Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oppervlak

Wat zou er over tien, twintig jaar aan het licht komen over COVID-vaccins?

PW17 - 30-04-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Laatst kreeg ik van een aardige collega heel attent het boekje Bottle of Lies. Voor wie het, net als ik, nog niet kent: dit is een journalistieke reconstructie van het ontstaan en de werkwijze van de generieke productiebranche. Mijn collega wist namelijk van mijn interesse in de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen, de plek waar deze geproduceerd worden en de impact hiervan op de duurzaamheid van de medicijnketen.
Oppervlak

Het was een schot in de roos! Al lezende was ik afwisselend geamuseerd of met stomheid geslagen. Het bleek namelijk dat generieke producenten hun bestaan grotendeels te danken hebben aan de exorbitante prijzen voor anti-hiv-medicatie en pas echt gingen meespelen op de wereldmarkt toen ze die voor $1 per dag, per patiënt gingen aanbieden. Waardoor in één klap voor een groot deel van de wereldbevolking hiv-therapie bereikbaar werd. Voor vele patiënten en hun naasten een enorm geschenk, terwijl er inmiddels ook vaak kritisch naar deze producenten wordt gekeken. En niet zonder reden; we kennen allemaal voorbeelden van recente recalls van generieke middelen.

Maar – hoewel ik in die tijd nog farmacie studeerde of net aan het werk was – van alles wat er op dat gebied speelde, heb ik destijds niet veel meegekregen. Ik hoorde van protesten tegen dure virusremmers, maar wat onder het oppervlak speelde aan krachtenvelden bleef voor mij verborgen. Zo is het ook nu. Wat zou er over tien, twintig jaar aan het licht komen over de COVID-vaccins, waarvan we nu nog geen weet hebben?

Document acties

gearchiveerd onder: hiv-therapie, COVID-vaccins, Bottle of Lies
Back to top