog steeds vrij zeldzaam, is te lezen in ons coververhaal van deze week. Goede uitzondering vormen de regio’s Zuid-Holland Noord, Amstelland en De Meerlanden, regio’s waar zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid actief is.

18-02-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines

Het omzetten van kortwerkende insulines, als gevolg van een uitbreiding van het preferentiebeleid, kan leiden tot medicatie-incidenten bij patiënten met diabetes mellitus. Dat blijkt uit diverse meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënt is noodzakelijk om meer incidenten te voorkomen.

10-02-2022 | door PW

Verheugen

In deze tijden is het belangrijker dan ooit om je op iets te kunnen verheugen. NRC wijdde hier in januari zelfs een ‘verheugspecial’ aan.

18-02-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Herexamen 2022 PW7

Kan je uit de volgende PRK-namen afleiden dat deze 2 mg estradiol bevatten?

16-02-2022 | door Karen de Leest, openbaar apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en apotheek De Roerdomp, Nieuwegein en Froukje Harkes-Idzinga, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Vrouw met verhoogd kankerrisico moet risico pil goed afwegen

Vrouwen van boven de 25 jaar die een sterk verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker moeten goed afwegen of ze de anticonceptiepil willen gebruiken. Het risico op kanker neemt eerst toe, om op middelbare leeftijd om te buigen naar een beschermend effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team.

10-02-2022 | door PW

Ziekenhuizen schalen op maar ziekteverzuim groot probleem

Nederlandse ziekenhuizen geven aan hun operatiecapaciteit iets verder te hebben opgeschaald. Ook stijgt het aantal ziekenhuizen dat alle kritieke planbare zorg binnen zes weken kan leveren. Het hoge ziekteverzuim is echter een groeiend probleem voor de hele zorgketen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

09-02-2022 | door PW

Gebruik paracetamol van invloed op bloeddruk

Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie.

10-02-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Aantal apotheken terug op niveau van 2019

Nederland telde op 1 januari 2022 1996 openbare apotheken, negen minder dan begin 2021. Na een lichte stijging in de afgelopen drie jaar is het totaal aantal apotheken hiermee weer terug op de stand van 2019. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-02-2022 | door SFK

Apothekers in een multidisciplinair bestuur verstevigen positie in de regio

Omdat de organisatie van zorg verschuift naar de regio is het belangrijk dat apothekers deelnemen aan multidisciplinaire samenwerkingen. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid eist dat in het bestuur van een regio-organisatie meerdere eerstelijnszorgverleners zijn vertegenwoordigd. Een belangrijke steun voor apothekers, die zodoende betrokken zijn bij alle zorgprojecten. “We werken in deze regio al jaren multidisciplinair.”

18-02-2022 | door Edwin Bos

Diabetespatiënten melden schommeling bloedglucose na COVID-vaccinatie

Het effect van een coronavaccinatie op de glucosespiegel lijkt beperkt. Toch kan het weleens voorkomen dat door een vaccinatie (zoals ook bij de griepprik) de bloedglucose even schommelt. Dat komt incidenteel voor en is vaak tijdelijk. Bijwerkingencentrum Lareb ontving honderden meldingen van patiënten die last kregen van bloedglucoseschommelingen na een coronavaccinatie.

18-02-2022 | door Gisela Steenvoorden

Topicaal diclofenac best bij artritis aan de knie

Etoricoxib 60 mg per dag en diclofenac 150 mg per dag lijken de meest effectieve orale NSAID’s bij patiënten met osteoartiritis.

18-02-2022 | door Linda de Graaf

Booster na Janssen-vaccinatie effectief en veilig

Bij zorgmedewerkers die een eerste coronavaccinatie hebben gehad met het Janssen-vaccin (Ad26.COV2-S, Johnson&Johnson-Janssen) zijn zowel een booster met een mRNA-vaccin als een booster met Ad26.COV2-S immunogeen. Ook hebben beide een acceptabel veiligheidsprofiel.

18-02-2022 | door Linda de Graaf

‘Maak afspraken over ontslagmedicatie rond het weekend’

Om te voorkomen dat een patiënt na ontslag uit het ziekenhuis in het weekend zonder een belangrijk geneesmiddel komt te zitten, moeten apothekers regionale afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor het leveren van de ontslagmedicatie/overbrugging. Die oproep doet Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI) op basis van een kwalitatief onderzoek.

18-02-2022 | door Solaiman Ayyoubi, Sander Bouwman en Jaap Dik

Kinderen ontwikkelen zich tot 6 jaar normaal na chemotherapie tijdens zwangerschap

Chemotherapie vanaf het tweede trimester van de zwangerschap lijkt weinig gevolgen te hebben voor het kind, dat zich tot de leeftijd van 6 jaar normaal ontwikkelt. Toch is screening en nazorg aan te raden, concludeert neuropsycholoog Mathilde van Gerwen op basis van haar promotieonderzoek. In vergelijking met een gezonde controlegroep kwamen kleine verschillen aan het licht op het gebied van verbale intelligentie, emotieregulatie, bloeddruk en gehoor.

18-02-2022 | door Mathilde van Gerwen

Apothekers zichtbaar maken

Na zich jarenlang in Nederland en België op lokaal niveau te hebben ingezet voor apothekers is Hendrik De Rocker overgestapt naar de Algemene Farmaceutische Bond België. Als secretaris-generaal wil hij de zichtbaarheid van apothekers gaan verbeteren.

18-02-2022 | door Edwin Bos

KNMP Nieuwsflits: dagelijks overzicht relevante mediaberichtgeving

Leden van de KNMP kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor de KNMP Nieuwsflits. Deze mailing voorziet KNMP-leden dagelijks van een overzicht van relevante mediaberichten over de KNMP, apothekers, geneesmiddelen en andere actuele onderwerpen.

18-02-2022 | door KNMP

Uitvraag kwaliteitsindicatoren gaat op 4 april 2022 van start

Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, kunnen tussen 4 april en 16 mei 2022 de kwaliteitsindicatoren over 2021 invullen. De basis voor de uitvraag wordt gevormd door de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg.

18-02-2022 | door KNMP

Voorlopers

Apothekers behoorden in de jaren tachtig tot de eersten die werkprocessen begonnen te automatiseren. Snel werd zichtbaar dat onderdelen als doseringscontrole en interacties pas echt zinvol worden uitgevoerd als automatisering werd ingezet. Sinds die tijd zijn onze apotheekinformatiesystemen (AIS’sen) niet meer weg te denken uit onze gereedschapskist.

18-02-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Indicaties empagliflozine uitgebreid na positief advies CHMP

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties voor empagliflozine (Jardiance). Het middel is op de markt voor de behandeling van volwassenen met diabetes mellitus type 2, bij onvoldoende effect van dieet en lichamelijke inspanning als monotherapie bij intolerantie voor metformine en in combinatie met andere bloedglucoseverlagende middelen indien die onvoldoende werken.

18-02-2022 | door PW
Back to top