Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Ook in de apotheek komt grensoverschrijdend gedrag voor. We horen verhalen over apothekers en apothekersassistenten die hiermee te maken hebben en hebben gehad. Seksuele toespelingen, aanrakingen, intimidatie, agressie, pesten. En meldingen waarmee niks wordt gedaan. Dat de voorzitters van de KNMP en NVZA hier nu aandacht voor vragen is daarom terecht en van essentieel belang.
Terwijl ik dit schrijf hebben we net enkele dagen tropische temperaturen achter de rug. Heerlijk op vakantie, met mijn benen in een koud badje, gingen mijn gedachten wel uit naar mijn patiënten. Voor mijn vakantie hadden we nog net een bericht de deur uitgedaan over wat te doen met medicatie tijdens een hittegolf.
Ouders met kinderen die medicatie gebruiken hebben behoefte aan informatie die specifiek voor kinderen is bedoeld. Ze krijgen weliswaar veel praktische tips, maar apothekersassistenten winnen nauwelijks informatie in bij de ouders, waardoor hun vragen onbesproken blijven, concludeert Villa Siu, die onderzoek deed naar de voorlichting aan ouders.
Welk geneesmiddel ontbreekt volgens u in de volgende casus?
Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."
Twee middelen tegen zeldzame genetische aandoeningen ontvingen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een voorwaardelijke handelsvergunning. Het eerste middel is lonafarnib (Zokinvy), dat toe te passen is bij kinderen vanaf 1 jaar met de verouderingsziekte Progeriasyndroom van Hutchinson-Gilford. Kinderen met deze ziekte overlijden gemiddeld rond hun vijftiende levensjaar als gevolg van ernstige cardiovasculaire complicaties.
Openbaar apothekers verstrekten in de eerste helft van 2022 bijna 80.000 keer een geneesmiddel waarvoor de inspectie tijdelijk toestemming had gegeven. De SFK schat in dat deze middelen bijna twee keer zo duur zijn als de reguliere geneesmiddelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Slechts 16% van de intensive care-patiënten die een standaard startdosering vancomycine krijgt, bereikt daarmee in de eerste 24 uur de gewenste bloedspiegel. Er zijn veel farmacokinetische modellen beschikbaar om de juiste dosering te voorspellen, maar in de praktijk zijn ze lastig toepasbaar. Onderzoekers in het Erasmus MC ontwikkelden een softwareprogramma om ze wel te kunnen gebruiken.
Een normale lichaamstemperatuur sluit het hebben van een ernstige infectie niet uit. De keuze om met een antibioticum te starten mag dus niet alleen afhangen van de aanwezigheid van koorts. Dit is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Romy Schuttevaer, die onder meer de waarde onderzocht van presenterende lichaamstemperatuur en comorbiditeit bij patiënten met een infectie.
DOAC’s lijken bij patiënten met levercirrose niet meer schadelijke effecten te hebben dan traditionele anticoagulantia.
Add on-laaggedoseerd prednisolon heeft gunstige langetermijneffecten bij 65-plussers met reumatoïde artritis (RA). Dit gaat wel gepaard met een toename van het aantal bijwerkingen, vooral milde tot matige infecties.
Een apothekersassistent weigerde de door het ziekenhuis voorgeschreven werkkleding te dragen omdat ze vanwege haar geloofsovertuiging niet met ontblote onderarmen mocht werken. Het ziekenhuis stapte uiteindelijk naar de rechter en verzocht daar ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Er was sprake van een verboden onderscheid naar godsdienst, maar toch wees de kantonrechter het verzoek toe.
Patiënten die een medicamenteuze behandeling voor obesitas krijgen moeten goed geïnformeerd worden over mogelijke bijwerkingen en het feit dat nog onbekend is of een eventuele gewichtsafname leidt tot een verlaagd risico op morbiditeit en mortaliteit. Behandelaars, overheidsinstanties en media dienen bovendien uitermate voorzichtig te zijn met berichtgeving over anti-obesitasmiddelen.
Artsen in Nederland zijn vaak te voorzichtig met doseren van DOAC’s, met name bij ouderen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Het is daarom raadzaam voor de doseringscontrole een DOAC-protocol te gebruiken bij alle nieuwe gebruikers en jaarlijks te evalueren of de dosering nog steeds accuraat is.
Met de nieuwbouw van het Radboudumc kreeg begin juli ook de Radboud Apotheek een geheel nieuw onderkomen. Zorg en logistiek zijn gescheiden en de patiënt bepaalt welke zorg het beste bij hem past.
Terwijl ik rondjes ren in mijn apotheek vanwege personele schaarste, zie ik vanuit mijn ooghoek alweer de agenda-alerts binnenstromen. Houden sommigen dan nooit op met vergaderen? Zelfs het Integraal Zorgakkoord-traject maakt een korte pas op de plaats. Ambities genoeg, maar het moet wel uitvoerbaar en haalbaar blijven.
Zeven op de tien apotheekteams ondervinden dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Dat blijkt uit een enquête van de KNMP waarop ruim achthonderd openbaar apothekers hebben gereageerd.
Apotheken en andere zorgaanbieders kunnen van 1 tot 30 september 2022 aanspraak maken op een subsidieregeling om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk. Deze regeling maakt onderdeel uit van het overheidsprogramma [Ont]Regel de Zorg.
Als er één rode draad bestaat bij grensoverschrijdend gedrag dan is die dat het jarenlang kan voortduren. “Bespreek het, in een vroeg stadium. Spreek elkaar aan. Hoe lastig het ook is. Voordat het volledig uit de hand loopt”, luidt de gemeenschappelijke oproep van de koepelvoorzitters Aris Prins (KNMP) en Gerard Hugenholtz (NVZA).
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad