Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Stroop

Ruim vijf jaar geleden sprak ik Rob van Marum en Toine Egberts over de dringende noodzaak van een richtlijn deprescribing, zodat het voor artsen makkelijker zou worden te schrappen in vaak lange medicijnlijstjes van vooral oudere patiënten.

03-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Protonpompremmers vaak onnodig voorgeschreven

Veel van de 2,8 miljoen patiënten met maagklachten krijgen onterecht een protonpompremmer voorgeschreven, terwijl chronisch gebruik de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN).

26-08-2021 | door PW

Weggooien

In de auto naar huis hoorde ik op de radio dat er een petitie was opgestart tegen het vernietigen van de restvaccins van AstraZeneca. Hierin wordt verzocht deze restvaccins naar Namibië te sturen.

03-09-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Herexamen 2021 PW35

Welke corticosteroïd antepartum ter preventie van ademhalingsmoeilijkheden bij vroeggeborenen?

01-09-2021 | door Zeynep Demir, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies

Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.

25-08-2021 | door PW

Vergoeding voor apotheekbereiding bij prostaatkanker

Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling met Lutetium-177-PSMA, een geneesmiddel dat een aantal ziekenhuizen bereidt tegen een specifieke vorm van uitgezaaide prostaatkanker. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

25-08-2021 | door PW

Idecabtagen vicleucel eerste gentherapie bij multipel myeloom

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP staat positief tegenover het verlenen van een handelsvergunning voor gebruik van idecabtagen vicleucel (Abecma) bij de behandeling van teruggekeerde en refractaire multipel myeloom. Het is hiermee de eerste gentherapie die ingezet kan worden bij deze aandoening.

03-09-2021 | door PW

Voorschrijfreden meest vastgelegd bij colchicine

De Regeling Geneesmiddelenwet verplicht sinds 2012 aan voorschrijvers om de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Van deze middelen heeft colchicine de meeste verstrekkingen met een voorschrijfreden. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-09-2021 | door SFK

‘Nieuwe impuls nodig voor het proces van afbouwen en stoppen van medicatie’

Ruim negen maanden is de module Minderen en stoppen van medicatie nu van kracht, onderdeel van de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. De reacties vanuit het veld zijn merendeels positief, maar dat het proces inmiddels tot stilstand is gekomen baart klinisch geriater/klinisch farmacoloog Rob van Marum zorgen. “Dat kan niet de bedoeling zijn; we moeten door.”

03-09-2021 | door Frans van den Houdt

Implementatie keuzetool zelfzorgapps blijkt lastig

Patiënten en apotheekmedewerkers maken nog weinig gebruik van mHealth-applicaties. Beide groepen gaven eerder al aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het maken van een keuze voor een geschikte app. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een keuzetool-website. Implementatie hiervan bleek in de praktijk echter lastig.

03-09-2021 | door Ellen Koster, Daphne Philbert en Helga Gardarsdottir

Atropine vaker ingezet voor remmen myopie

Apothekers krijgen steeds vaker via de oogarts een recept voor atropine-oogdruppels in de meest uiteenlopende concentraties voor het remmen van de progressie van myopie. De verschillende percentages stellen hen voor een uitdaging. “Het is van groot belang dat dit percentage ook wordt meegegeven aan de patiënt.”

03-09-2021 | door R. Boer-van der Linden, J. Fonk-Verdouw, M.A. de Jongh-van den Tweel, M. Kaamil-Sayedi, D. Laan en A. Sami

Cytostatica via de sonde

Essentiële informatie over het toedienen van geneesmiddelen is samengebracht in een handboek van het Prinses Máxima Centrum. Sjoukje Velthuijs: “Dit helpt zorgverleners op een juiste manier geneesmiddelen toe te dienen aan onze jonge patiënten.”

03-09-2021 | door Delia Titre

Europese Commissie vraagt naar ervaringen buitenlandse recepten

De Europese Commissie (EC) onderzoekt ervaringen van Nederlandse apothekers bij het verwerken van recepten uit het buitenland. Daartoe zet de EC een online enquête uit. Aanleiding is een mogelijke herziening van de Europese richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg.

03-09-2021 | door KNMP

Regionalisering

De inrichting van de Nederlandse gezondheidszorg spitst zich steeds meer toe op de behoeften en mogelijkheden binnen de regio. Voor de openbare farmacie vraagt deze ontwikkeling om een integrale ondersteuning vanuit het bestuur en het bureau. De leden van de KNMP hebben hieraan behoefte, zo bleek tijdens de jongste Algemene Vergadering.

03-09-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Nictiz: openbare consultatie over richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens

Nictiz start een openbare consultatie over de onlangs geactualiseerde richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens. Dat meldt de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg op haar website.

03-09-2021 | door KNMP
Back to top