Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW25

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kicken

Voor positieve input voor een artikel over farmacogenetica ben je bij Jesse Swen en Pierre Bet aan het juiste adres. Het enthousiasme spat ervan af als beiden vertellen over de voordelen van een genetisch profiel en de grootschalige toepassingen die steeds dichterbij lijken te komen. Al was daar wel even tijd voor nodig.

25-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Gierfalen

Als mijn agenda niet te druk is en ik me niet hoef te haasten, kijk ik ernaar uit: mijn woon-werkverkeer. Tijdens dat halve uurtje fietsen naar mijn werkplek is veel te zien en te horen: vogels! Het begint al in het voorjaar als de trekvogels elkaar afwisselen op het meertje; grote aantallen kuifeenden, krak- en tafeleenden dicht op elkaar. Na een paar weken zijn ze allemaal weg en komen de weidevogels weer terug om te broeden.

25-06-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Huidprik met coronavaccin is veilig en besparend

Het toedienen van het coronavaccin van Moderna in de huid in plaats van in de spier is veilig en zorgt voor voldoende antistoffen. Voordeel van de huidprik is dat een vijfde van de dosis voor spiervaccinatie even goede bescherming biedt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

17-06-2021 | door PW

Apotheek Hoogezand-Sappemeer winnaar mystery guest-onderzoek

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek onder 150 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP heeft deze apotheek de casussen voor farmaceutische zorg het beste opgelost.

15-06-2021 | door PW

Risico op tumorlysissyndroom ook bij lage dosis venetoclax

Ook bij het gebruik van de laagst toegestane hoeveelheid van het leukemiemiddel venetoclax (Venclyxto) lopen patiënten het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Dat blijkt uit meldingen die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ontvangen.

14-06-2021 | door PW

Meldingen bijwerking kaakklachten door triptanen

Patiënten die triptanen gebruiken voor een migraineaanval of clusterhoofdpijn kunnen last krijgen van kaakklachten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft 27 meldingen ontvangen van deze bijwerking.

15-06-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW25

Welke middelen hebben interactie met zowel een thiazide als een lisdiureticum?

23-06-2021 | door Kaling Xian, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Tekort specialisten ouderengeneeskunde dreigt

In totaal 151 aiossen kiezen dit jaar voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, terwijl er 260 beschikbare plaatsen zijn. Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen is het volgens de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso tijd om de noodklok te luiden.

16-06-2021 | door PW

Eerste gentherapie bij ernstige neurologische aandoening

De eerste gentherapie voor de zeldzame neurologische aandoening cerebrale adrenoleukodystrofie (CALD) heeft een positief advies ontvangen van het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Elivaldogen autotemcel (Skysona) kan na goedkeuring door het Europees medicijnagentschap (EMA) worden ingezet bij kinderen met deze ernstige aangeboren aandoening bij wie stamceltransplantatie niet mogelijk is.

25-06-2021 | door PW

Hormonale anticonceptie: gebruik verder gedaald

Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 1,5 miljoen vrouwen een hormonaal anticonceptivum, 90.000 minder dan in 2019 (-5,8%). Zowel de pil als andere soorten anticonceptiva liepen terug. Verreweg de meeste vrouwen starten met de eerstekeus-pil. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-06-2021 | door SFK

‘Alle apothekers in de regio zijn samen verantwoordelijk voor goede zorg’

Alle openbaar apothekers, apotheekhoudende huisartsen en apothekers in het Isala ziekenhuis in de regio Zwolle hebben gezamenlijk een visie opgesteld voor farmaceutische zorg. Met hulp van een externe gespreksleider investeerden zij in de onderlinge relaties, waardoor domeindiscussies tot het verleden behoren. “Bedrijfsbelangen móet je benoemen, anders blijven die sluimeren op de achtergrond.”

25-06-2021 | door Edwin Bos

Het is weer tijd voor het aanbieden van continue zorg

Na een relatief korte periode van minder add on-geneesmiddelinzet, bleek er voldoende kennis en verandervermogen aanwezig te zijn in het ziekenhuis om deze continue zorg weer aan te bieden. Dat blijkt uit een analyse van ziekenhuisapotheker Pieter Knoester van het Alrijne Ziekenhuis.

25-06-2021 | door Pieter Knoester

‘Medicatiepas met je eigen DNA erop: dat is kicken’

De onlangs geïntroduceerde DNAmedicatiepas is nu nog alleen voor een beperkte groep mensen beschikbaar, maar zal op termijn op veel grotere schaal worden gebruikt, verwachten Jesse Swen en Pierre Bet. Zeker als de kosten dalen en de effectiviteit onomstotelijk komt vast te staan. Resultaten van een groot Europees onderzoek zijn cruciaal. “De studie wordt als een game changer gezien.”

25-06-2021 | door Frans van den Houdt

Il-6-remming effectief bij verhoogd risico atherosclerose

De interleukine 6 (IL-6)-remmer ziltivekimab vermindert bij patiënten met matig tot ernstige nierfunctiestoornis en een verhoogde high-sensitive (hs) CRP-waarde meerdere ontstekings- en trombosemarkers die relevant zijn voor atherosclerose.

25-06-2021 | door Linda de Graaf

De juiste aandacht voor het juiste recept

Apothekers moeten de dialoog aangaan voor een efficiëntere, maar veilige eindcontrole voor recepten, betoogden Mertens et al. in 2017 in het PW. Onderzoek uitgevoerd in Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde is een eerste aanzet om tot onderbouwde criteria te komen voor deze eindcontrole. Met als doel de medicatieveiligheid en zichtbaarheid van apothekers te verhogen door de juiste aandacht voor het juiste recept.

25-06-2021 | door Maarten Lambert, Ellen van Loon en Katja Taxis

Speciale zorg voor wonden

Om voorgoed een eind te maken aan alle onduidelijkheid rond de behandeling van wonden, staken zorgverleners in Twente de koppen bij elkaar en ontwikkelden de wondbox. “Je mag dit gerust een regionale success story noemen.”

25-06-2021 | door Frans van den Houdt

Aanvragen zorgbonus voor uitzonderlijke prestatie kan nog tot 27 juli

Apothekers kunnen tot 27 juli, 18.00 uur, opnieuw een zorgbonus aanvragen voor hun medewerkers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd tijdens de coronacrisis. De exacte hoogte van de tweede zorgbonus van het ministerie van VWS is afhankelijk van het aantal aanvragen.

25-06-2021 | door KNMP

Doe mee aan de campagne ‘Goed voorbereid op reis’

De online publiekscampagne ‘Goed voorbereid op reis’ van de KNMP is op 24 juni begonnen. KNMP-leden kunnen de ‘Goed voorbereid op reis’-poster en -folder kosteloos bestellen. Er is ook een narrowcast beschikbaar.

25-06-2021 | door KNMP

Let op u saeck!

Deze maand is het twintig jaar geleden dat ik mijn apotheek heb overgenomen. Een hectische periode waarbij je je afvraagt of de financiering wel rond komt en of je de investering ooit kan terugverdienen. Van alle kanten zouden de bedreigingen op de apotheek afkomen.

25-06-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top