Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Maatjes

Iedereen verdient een maatje, vindt het Oranjefonds. Ze zijn er in allerlei soort en maten: van wandelmaatje tot boodschappenmaatje, van huiswerkmaatje tot sportmaatje. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal wat extra aandacht geven aan een ander. Aan iemand die dat nodig heeft, aandacht, ondersteuning of begeleiding. En omdat er volgens het Oranjefonds altijd wel iemand in de omgeving is die extra hulp kan gebruiken voeren ze al enige tijd de campagne ‘Word ook maatje voor een ander’.

26-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Murphy

Op de meest onvoorspelbare momenten is ‘ie daar ineens weer, onaangekondigd en ongewenst: die wet van Murphy. Ik word al een paar weken achtervolgd door een recept, waarbij werkelijk alles mis- of langs elkaar heen loopt.

26-03-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

‘Patiënten moeten kunnen kiezen voor digitale zorg’

Patiënten die dat willen moeten kunnen kiezen voor digitale zorg, zodat ze niet meer voor elk onderzoek of gesprek naar een zorgverlener hoeven. Ook moet het recht op digitale zorg in de wet worden vastgelegd. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

18-03-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW12

Wat is de reden om anticonceptiepleisters te vermijden bij patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan?

24-03-2021 | door T.K.L. van Donselaar-Pham, afdeling medicatiebewaking, Stichting Health Base, Houten

Ondersteuning voor sneller testen personeel zonder klachten

Werkgevers krijgen financiële ondersteuning voor het frequent en preventief testen van hun werknemers voor wie thuis werken geen optie is. Op termijn is het ook mogelijk zelftesten in te zetten. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

17-03-2021 | door PW

Recepten verwerken vanuit huis blijft toegestaan

Het blijft langer mogelijk recepten ook buiten de apotheek te verwerken, zodat apothekers en apothekersassistenten kunnen doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

15-03-2021 | door PW

Huisarts verwijst patiënten weer vaker naar ziekenhuis

Huisartsen hebben in de tweede week van maart patiënten weer net zo vaak doorverwezen naar ziekenhuizen en klinieken als de verwachting zou zijn zonder coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

19-03-2021 | door PW

Bedaquiline: ook voor jongere kinderen met multiresistente tuberculose

Ook jongere kinderen kunnen naar verwachting straks bedaquiline (Sirturo) on-label voorgeschreven krijgen. Over verruiming van de indicatie heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief geadviseerd.

26-03-2021 | door PW

Bloeding na gebruik amfetamine-bevattend afslankmiddel

Bij gebruik van het afslankmiddel Iomax is een subarachnoïdale bloeding gemeld. Naar aanleiding hiervan waarschuwt het Bijwerkingencentrum Lareb voor gebruik van dit illegale product.

17-03-2021 | door PW

Hoogste uitgaven aan twee DOAC-antistollingsmiddelen

Ruim 160.000 gebruikers kregen in 2020 van Nederlandse openbaar apothekers een verstrekking van rivaroxaban. In de ranglijst van geneesmiddelen met de hoogste uitgaven wordt dit antistollingsmiddel direct gevolgd door een ander antistollingsmiddel, apixaban. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-03-2021 | door SFK

‘Ziekenhuisapotheker hoort ook op de voorgrond te staan bij een behandeling’

Het aantal medicatiefouten reduceren en de zorg aan kritiek-zieke kinderen verbeteren door dagelijks intensief samen te werken met de artsen op de IC Kinderen van het Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam UMC), dat is de inzet van een team van zes ziekenhuisapothekers. “De laagdrempeligheid zorgt voor een bijzonder prettige sfeer, wat belangrijk is voor goede patiëntenzorg.”

26-03-2021 | door Frans van den Houdt

Stap richting behandeling van kanker in hersenstam

Diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG) is een onbehandelbare, agressieve vorm van hersenkanker bij kinderen. Onderzoeker Hans Meel van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht ontdekte een combinatie van geneesmiddelen die de tumor­cellen selectief uitschakelt en tevens gevoeliger maakt voor andere therapieën. Deze combinatie kan de basis vormen van een toekomstige behandeling van DIPG.

26-03-2021 | door Hans Meel en Ether Hulleman

Mens achter het medicijn: student als medicatiemaatje

Farmaciestudenten ervaren het contact met thuiswonende ouderen als leuk en leerzaam. De tijd nemen om een band op te bouwen en inzicht te krijgen in wat iemand leuk vindt, wordt als belangrijk gezien. Dit informele contact met oudere patiënten in de vorm van een maatjes­traject zal worden ingebed in de master farmacie van de Universiteit Utrecht.

26-03-2021 | door Ellen Koster, Daphne Philbert en Marcel Bouvy

Valfrequentie neemt niet toe bij gebruik antihypertensiva

Behandeling met bloeddrukverlagende middelen is niet geassocieerd met vaker vallen. Wel bestaat een relatie met milde bijwerkingen als hyperkaliëmie en hypotensie en ernstige bijwerkingen als acute nierschade en syncope.

26-03-2021 | door Linda de Graaf

Meer kennis nodig voor 12-uurs-regime bij overdosering van paracetamol

(Inter)nationaal is een discussie gaande of de kortere behandelingsduur (12 in plaats van 21 uur) met N-acetylcysteine, bij patiënten met een overdosering paracetamol, effectief en veilig is. Uitkomsten van een internationale studie zijn veelbelovend. Het is nu zaak deze verkorte behandeling ook toepasbaar te maken voor de Nederlandse situatie.

26-03-2021 | door Paola Mian, Kris Movig, Daan J. Touw en Marieke G.G. Sturkenboom

Talentvolle specialisten opleiden

Als vaste opleider voor ApIOSsen besteedt Suzette Engels veel tijd aan jonge, talentvolle collega’s, die hierdoor een beter beeld krijgen van de openbare farmacie. “Het specialisme is het meer dan waard.”

26-03-2021 | door Frans van den Houdt

Doe mee!

Nu de nationale verkiezingen achter ons liggen is het de hoogste tijd om stil te staan bij de verenigingsdemocratie binnen de KNMP. Ook bij ons valt er iets te kiezen, want zowel in het bestuur als binnen de secties LOA, WSO en AGM komen er dit jaar bestuurszetels vacant.

26-03-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Apothekers kunnen zich inschrijven voor VJA-zichtbaarheidscampagne

Apothekers kunnen zich kosteloos inschrijven voor deelname aan de zichtbaarheidscampagne van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA). De campagneweek ‘Wat kan de apotheker voor jou betekenen?’ vindt plaats van 31 mei tot en met 6 juni 2021.

26-03-2021 | door KNMP

PBM-regeling voor verstrekking medische mondneusmaskers

Apothekers kunnen via een regeling voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) medische mondneusmaskers verstrekken aan mantelzorgers en PGB-gefinancierde zorgverleners.

26-03-2021 | door KNMP

SFK-rapportage angina pectoris in nieuw jasje

De rapportage Angina pectoris van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft een nieuwe vormgeving. In één oogopslag biedt deze nu alle overzichten met patiëntenselecties, indicatoren en FTO-overzichten. Ook zijn de grafieken en gegevens makkelijk te exporteren voor onder meer presentaties of een FTO. Andere SFK-rapportages volgen.

26-03-2021 | door Desi van Eendenburg
Back to top