Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Talentvolle specialisten opleiden

Jonge apothekers krijgen zo gevarieerder beeld van openbare farmacie.

PW12 - 26-03-2021 | door Frans van den Houdt
Jeroen Jumelet
Als vaste opleider voor ApIOSsen besteedt Suzette Engels veel tijd aan jonge, talentvolle collega’s, die hierdoor een beter beeld krijgen van de openbare farmacie. “Het specialisme is het meer dan waard.”
Talentvolle specialisten opleiden

Na zeventien jaar in de openbare apotheek ben je niet meer zo hip en bij de tijd met technologische ontwikkelingen, schroomt Suzette Engels niet toe te geven. “Voor toekomstige innovaties hebben we jonge, talentvolle collega’s hard nodig.” 

Engels, werkzaam in Service Apotheek Kattenbroek in Amersfoort, zei vorig jaar daarom gretig ja toen ze werd gevraagd voor TOP, het Talent Ontwikkel Programma van Service Apotheek. “Met dit initiatief willen we jongeren enthousiast maken voor het prachtige vak van openbaar apotheker”, zegt Engels. “Te vaak zie je dat ze voor ziekenhuis, industrie of onderzoek kiezen, vanwege een verkeerd beeld dat bestaat van de openbare apotheek.”

Vaak is het zo dat een net afgestudeerde ergens wordt aangenomen omdat een tweede apotheker wordt gezocht, om in de daaropvolgende twee jaar te worden begeleid door de beherend apotheker. Onder het TOP-programma staat het opleiden centraal en fungeert die laatste als vaste opleider voor steeds weer andere jonge apothekers. “Zij worden ook maandelijks vrijgeroosterd om tijd te kunnen investeren in hun specialisatie.”

Mindset

Na het eerste jaar wisselt de ApIOS van Service apotheek. Daar zitten volgens Engels veel voordelen aan. “Door verschillende apothekers en apotheekpraktijken te leren kennen, en door vaste opleiders te worden geschoold, krijg je een beter en gevarieerder beeld van de openbare farmacie.” En als vaste opleider is haar mindset helemaal gericht op studiebegeleiding. “Je doet het niet even tussen de bedrijven door.”

Dit alles gebeurt in combinatie met de vervolgopleiding tot openbaar apotheker van de KNMP. Heeft de jonge apotheker de studie eenmaal met succes afgerond, dan zoekt hij elders een baan, dus uitdrukkelijk niet in de opleidingsapotheek, stelt Engels, die hoopt dat ook het ministerie van VWS overtuigd raakt van het belang van goede financiering van de vervolg­opleiding. “Het specialisme is het meer dan waard.”

“Als vaste opleider doe je het niet even tussen de bedrijven door”, zegt Suzette Engels.

Document acties

gearchiveerd onder: Suzette Engels, ApIOSsen, opleider
Back to top