Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW10

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Grip

“Op de ochtend van de zestiende april stuitte dokter Bernard Rieux bij het verlaten van zijn spreekkamer op een dode rat, die midden op de overloop lag. Zonder erbij na te denken schoof hij het beest opzij en liep de trap af. Maar eenmaal op straat realiseerde hij zich dat die rat er niet hoorde en ging hij terug om de conciërge te waarschuwen.”

11-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Toedienen acetylsalicylzuur of heparine bij trombectomie ongunstig

Gebruik van acetylsalicylzuur of heparine tijdens een trombectomie bij een herseninfarct geeft een verhoogd risico op een hersenbloeding. Dit blijkt uit een klinische trial uitgevoerd in vijftien centra in Nederland.

03-03-2022 | door PW

Duw vooruit

Ik laat mij graag inspireren door de topsportwereld. Zo ook door de afgelopen Olympische Winterspelen.

11-03-2022 | door Linda van den Goor, VJA-bestuurslid en openbaar apotheker

Herexamen 2022 PW10

Welk middel heeft nooit een plaats bij de symptomatische behandeling van diarree bij kankerpatiënten?

09-03-2022 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker

Het geneesmiddel penfluridol tegen schizofrenie krijgt een nieuwe toepassing: de behandeling van blaaskanker. Een groep onderzoekers op de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het product op een duurzame manier op de markt brengen.

03-03-2022 | door PW

Nederland levert antibiotica en pijnstillers aan Oekraïne

Nederland levert geneesmiddelen, medische hulpgoederen en -apparatuur aan Oekraïne. De goederen zijn bedoeld voor de Oekraïense bevolking en gaan vandaag op transport naar Polen, waar ze worden overhandigd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

02-03-2022 | door PW

Problemen met ademhaling na casirivimab/imdevimab

Na behandeling met casirivimab/imdevimab (Ronapreve) kunnen COVID-patiënten ademhalingsproblemen krijgen of benauwd worden. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

01-03-2022 | door PW

Difelikefaline vermindert jeuk bij chronische nierschade

Difelikefaline (Kapruvia) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning. Het middel is bedoeld voor de behandeling van volwassenen die hemodialyse ondergaan en als gevolg van de chronische nierschade matig ernstige of ernstige jeuk ervaren.

11-03-2022 | door PW

Medicijngebruik per hoofd met 1,5% gestegen

Openbare apotheken verstrekten in 2021 binnen het basispakket voor het tweede jaar op rij meer geneesmiddelen per hoofd van de bevolking dan het jaar ervoor. Hiermee is, na een daling in 2019, de stijgende lijn weer ingezet. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-03-2022 | door SFK

‘Bij academisch vak als dat van apotheker hoort ook een academisch netwerk’

Academische netwerken rond apotheken zijn in opkomst. Na LANA in Leiden is in Groningen inmiddels ANNA actief; en Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Utrecht ontplooien initiatieven. “Zo’n netwerk levert veel voordelen op voor apothekers; door de korte lijntjes tussen de eerste en tweede lijn en de universiteit kun je elkaar snel vinden en gebruikmaken van elkaars expertise.”

11-03-2022 | door Frans van den Houdt

‘Voeding meer dan alleen maar bron van calorieën’

Voeding is geen geneesmiddel, maar kan wel degelijk preventief en soms zelfs therapeutisch werken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Aangetoond is dat bepaalde voedingscomponenten een bijdrage kunnen leveren aan gezondheid. “Het is een vereiste dat apothekers en artsen zich hiervan bewust zijn.”

11-03-2022 | door Linda de Jonge

Kinderen ervaren neuropsychiatrische bijwerkingen bij oxybutynine

Kinderen ondervinden mogelijk meer neuropsychiatrische bijwerkingen bij het gebruik van oxybutynine dan volwassenen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving over 53 kinderen een melding. Hoofdpijn, agitatie, agressie en rusteloosheid zijn het vaakst gemeld. Twee kinderen zijn vanwege deze vermoede bijwerkingen met psychoses opgenomen in het ziekenhuis.

11-03-2022 | door Ze-Yun Lee, Ellen Ederveen, Miranda van Duren-van Iersel, Koen Grootens, Lonneke van Onzenoort-Bokken en Naomi Jessurun

Onderzoeken tonen equivalentie insuline en biosimilar insuline

Het omzetten van insulines glargine en lispro naar een biosimilar kan veilig, blijkt uit diverse onderzoeken. De biosimilars blijken equivalent aan de biologische referentiemiddelen. Wel komt uit de praktijk naar voren dat patiënten na omzetting niet altijd meer goed zijn ingesteld op de insuline. Doel en impact van de omzetting moeten goed in kaart worden gebracht en altijd gecontroleerd verlopen.

11-03-2022 | door Xenia de Vink en Prem Adhien

SSRI’s beste keuze bij behandeling paniekstoornis

Bij de behandeling van paniekstoornis geven SSRI’s frequent een remissie met een laag risico op bijwerkingen. Van de SSRI’s zijn sertraline en escitalopram geassocieerd met een hogere kans op remissie en lager risico op bijwerkingen.

11-03-2022 | door Linda de Graaf

Geen incrementeel effect PCSK9-remmers

PCSK9-remmers zijn niet kosteneffectief in vergelijking met andere lipidenverlagende middelen in hoge-inkomenslanden.

11-03-2022 | door Linda de Graaf

In de spotlight gezet

Voor zijn inzet tijdens de coronapandemie werd ziekenhuisapotheker Hong Sang Lau in het zonnetje gezet door de gemeente Schiedam. “Alles wat helpt om ons werk op de kaart te zetten, is goed.”

11-03-2022 | door Linda de Jonge

Minister Ernst Kuipers wil tweejaars-werkonderbrekingseis per 2023 schrappen

Minister Ernst Kuipers (VWS) heeft het voornemen om de tweejaars-werkonderbrekingseis met ingang van 1 januari 2023 geheel te schrappen uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

11-03-2022 | door KNMP

Van je sokkel

Afgelopen weken stormde het flink. Bomen werden omvergeblazen. Dakpannen waaiden van de daken. En menig vrachtwagen belandde op zijn kant. Dit natuurgeweld leert weer dat je niet alles in de hand hebt. Dat niet alles beheersbaar is. Je kan de dakpannen nog zo strak hebben gelegd of je trampoline nog zo goed hebben gezekerd. Als de wind de smaak te pakken heeft, gaan ze. Daar helpt geen code geel, oranje, rood tegen.

11-03-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Regeling voor zorgverleners met post-COVID-klachten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een subsidieregeling voor zorgwerkgevers om medewerkers die twee jaar na hun COVID-19-besmetting nog steeds klachten hebben langer in dienst te houden. Dat schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer.

11-03-2022 | door KNMP

Saxenda eerste geneesmiddel tegen obesitas in basispakket

Het geneesmiddel liraglutide (Saxenda) kan voor de behandeling van een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

03-03-2022 | door PW
Back to top