Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW17

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Thuis

Het VWS-programma Langer Thuis, dat tot doel heeft ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving zelfstandig oud te laten worden met een goede kwaliteit van leven, is lovenswaardig en verdient alle ondersteuning. Zodat ouderen voldoende eten, bijvoorbeeld, en hun medicatie goed innemen. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis blijkt uit onderzoek dat ondervoeding relatief vaak voorkomt bij ouderen die alleenstaand, laagopgeleid en (chronisch) ziek zijn. En dat kan weer tot gezondheidsproblemen leiden.

30-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Voldoende vrouwen in onderzoek naar geneesmiddelen

In tegenstelling tot het bestaande beeld in de publieke media zijn er voldoende vrouwelijke proefpersonen vertegenwoordigd in onderzoeken naar de effecten van geneesmiddelen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van eigen onderzoek.

30-04-2021 | door Edwin Bos

Oppervlak

Laatst kreeg ik van een aardige collega heel attent het boekje Bottle of Lies. Voor wie het, net als ik, nog niet kent: dit is een journalistieke reconstructie van het ontstaan en de werkwijze van de generieke productiebranche. Mijn collega wist namelijk van mijn interesse in de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen, de plek waar deze geproduceerd worden en de impact hiervan op de duurzaamheid van de medicijnketen.

30-04-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Herexamen 2021 PW17

Welke SSRI’s hebben de voorkeur?

28-04-2021 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

EMA: waarschijnlijk verband bloedstolling en Janssen-vaccin

Tussen het coronavaccin van Janssen en de zeer zeldzame combinatie van stolselvorming met een verlaagd aantal bloedplaatjes bestaat waarschijnlijk een verband. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

22-04-2021 | door A. Veelenturf (430255)

Geen grotere kans op sterfte door overgewicht bij COVID-19

COVID-19-patiënten met overgewicht of obesitas lopen vaker een ernstiger infectie op dan patiënten met een gezond gewicht, maar de kans op overlijden verschilt niet. Dat blijkt uit een internationale studie in elf landen waaronder Nederland, meldt het Radboudumc.

20-04-2021 | door PW

Driekwart personeel zorg en welzijn ervaart agressie

Driekwart van de medewerkers in de sector zorg en welzijn is in de afgelopen twaalf maanden minstens één keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van pensioencoöperatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

19-04-2021 | door PW

SWAB: monoklonale antistoffen bij COVID-19 alleen via onderzoek

Monoklonale antistoffen kunnen voorlopig alleen in onderzoeksverband worden toegepast als behandeling of profylaxe voor COVID-19-patiënten. Dat is het advies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

21-04-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Helft patiënten ervaart bijwerking van biological

Ruim de helft (53%) van de patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor een chronische ontsteking van de darm, gewrichten of huid ervaren tenminste één bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

19-04-2021 | door A. Veelenturf (430255)

Farmacieopleidingen: recordaantal eerstejaars

Aan de universiteiten van Groningen, Leiden en Utrecht studeerden in het academisch jaar 2019/2020 170 studenten af als apotheker, 19% minder dan in het jaar ervoor. Daartegenover stond dat de nieuwe instroom in het academisch jaar 2020/2021 17% hoger lag dan in het studiejaar ervoor. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-04-2021 | door SFK

Aangepaste toedienregistratie beter voor thuiszorg en patiënten

Om medicatie-incidenten in het weekend en de avonduren te vermijden sloegen de openbare apotheek en dienstapotheek in Roosendaal de handen ineen om het elektronische toedienregistratiesysteem breder toegankelijk te maken. Thuiszorgmedewerkers zijn blij. “Het scheelt veel administratietijd en frustratie en de patiënt krijgt betere zorg.”

30-04-2021 | door Frans van den Houdt

Aangrijpingspunten voor verbetering therapietrouw bij RA

Ongeveer de helft van de patiënten met reumatoïde artritis (RA) neemt de medicatie niet in zoals afgesproken met de arts. Door gebruik te maken van slimme potjes om geneesmiddelgebruik te verbeteren en aandacht te hebben voor patiëntvoorkeuren en onderbuikgevoelens over reumamedicatie, kan therapietrouw in deze populatie mogelijk worden verbeterd, zo beschrijft Milou van Heuckelum in haar proefschrift.

30-04-2021 | door Milou van Heuckelum, Els van den Ende, Sandra van Dulmen en Bart JF van den Bemt

Behoud β-celfunctie bij liraglutide met interleukine-21-remmer

Liraglutide gecombineerd met een interleukine-21-remmer zorgt voor behoud van de β-celfunctie bij personen met recent gediagnosticeerde diabetes type 1. De werkzaamheid lijkt gelijk aan die zoals bij andere disease modifying-interventies, maar heeft een beter veiligheidsprofiel.

30-04-2021 | door Linda de Graaf

Metformine verkleint kans maculadegeneratie

Metformine is geassocieerd met een kleinere kans op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD). Dit effect is dosisafhankelijk met het grootste voordeel bij lagere doseringen.

30-04-2021 | door Linda de Graaf

Leren van elkaars incidenten helpt ze in de toekomst te voorkomen

Medicatie is belangrijk voor de behandeling van veel aandoeningen maar kan (onbedoeld) ook de oorzaak zijn van schade bij de patiënt. Aandacht voor het voorkomen van medicatiefouten is belangrijk. Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) draagt bij aan de verbetering van medicatieveiligheid door incidenten te verzamelen, te analyseren, te delen en aanbevelingen te doen om ze in de toekomst te voorkomen.

30-04-2021 | door Linda Kok, Amal Harrachi en Rob Essink

Prijs versus bewijs: wankel evenwicht

De beschouwing ‘Weeg prijs bereiding mee bij het toetsen van de pakketcriteria’ (PW 13, 2 april) vraagt om een belangrijke nuancering, meent Michel van Agthoven van fabrikant Janssen. “Focus op kosten mag niet leiden tot verminderde bewijsvoering.”

30-04-2021 | door Michel van Agthoven

Vinger aan de pols bij antistolling

Te vaak gaat het mis. Door gebrek aan informatie gebruiken patiënten onnodig lang antistollingsmedicatie, met bloedingsrisico’s tot gevolg. “Tijd om samen met openbaar apothekers dit lek te dichten”, vindt ziekenhuisapotheker Matthijs Becker.

30-04-2021 | door Delia Titre

Minister Van Ark: overheveling immunoglobulinen van de baan

Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) meldt dat de overheveling van immunoglobulinen vanwege de coronapandemie geen doorgang vindt. Dat schrijft de bewindsvrouw in een Kamerbrief.

30-04-2021 | door KNMP

Lintjesregen

Een bijzondere Koningsdag ligt achter ons, want het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd liefst twee oud-voorzitters van onze vereniging te decoreren. Marga van Weelden en Gerben Klein Nulent werden eerder deze week koninklijk onderscheiden. Vanaf deze plaats ook namens het bestuur van de KNMP nogmaals van harte proficiat!

30-04-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

GGD GHOR: 5% extra vaccin dankzij hulp van apothekers

GGD’en weten samen met apothekers en -assistenten spillage van COVID-19-vaccins te voorkomen. Dat schrijft de GGD GHOR Nederland in een brief aan demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) over hun rol tijdens de coronapandemie bij het vaccineren.

30-04-2021 | door KNMP
Back to top