Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2021 PW12

PW12 - 24-03-2021 | door T.K.L. van Donselaar-Pham, afdeling medicatiebewaking, Stichting Health Base, Houten

Wat is de reden om anticonceptiepleisters te vermijden bij patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan?

  1. De effectiviteit van de anticonceptiepleister is sterk verminderd na bariatrische chirurgie.
  2. Er kan sprake zijn van een verminderd gebruiksgemak bij de toedieningsvorm pleisters.
  3. Oestrogeenbevattende anticonceptie wordt bij voorkeur vermeden bij patiënten met een BMI ≥35 kg/m2 in verband met het verhoogde risico op trombose.

Toelichting

Het juiste antwoord is: er kan sprake zijn van een verminderd gebruiksgemak bij de toedieningsvorm pleisters.

De anticonceptiepleister hoeft niet te worden vermeden vanwege een verminderde effectiviteit na bariatrische chirurgie. Vanuit de literatuur is hiervoor geen duidelijke onderbouwing gevonden. Een BMI ≥35 kg/m2 is in verband gebracht met een groter risico op trombose, maar dit geldt niet voor de bariatrische ingreep zelf. Daarnaast is te verwachten dat de BMI sterk zal dalen na het ondergaan van de ingreep. Wel kan voorafgaand aan de ingreep worden geadviseerd om therapie met oestrogenen te staken vanwege een verhoogd risico op veneuze trombose door (tijdelijk) verminderde mobiliteit.

Reden om anticonceptie in de vorm van een pleister te vermijden is het mogelijk verminderde gebruiksgemak bij patiënten na bariatrische chirurgie. Er kan namelijk sprake zijn van overtollige huid door het snelle gewichtsverlies bij deze patiënten. Hierdoor kan het lastig kan zijn om een geschikte plek voor de pleister te vinden.

 Bron: Contra-indicatie Bariatrische chirurgie. Commentaren Medicatiebewaking 2020-2021. Stichting Health Base: geraadpleegd 17 augustus 2020.

Document acties

Back to top