Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Game change online

‘Zichtbaarheid zelfstandige apotheek moet verbeteren.’

PW43 - 29-10-2021 | door Edwin Bos
Benno Neeleman
Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”
Game change online

Groei van de online farmacie is zonder twijfel een van de grootste uitdagingen waar de openbare, zelfstandige apotheek voor staat en voor kómt te staan’. Dat is de overtuiging van apotheker Sander Benraad, (mede)eigenaar van een aantal apotheken in Nijmegen en in de Achterhoek. “Zorgverzekeraars willen een game change van balie naar online, daarop moeten zelfstandige apothekers wel een antwoord hebben. Zeker in deze tijd van krimpende marges, kostenstijgingen en het preferentiebeleid.”

Volgens Benraad is landelijke online farmacie een zorgwekkende ontwikkeling omdat het de samenwerking tussen apothekers en huisartsen doorkruist. “Het zijn juist de lokale apothekers die samen met huisartsen de farmaceutische zorg vormgeven.”

Om de marktpositie van zelfstandige apotheken te kunnen behouden heeft Benraad, samen met openbaar apotheker Fariwar Fladijn, het bedrijf ApotheekCoach opgericht. Een van hun producten is de “light”-franchiseformule 24-7medicijnen.nl, die zelfstandige apothekers ondersteunt bij het vergroten van de eigen zichtbaarheid, want die is volgens Benraad nog altijd onvoldoende, ook online. “De apotheek is een modern bedrijf, dat 24/7 zorg levert en spoedrecepten afhandelt, een groot assortiment heeft en zowel lokaal als online actief is. Toch hebben we dat nog niet goed verteld, want het is te onbekend.”

Straatbeeld

Naar verwachting starten in januari de eerste apotheken met de nieuwe franchiseformule. Vanaf dat moment zal het logo van 24-7medicijnen.nl ook te zien zijn in het straatbeeld, waarbij de apotheek nadrukkelijk haar eigen naam en identiteit behoudt,  aldus Benraad. “Via onder meer Instagram en Facebook gaan we communiceren welke service de zelfstandige apotheek biedt. Zo kunnen patiënten hun medicijnen laten bezorgen, meenemen uit de kluis of ophalen in de apotheek.”

Benraad rekent erop dat volgend jaar minimaal 250 apotheken aansluiten. “Als apothekerscollectief gaan we in 2023 ook meedoen met de contractering.”

Sander Benraad: “Zorgverzekeraars willen een game change van balie naar online.”

Document acties

Back to top