Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schrik

Griepvaccinatiegraad bij zorgverleners te laag, stond onlangs boven een persbericht van de overheid. Ieder jaar worden aan het begin van de herfst weer campagnes opgezet en klemmende oproepen gedaan aan zorgverleners zich toch vooral tegen de griep te laten inenten, maar de resultaten stellen steeds weer teleur.

29-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben

Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.

21-10-2021 | door PW

Influencers

Daar was hij dan: de enige echte Giel Beelen op de socials die ons meenam naar zijn innerlijke goeroe! Wie wil dat nu niet?

29-10-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Herexamen 2021 PW43

Welke van de bewering(en) over rode gistrijst is/zijn onjuist?

27-10-2021 | door L. Bogaard, afdeling Medicatiebewaking, Stichting Healthbase, Houten

Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn

De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.

19-10-2021 | door Linda de Jonge

Stotteren als bijwerking van veel medicijnen

Veel soorten geneesmiddelen kunnen de bijwerking stotteren of het terugkeren van stotteren veroorzaken. Dat blijkt uit enkele duizenden meldingen in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Bijwerkingencentrum Lareb heeft onderzocht.

20-10-2021 | door PW

Nieuw MS-middel met zelfde actieve metaboliet als dimethylfumaraat

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is positief over het verlenen van een handelsvergunning voor het gebruik van diroximelfumaraat (Vumerity) voor de behandeling van volwassenen met relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS). Het werkingsmechanisme is niet volledig duidelijk. Diroximelfumaraat heeft dezelfde actieve metaboliet als dimethylfumaraat, dat ook bij RRMS wordt toegepast.

29-10-2021 | door PW

Aantal ANZ-verstrekkingen vorig jaar 14% lager

Openbare apotheken verstrekten in coronajaar 2020 ruim 1,1 miljoen keer een receptplichtig pakketgeneesmiddel in de avond, nacht of op zondag. Het aantal verstrekkingen onder deze zogeheten ANZ-dienstverlening was daarmee 14% lager dan in 2019, toen er nog 1,3 miljoen ANZ-verstrekkingen waren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-10-2021 | door SFK

Lokale apotheek en internetapotheek strijden om de digitale patiënt

Zorgverzekeraars sturen verzekerden vooralsnog niet naar landelijke internetapotheken, maar onderzoeken wel hoe ze de online farmacie en het bestellen van geneesmiddelen kunnen optimaliseren. Apotheek Ouderkerk gaat de concurrentie aan en levert via een eigen internetapotheek medicatie door heel Nederland. Iris Zuydgeest: “We kunnen als lokale apothekers Bol.com en Amazon alleen voor zijn als we zelf landelijke internetapotheken starten.”

29-10-2021 | door Edwin Bos

ADHD-middel guanfacine: geen nieuwe bijwerkingen

Bijna zes jaar na goedkeuring van guanfacine voor kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) heeft Bijwerkingencentrum Lareb 66 meldingen ontvangen van (vermoede) bijwerkingen. Hierbij zijn geen opmerkelijke nieuwe bijwerkingen aan het licht gekomen. Zorgvuldige monitoring en inname op een vast tijdstip zijn de belangrijkste acties voor een veilige behandeling.

29-10-2021 | door Annerose van der Mijle en Gabriëlla von Kreijfelt

Beter: doorgaan met antidepressiva in de eerste lijn

Bij patiënten die zich goed genoeg voelden om te stoppen met het gebruik van antidepressiva hadden degenen die daadwerkelijk stopten een grotere kans op een relapse van de depressie dan de patiënten die het gebruik continueerden.

29-10-2021 | door Linda de Graaf

Nu investeren in gezondheid betekent later kosten besparen

Break the circle en doe aan preventie en gezondheidsbevordering om te voorkomen dat mensen te kampen krijgen met overgewicht en zelfs obesitas, is de boodschap van arts en apotheker Marianna Abadier. Apothekers kunnen patiënten bij een eerste uitgifte informeren over interventies en bepaalde parameters – gewicht, buikomvang, bloeddruk, cholesterol, glucose – bijhouden en deze evalueren bij een vervolguitgifte of medicatiebeoordeling.

29-10-2021 | door Marianna Abadier

Doen of laten? Meer zorg is lang niet altijd beter …

Hoewel de meeste zorg in Nederland waardevol is, kan deze verder worden verbeterd door niet-gepaste zorg terug te dringen. De projecten van het programma ‘Doen of laten?’ maken duidelijk dat een aanpak op maat waarbij de patiënt wordt betrokken werkt. Eva Verkerk hoopt nog meer zorgverleners te kunnen activeren om zorg zinniger te maken.

29-10-2021 | door Eva Verkerk

Game change online

Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”

29-10-2021 | door Edwin Bos

Farmaceutisch Historische Dag vindt plaats op 23 november

De Farmaceutisch Historische Dag, met als thema ‘Relatie apotheker en arts’, vindt plaats op 23 november 2021. Openbaar en ziekenhuisapothekers kunnen zich hiervoor aanmelden.

29-10-2021 | door KNMP

Veilige principes

Hopelijk kent u ze nog, de veilige principes in de medicatieketen uit 2016. We zijn alweer vijf jaar verder, maar helaas geen reden voor een lustrumfeest. Dit ondanks het vervolgtraject ‘Veilige principes verder in praktijk’. Ja, er zijn stappen gezet, maar de keten blijft kwetsbaar.

29-10-2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Tientallen apotheken zijn testlocatie voor Testen voor Toegang

Er zijn tientallen apotheken die momenteel als testlocatie fungeren voor Testen voor Toegang. Deze apotheken werken samen met een testaanbieder die deel uitmaakt van dit landelijk programma. Daardoor kunnen mensen in apotheken antigeentesten laten afnemen.

29-10-2021 | door KNMP

Norm regelt bereikbaarheid van de dienstapotheken

Om de toegankelijkheid van farmaceutische zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren voor nu en de toekomst goed te regelen, heeft de Stichting Dienstapotheken Nederland een bereikbaarheidsnorm ontwikkeld. Het stichtingsbestuur vertelt over de inhoud en achtergrond van deze norm.

29-10-2021 | door Paul Poley
Back to top