Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2021 PW38

PW38 - 22-09-2021 | door M.V. Olthoff, afdeling Medicatiebewaking, Stichting Healthbase, Houten

Mevrouw De Leeuw (32 jaar) komt een flesje povidonjodium (Betadine) kopen. Zij heeft haar zoontje van 2 maanden oud bij zich en in het apotheekinformatiesysteem ziet u dat zij momenteel borstvoeding geeft. Ze geeft aan dat het flesje voor haarzelf is. Welke stelling is juist? 

 

  1. Povidonjodium is alleen bij beperkt gebruik waarschijnlijk veilig. Bij langdurig gebruik of gebruik op grotere oppervlakten kan het in de borstvoeding terechtkomen en schadelijk zijn voor het kind. Er zijn veiliger alternatieven.
  2. Povidonjodium kan al bij beperkt gebruik systemisch beschikbaar komen en via de borstvoeding terechtkomen bij het kind. Dit kan schadelijk zijn voor kinderen tot 3 maanden.
  3. Povidonjodium op de huid kan systemisch beschikbaar komen, maar komt niet gemakkelijk in de borstvoeding terecht. Het kan veilig worden gebruikt.
  4. Povidonjodium op de huid komt niet systemisch beschikbaar en komt dus niet in de borstvoeding terecht. Het kan veilig worden gebruikt.

Toelichting

Het juiste antwoord is: povidonjodium is alleen bij beperkt gebruik waarschijnlijk veilig. Bij langdurig gebruik of gebruik op grotere oppervlakten kan het in de borstvoeding terechtkomen en schadelijk zijn voor het kind. Er zijn veiliger alternatieven.

Jodiumbevattende producten toegepast bij de moeder kunnen bij het geven van borstvoeding schadelijk zijn voor het kind. Ze kunnen de schildklierfunctie van de zuigeling nadelig beïnvloeden en bij het kind hypothyreoïdie of struma veroorzaken. Jodium gaat vanuit het bloed gemakkelijk over in de moedermelk en kan daar vervolgens gaan stapelen.

Het gebruik van dermale preparaten met jodium wordt afgeraden bij langdurig gebruik of gebruik op grote oppervlakten. Ook bij beschadigde huid neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe.

In het geval van beperkt gebruik (kortdurend gebruik op een klein oppervlak) kan het wel, omdat er dan waarschijnlijk zeer weinig zal worden opgenomen in het bloed en in de moedermelk. Echter, veiligere alternatieven hebben de voorkeur zoals chloorhexidine, natriumhypochloriet of cetrimide dermaal.

Bronnen:

• Teratologie informatie service (TIS) Lareb, te raadplegen via https://www.lareb.nl/tis-knowledge.

• Contra-indicatie Borstvoeding. Commentaren Medicatiebewaking 2020-2021. Stichting Health Base: geraadpleegd 27 augustus 2020.

Document acties

Back to top