Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW31en32

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Wenselijk

Ook in de apotheek komt grensoverschrijdend gedrag voor. We horen verhalen over apothekers en apothekersassistenten die hiermee te maken hebben en hebben gehad. Seksuele toespelingen, aanrakingen, intimidatie, agressie, pesten. En meldingen waarmee niks wordt gedaan. Dat de voorzitters van de KNMP en NVZA hier nu aandacht voor vragen is daarom terecht en van essentieel belang.

05-08-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hot hot hot!

Terwijl ik dit schrijf hebben we net enkele dagen tropische temperaturen achter de rug. Heerlijk op vakantie, met mijn benen in een koud badje, gingen mijn gedachten wel uit naar mijn patiënten. Voor mijn vakantie hadden we nog net een bericht de deur uitgedaan over wat te doen met medicatie tijdens een hittegolf.

05-08-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Ouders wensen gerichte informatie over medicatie kind

Ouders met kinderen die medicatie gebruiken hebben behoefte aan informatie die specifiek voor kinderen is bedoeld. Ze krijgen weliswaar veel praktische tips, maar apothekersassistenten winnen nauwelijks informatie in bij de ouders, waardoor hun vragen onbesproken blijven, concludeert Villa Siu, die onderzoek deed naar de voorlichting aan ouders.

04-08-2022 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2022 PW31en32

Welk geneesmiddel ontbreekt volgens u in de volgende casus?

03-08-2022 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’

Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."

27-07-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Positief advies voor twee middelen tegen zeldzame aandoeningen

Twee middelen tegen zeldzame genetische aandoeningen ontvingen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een voorwaardelijke handelsvergunning. Het eerste middel is lonafarnib (Zokinvy), dat toe te passen is bij kinderen vanaf 1 jaar met de verouderingsziekte Progeriasyndroom van Hutchinson-Gilford. Kinderen met deze ziekte overlijden gemiddeld rond hun vijftiende levensjaar als gevolg van ernstige cardiovasculaire complicaties.

05-08-2022 | door PW

40.000 mensen geholpen met tijdelijke toestemming

Openbaar apothekers verstrekten in de eerste helft van 2022 bijna 80.000 keer een geneesmiddel waarvoor de inspectie tijdelijk toestemming had gegeven. De SFK schat in dat deze middelen bijna twee keer zo duur zijn als de reguliere geneesmiddelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-08-2022 | door SFK

Software helpt juiste startdosering vancomycine te bepalen voor ic-patiënt

Slechts 16% van de intensive care-patiënten die een standaard startdosering vancomycine krijgt, bereikt daarmee in de eerste 24 uur de gewenste bloedspiegel. Er zijn veel farmacokinetische modellen beschikbaar om de juiste dosering te voorspellen, maar in de praktijk zijn ze lastig toepasbaar. Onderzoekers in het Erasmus MC ontwikkelden een softwareprogramma om ze wel te kunnen gebruiken.

05-08-2022 | door Linda de Jonge

Ziekte-ernst zegt niet alles over noodzaak antibioticum

Een normale lichaamstemperatuur sluit het hebben van een ernstige infectie niet uit. De keuze om met een antibioticum te starten mag dus niet alleen afhangen van de aanwezigheid van koorts. Dit is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Romy Schuttevaer, die onder meer de waarde onderzocht van presenterende lichaamstemperatuur en comorbiditeit bij patiënten met een infectie.

05-08-2022 | door Romy Schuttevaer, Jelmer Alsma, Hester F.Lingsma en Stephanie C.E. Schuit

Add on-prednisolon gunstig bij ouderen met reuma

Add on-laaggedoseerd prednisolon heeft gunstige langetermijneffecten bij 65-plussers met reumatoïde artritis (RA). Dit gaat wel gepaard met een toename van het aantal bijwerkingen, vooral milde tot matige infecties.

05-08-2022 | door Linda de Graaf

DOAC ook optie bij levercirrose

DOAC’s lijken bij patiënten met levercirrose niet meer schadelijke effecten te hebben dan traditionele anticoagulantia.

05-08-2022 | door Linda de Graaf

Hygiënevoorschrift gaat voor geloofsovertuiging van apothekersassistent

Een apothekersassistent weigerde de door het ziekenhuis voorgeschreven werkkleding te dragen omdat ze vanwege haar geloofsovertuiging niet met ontblote onderarmen mocht werken. Het ziekenhuis stapte uiteindelijk naar de rechter en verzocht daar ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Er was sprake van een verboden onderscheid naar godsdienst, maar toch wees de kantonrechter het verzoek toe.

05-08-2022 | door Catelijne Bach en Arvid Munsters

‘Gezonde leefstijl stimuleren veel beter dan medicalisering’

Patiënten die een medicamenteuze behandeling voor obesitas krijgen moeten goed geïnformeerd worden over mogelijke bijwerkingen en het feit dat nog onbekend is of een eventuele gewichtsafname leidt tot een verlaagd risico op morbiditeit en mortaliteit. Behandelaars, overheidsinstanties en media dienen bovendien uitermate voorzichtig te zijn met berichtgeving over anti-obesitasmiddelen.

05-08-2022 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani en Yvonne Jacobs

Nederlandse artsen te voorzichtig met de dosering van DOAC’s

Artsen in Nederland zijn vaak te voorzichtig met doseren van DOAC’s, met name bij ouderen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Het is daarom raadzaam voor de doseringscontrole een DOAC-protocol te gebruiken bij alle nieuwe gebruikers en jaarlijks te evalueren of de dosering nog steeds accuraat is.

05-08-2022 | door Chuck van de Cappelle, Floor Hulshof en Iris Nap

Betere zorg zonder balie

Met de nieuwbouw van het Radboudumc kreeg begin juli ook de Radboud Apotheek een geheel nieuw onderkomen. Zorg en logistiek zijn gescheiden en de patiënt bepaalt welke zorg het beste bij hem past.

05-08-2022 | door Frans van den Houdt

Mid summer blues

Terwijl ik rondjes ren in mijn apotheek vanwege personele schaarste, zie ik vanuit mijn ooghoek alweer de agenda-alerts binnenstromen. Houden sommigen dan nooit op met vergaderen? Zelfs het Integraal Zorgakkoord-traject maakt een korte pas op de plaats. Ambities genoeg, maar het moet wel uitvoerbaar en haalbaar blijven.

05-08-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Apotheekteams ondervinden last van frustratie en onbegrip

Zeven op de tien apotheekteams ondervinden dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Dat blijkt uit een enquête van de KNMP waarop ruim achthonderd openbaar apothekers hebben gereageerd.

05-08-2022 | door KNMP

Subsidie beschikbaar voor apotheken om regeldruk zelf te verminderen

Apotheken en andere zorgaanbieders kunnen van 1 tot 30 september 2022 aanspraak maken op een subsidieregeling om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk. Deze regeling maakt onderdeel uit van het overheidsprogramma [Ont]Regel de Zorg.

05-08-2022 | door KNMP

’Grensoverschrijdend gedrag: bespreek het, hoe lastig ook’

Als er één rode draad bestaat bij grensoverschrijdend gedrag dan is die dat het jarenlang kan voortduren. “Bespreek het, in een vroeg stadium. Spreek elkaar aan. Hoe lastig het ook is. Voordat het volledig uit de hand loopt”, luidt de gemeenschappelijke oproep van de koepelvoorzitters Aris Prins (KNMP) en Gerard Hugenholtz (NVZA).

05-08-2022 | door Dennis Mulkens
Back to top