Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW38

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Prijspop

Ze had eigenlijk de Nobelprijs moeten krijgen, maar kreeg een Barbie. Wel een speciale, helemaal naar haar gemodelleerd, tot aan haarkleur (rood) en -stijl (steil) toe.

24-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Vaccineren

Vorige maand liep ik door de Sardijnse straten van Alghero waar ik tegen een mooi oud pand aanliep met daarop in sierlijke letters: La Casa della Salute.

24-09-2021 | door Linda van den Goor, VJA-bestuurslid en aios ’s-Gravelandse apotheek Kortenhoef

V&VN: digitale medicatieoverdracht nog in kinderschoenen

Het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgorganisaties vindt nog maar mondjesmaat plaats, en één van de meest ervaren knelpunten is het ontbreken van een kloppend actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) onder ruim duizend respondenten.

13-09-2021 | door PW

Advies: vergoed roxadustat uit basispakket

Roxadustat (Evrenzo), een medicijn dat kan worden ingezet bij anemie, kan worden vergoed uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister voor Medische Zorg.

14-09-2021 | door Linda de Jonge

Wereldwijd tekort tocilizumab dreigt door corona

Door de stijgende vraag wereldwijd naar ontstekingsremmer RoActemra (tocilizumab) in de intraveneuze vorm raakt de voorraad op. Het middel wordt ook off-label gebruikt bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. In Nederland is RoActemra nog beschikbaar, maar de voorraad is beperkt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

15-09-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW38

Welke stelling over povidonjodium bij geven van borstvoeding is juist?

22-09-2021 | door M.V. Olthoff, afdeling Medicatiebewaking, Stichting Healthbase, Houten

PRAC: heroverweeg rituximab met ibrutinib bij gebruik ACE-remmer

Het risico op plotselinge (hart)dood is mogelijk verhoogd bij behandeling met het oncolyticum ibrutinib in combinatie met rituximab bij patiënten die al een ACE-remmer gebruiken. Dit risico lijkt hoger dan bij gebruik van de combinatie rituximab met fludarabine en cyclofosfamide, blijkt uit een interim-analyse van een klinische studie.

24-09-2021 | door PW

Medicinale cannabis opnieuw minder verstrekt

Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van 2021 20.000 keer medicinale cannabis, 9% minder dan in de eerste helft van 2020. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in 2020, groter dan olie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-09-2021 | door SFK

‘Moderne cao is noodzakelijk voor de toekomst van ons beroep’

Na jaren van stilstand is er eindelijk een nieuwe cao afgesloten voor apothekers. Volgens Chuck van de Cappelle, voorzitter van de nieuwe werknemerspartij Vereniging van Apothekers in Dienstverband (VAD), bepalen een moderne cao en een marktconform salaris het aanzien van het vak. “Mijn doel is een salaris voor apothekers dat meegroeit met dat van huisartsen in dienstverband.”

24-09-2021 | door Edwin Bos

Nagesteriliseerde spuit is hét product van de toekomst

Nagesteriliseerde kant-en-klare spuiten kunnen leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing. Wel is standaardisatie en onderzoek naar evidence based-strategieën nodig om de leesbaarheid van etiketten te vergroten. Lage concentraties extraheerbare stoffen uit het verpakkingsmateriaal maken de verpakking een hoogwaardig kwalitatief product en geschikt voor brede inzetbaarheid binnen de (ziekenhuis)farmacie.

24-09-2021 | door Karin H.M. Larmené- Beld

Oncolytica zijn goed beschikbaar tijdens de sluisprocedure

Fabrikanten zetten zich in om patiënten en behandelaars tijdens de sluisprocedure toegang te geven tot hun producten, vooral als geen vergelijkbare behandeloptie beschikbaar is, blijkt uit onderzoek. Sinds 2015 gebruikt het ministerie van VWS het instrument van de sluis om de automatische instroom van nieuwe, dure geneesmiddelen tijdelijk op te schorten. “Als een prijsverlaging wenselijk is start het ministerie onderhandelingen.”

24-09-2021 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, Anke Pisters-van Roy, Haiko Bloemendal en Hans Gelderblom

Introductie DOAC’s leidde in Europa tot betere beroertepreventie

Bijna een decennium na de introductie van DOAC’s worden deze middelen volop gebruikt in de klinische praktijk in Europa. In de meeste landen heeft dit geleid tot een betere beroertepreventie. Het proefschrift van Joris Komen bevat een breed scala aan studies met real world-evidence over DOAC’s in de klinische praktijk. “Dit onderzoek draagt bij aan de kennis over gebruik, veiligheid en effectiviteit van DOAC’s bij atriumfibrilleren.”

24-09-2021 | door Joris Komen

Abelacimab voorkomt postoperatieve veneuze trombo-embolie

Factor XI speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van postoperatieve veneuze trombo-embolie. Remming van factor XI door een enkele dosis abelacimab na een knie-artroplastiek voorkomt veneuze trombose en is geassocieerd met een laag risico op een bloeding.

24-09-2021 | door Linda de Graaf

Pimavanserine verkleint kans op relapse psychose

Bij patiënten met een dementiegerelateerde psychose verkleint voortzetting van de behandeling met de 5-HT2A inverse-agonist en antagonist pimavanserine de kans op een relapse.

24-09-2021 | door Linda de Graaf

Zélf derde coronaprik zetten

Liefst 100.000 spuitjes met COVID-19-vaccin maakten de Friese apotheken voor toediening gereed. Nu willen ze een stap verder: óók de vaccins zetten. Rogier Hilbers: “Uitbreiding van de apothekersrol in het vaccinatieproces is zó vanzelfsprekend.”

24-09-2021 | door Annemiek Veelenturf

KNMP in gesprek over regionalisering met apothekersorganisaties

De KNMP is met regionale apothekersorganisaties in gesprek over ontwikkelingen rondom regionalisering. Tijdens de netwerkdag op 15 september kwamen rollen en verwachtingen bij verdere regionalisering in de zorg aan de orde. Ook werd de opzet van het KNMP-programma Regionalisering toegelicht.

24-09-2021 | door KNMP

Online farmacie

Vrijwel elke apotheek in Nederland heeft een website en biedt via deze website online diensten aan. Patiënten kunnen alle (herhaal)recepten indienen, waarbij de apotheker zo nodig overleg heeft met de voorschrijver, die hij kent.

24-09-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker van start

De digitale kick-off van de tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker vond 14 september plaats. De opleiding biedt openbaar apothekers de kans zich verder te specialiseren op inhoudelijk gebied en een spilfunctie te vervullen in de regio.

24-09-2021 | door KNMP

Nieuwe rubriek in IM: Verminderde leverfunctie

Doseeradviezen bij verminderde leverfunctie zijn sinds kort terug te vinden in het Informatorium Medicamentorum (IM) in de nieuwe rubriek ‘Verminderde leverfunctie’ (L.). Deze rubriek is bij ongeveer 170 stoffen voorzien van doseeradviezen. De inhoud van de nieuwe rubriek sluit aan op de G-Standaard medicatiebewakingsadviezen van de contra-indicatie Levercirrose.

24-09-2021 | door Zeynep Demir
Back to top