Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW28en29

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

PharmaSwap krijgt toestemming IGJ voor opschalen

PharmaSwap, een besloten marktplaats waar apothekers niet-verstrekte dure geneesmiddelen kunnen uitwisselen, heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een nieuwe werkwijze ontwikkeld die past binnen wet- en regelgeving. “We splitsen het platform op in een deel voor groothandels en een deel voor apothekers.”

12-07-2021 | door PW

Veerkracht

Voor de veiligheidsregio Fryslan ben ik onlangs geïnterviewd over mijn werk in de apotheek. Ik heb hier in volle overtuiging aan meegewerkt, omdat ik het belangrijk vind dat apothekers ook eens in beeld komen; wij worden voor mijn gevoel namelijk vaak vergeten.

16-07-2021 | door Sanne de Jager, beherend apotheker Apotheek Huizumerpoort, Leeuwarden

Herexamen 2021 PW28en29

Welke van onderstaande beweringen over het gebruik van een PCA-pomp is NIET juist?

14-07-2021 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) en Kinderformularium

NZa: apotheekzorg is voldoende toegankelijk

Apotheekzorg is op dit moment voldoende toegankelijk, hoewel in sommige regio’s wel een tekort is aan voldoende gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die waarschuwt voor mogelijke problemen met de beschikbaarheid van arbeid in de sector op de langere termijn.

08-07-2021 | door PW

IGJ legt terecht boetes op aan Dokteronline

Voor het te koop aanbieden van receptgeneesmiddelen heeft de website Dokteronline.com terecht twee boetes gekregen van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, bekendgemaakt, meldt IGJ.

05-07-2021 | door PW

Mirena-spiraal bij indicatie anticonceptie na 6 jaar vervangen

De vervangtermijn van de Mirena-spiraal, wanneer het wordt toegepast als anti­conceptivum, is verlengd van vijf jaar naar zes jaar. Deze verlenging is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

16-07-2021 | door PW

65+: minder medicatie bij grote aandoeningen

Van alle door apothekers verstrekte standaarddagdoseringen (DDD’s) van pakketgeneesmiddelen was in 2020 47% bestemd voor de vijf meest voorkomende chronische aandoeningen, hier aangeduid als de Big Five. Daarvan was 62% voorgeschreven aan patiënten van 65 jaar en ouder. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-07-2021 | door SFK

‘Beter begrip zorgt voor beter medicatiegebruik’

Goede ideeën om therapietrouw te bevorderen bleven vaak op de plank liggen. Om ervoor te zorgen dat interventies ook echt worden geïmplementeerd, zijn vier proeftuinen therapietrouw in het leven geroepen, die openbaar apothekers de kans geven het geneesmiddelgebruik van hun patiënten te verbeteren. “We zijn er te lang vanuit gegaan dat patiënten hun medicatie automatisch goed gebruiken. Als professional blijf je leren.”

16-07-2021 | door Frans van den Houdt

Zorgverzekeraar VGZ haalt grotendeels bakzeil tegen Regenboog Apotheek

Zorgverzekeraar VGZ heeft rectificatie gevorderd van berichtgeving aan patiënten door Regenboog Apotheek omdat hierin ten onrechte mededelingen zijn gedaan over de dekking van de verzekering. De rechter, die de claims van VGZ grotendeels heeft afgewezen, vond het opnemen van contactgegevens van medewerkers van VGZ wel in strijd met de AVG. Ook is er onjuiste informatie verstrekt over de vergoeding van ADHD-medicatie.

16-07-2021 | door Catelijne Bach en Wouter van Loon

Aanvullende voeding en comedicatie bij kanker beter belichten

Omdat steeds meer patiënten comedicatie en/of aanvullende voeding gebruiken naast oncolytica wordt het risico groter op interacties, die de effectiviteit van de behandeling kunnen beïnvloeden. Door deze interacties in kaart te brengen kan de behandeling van kankerpatiënten worden geoptimaliseerd, wat waarschijnlijk zal leiden tot een betere overleving en minder hoge zorgkosten.

16-07-2021 | door Koen Hussaarts

Nieuw prijssysteem met louter voordelen

Een vast prijssysteem voor generieke geneesmiddelen, gebaseerd op de prijzen van in Nederland verkrijgbare middelen, is eerlijker. Het biedt voordelen voor de cliënt, de apotheker, de voorschrijver en de verzekeraar, betoogt Fons van Nunen.

19-07-2021 | door Fons van Nunen

Vermindering van astma-exacerbaties bij triple-therapie

Bij kinderen van 6 tot 18 jaar en bij volwassenen met matige tot ernstige astma leidt triple-therapie tot minder ernstige exacerbaties en een matige verbetering van de astmacontrole in vergelijking met duale therapie. De kwaliteit van leven en mortaliteit verschilden niet.

16-07-2021 | door Linda de Graaf

Duurzaamheid biedt farmacie nieuw perspectief

Voor een toekomstbestendige, impactvolle geneesmiddelensector is een heroverweging van het farmaceutisch zorgstelsel nodig, betogen Brigit van Soest-Segers, Gertjan Hooijman en Marja Bogaards. “Goed voor de mens, het klimaat en de innovatiekracht van Nederland.”

16-07-2021 | door Brigit van Soest-Segers, Gertjan Hooijman en Marja Bogaards

Kennisspel medicatie voor artsen

Honderden artsen in opleiding in het Isala Ziekenhuis doen mee met een kennisspel en ontvangen wekelijks per mail een vraag over farmacotherapie. Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer: “We scholen artsen bij over farmacologische kwesties, interacties en antistolling.”

16-07-2021 | door Edwin Bos

KNMP-richtlijn Consultvoering is geautoriseerd

De KNMP-richtlijn Consultvoering is geautoriseerd en opgenomen in de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg. Deze nieuwe richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het leveren van patiëntgerichte zorg tijdens gesprekken met de patiënt waaraan de openbaar apotheker een farmaceutisch consult verleent.

16-07-2021 | door KNMP

GGA

Als GGG staat voor goed gebruik geneesmiddelen, dan kunt u wel raden waarvoor GGA zou kunnen staan. Inderdaad: goed gebruik apotheker.

16-07-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Productinformatie beter vindbaar in overzicht IM

In de nieuwe rubriek Productenoverzicht (PO.) in het Informatorium Medicamentorum (IM) zijn alle producten in één overzicht te raadplegen onderaan de stoftekst. Ook is het per product mogelijk door te klikken naar het voorschrijfproduct in de G-Standaard. De aparte productteksten zijn vervallen. Met de introductie van het PO. is productinformatie sneller en makkelijker te vinden.

16-07-2021 | door Karin Hagendoorn-Becker
Back to top