Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26en27

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schaduwkant

In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon. In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon.

02-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Spijtoptanten

Je kunt op basis van het aantal meldingen van bijwerkingen niet zeggen hoe vaak iets voorkomt. Niet alles wordt gemeld …

02-07-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal

Nederland moet incidenten bij vaccinatiecampagnes centraal verzamelen en analyseren en de informatie daarover teruggeven aan de priklocaties. Daarvoor pleit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat medicatie-incidenten landelijk verzamelt en deelt met instellingen en zorgverleners.

25-06-2021 | door PW

CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie

Vergunninghouders krijgen binnenkort de mogelijkheid goedgekeurde pictogrammen te plaatsen op het medicijndoosje. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat start met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.

24-06-2021 | door PW

Minder investeerders betrokken bij overnames en fusies in de zorg

Private-equityfondsen en buitenlandse partijen zijn in de afgelopen anderhalf jaar minder actief geweest met fusies en overnames in de zorg in Nederland. Toch blijft de betrokkenheid van deze investeerders bij concentraties groot, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

23-06-2021 | door PW

Sneller herstel coronapatiënt op ic door imatinib

COVID-19-patiënten met ernstige complicaties die het leukemiegeneesmiddel imatinib krijgen, liggen gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en twaalf andere ziekenhuizen.

21-06-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW26en27

Welke bewering is juist?

30-06-2021 | door Marcel Stroo, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Uitbreiding indicatie daratumumab: CHMP is positief

Daratumumab (Darzalex) heeft twee positieve adviezen ontvangen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie.

02-07-2021 | door PW

Eczeem: vervolgstappen in behandeling duurder

Openbaar apothekers verstrekten in 2020 aan 1,9 miljoen mensen geneesmiddelen die ook gebruikt worden bij de behandeling van eczeem. De geneesmiddelkosten per gebruiker verschillen per behandelstap en lopen uiteen van ongeveer € 12 per jaar tot bijna € 8600. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-07-2021 | door SFK

Nieuwe middelen bij eczeem brengen patient tailored behandelen dichterbij

Zo’n half miljoen Nederlanders hebben last van constitutioneel eczeem en het aantal blijft groeien. Voor de meest ernstige gevallen, die nu moeilijk behandeld kunnen worden, komen tot opluchting van dermatoloog Marjolein de Bruin-Weller nieuwe middelen op de markt. “Heel belangrijk, zo komt patient tailored behandelen steeds dichterbij.”

02-07-2021 | door Frans van den Houdt

Steeds meer mogelijk bij gevorderde huidkanker

Naast patiënten met melanoom neemt ook het aantal patiënten met andere vormen van huidkanker razendsnel toe. Bij plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn systemische behandelingen beschikbaar als chirurgie en bestraling niet mogelijk zijn. Dermatoloog Satish Lubeek en medisch-oncoloog Marye Boers van het Radboudumc zijn positief over wat ze samen kunnen betekenen voor patiënten met gevorderde huidkanker.

02-07-2021 | door Margit Kranenburg

‘Vertrouwen patiënt in dermatica verbetert als we één verhaal vertellen’

In de poliklinische apotheek Pharmacor, gevestigd in de polikliniek voor dermatologie Oosterwal in Alkmaar, zorgt apotheker Bart Breeuwsma er samen met de dermatologen voor dat patiënten eenduidige voorlichting krijgen over het gebruik van dermatica. “Tijdens het spreekuur en aan de apotheekbalie krijgen patiënten dezelfde informatie over crèmes en zalven.”

02-07-2021 | door Edwin Bos

Over vrouwenhaat, kaalheid en loodzout

Hoewel in het algemeen de Grieks-Romeinse geneeskunde als de bakermat van onze huidige geneeskunde wordt gezien, geldt dat niet voor de dermatologie. Tot de oudste dermatologisch geschiedkundige bronnen behoort namelijk het Egyptische Ebers Papyrus (1550 BC).

02-07-2021 | door Kees Baggerman

Substitutieschema biedt uitkomst bij tekorten aan dermatocorticosteroïden

Geneesmiddeltekorten treffen ook corticosteroïden voor cutaan gebruik. Dermatoloog Annemie Galimont doet een dringende oproep om tot een oplossing te komen, want patiënten en zorgverleners lijden hieronder. Een substitutieschema, gedragen door verschillende beroepsgroepen, kan hierbij het verschil maken.

02-07-2021 | door Delia Titre

Plots krulhaar: niets ernstigs, maar voor patiënt erg vervelend

Haaruitval (alopecia) en textuurveranderingen van het haar, waardoor het gaat krullen, zijn bijwerkingen van retinoïden. Hoewel haartextuurveranderingen medisch gezien geen ernstige bijwerkingen zijn, worden ze door patiënten wel als vervelend ervaren, waardoor ze mogelijk van invloed zijn op de therapietrouw. Bij Lareb zijn haartextuurveranderingen vooral gemeld bij alitretinoïne.

02-07-2021 | door Florence van Hunsel

Upadacitinib veilig en effectief bij atopische dermatitis

Monotherapie met de orale Januskinase (JAK)-remmer upadacitinib is een effectieve behandelingsoptie bij volwassenen en adolescenten met matig tot ernstige atopische dermatitis. Ook in combinatie met dermatocorticosteroïden is upadacitinib superieur aan placebo en wordt het goed verdragen.

02-07-2021 | door Linda de Graaf

Aandacht voor acne en litteken

Een verlengde arm van de apotheek, zo noemt Simon Latumalea zijn huidkliniek. “Hier kunnen mensen, net als in de apotheek, gemakkelijk terecht voor deskundig advies, maar dan gericht op de huid.”

02-07-2021 | door Delia Titre

Zand, zeep, soda

Zoals gebruikelijk vroeger bij oma thuis, was er altijd zand, zeep en soda. Het was overal goed voor en kwam altijd van pas.

02-07-2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

KNMP zoekt apothekers voor medicijnvideo’s op Apotheek.nl

De KNMP zoekt enthousiaste apothekers die voor de camera uitleg willen geven over medicijnen: van de werking tot en met waarschuwingen. De video’s worden geplaatst op de bijbehorende medicijnpagina op Apotheek.nl, waar ze beschikbaar komen voor gemiddeld 1,6 miljoen bezoekers per maand.

02-07-2021 | door KNMP

Nieuwe regelgeving versterkt betrokkenheid (dienst)apotheken bij acute zorg

In het Staatsblad is een algemene maatregel van bestuur (AMvB) gepubliceerd die de betrokkenheid van (dienst)apotheken bij acute zorg versterkt. Zo moet er vooraf overleg plaatsvinden, waarbij dienstapotheken zijn betrokken, als acute zorg in de regio wordt beëindigd of opgeschort.

02-07-2021 | door KNMP

Boek, onderscheidingen en video’s over apothekers

Het tweede kwartaal van 2021 staat nog in het teken van het vaccineren, maar ook de zelftest vraagt om aandacht. Bijzonder zijn de koninklijke onderscheidingen voor twee oud-voorzitters van de KNMP en de lancering van een boek over een moedige openbaar apotheker ...

02-07-2021 | door KNMP
Back to top