Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW04

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Huid

“U heeft huidkanker”, of: “U heeft een basaalcelcarcinoom, dat is een vorm van huidkanker, maar heel goed te behandelen.” De ene zorgverlener is de andere niet, zo bewijzen deze ervaringen van twee patiënten maar weer eens. De eerste patiënt schrok enorm van de recht voor z’n raap-opmerking van de dermatoloog, de tweede was meteen gerustgesteld.

24-01-2020 | door Frans van den Houdt

‘Farmaceutische industrie is vooral bezig met financiële activiteiten’

Farmaceutische fabrikanten investeren veel meer geld in financiële activiteiten en overnames en steeds minder in het produceren van geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO na analyse van de jaarrekeningen van de 27 grootste farmabedrijven in de periode 2000-2018.

15-04-2020 | door PW

Biosimilars: goed en goedkoper alternatief

Biosimilars zijn een kwalitatief gelijkwaardig maar goedkoper alternatief voor originele biologische middelen. Hierdoor kon in 2018 € 150 miljoen worden bespaard ten opzichte van 2014 en konden bijna 25% meer patiënten worden behandeld met deze middelen. Dit blijkt uit eerste resultaten van het programma Biosimilars op Maat (BOM).

21-01-2020 | door PW

Bureaucratie

Afgelopen week verbaasde ik me weer eens over ons zorgsysteem. We hadden een afspraak met een huisarts om medicatiebeoordelingen te bespreken. Die liep echter uit omdat de arts nog een acute situatie moest oplossen.

24-01-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Herexamen 2020 PW 04

Welke uitspraak over Nudixhydrolase15 (NUDT15) is juist?

22-01-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP

Apotheker cel in voor drugshandel en verduistering

Een 45-jarige apotheker uit Utrecht, die de spil was in een drugsorganisatie, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij verduisterde ook geneesmiddelen en probeerde een verzekeraar op te lichten.

14-01-2020 | door PW

Ustekinumab nu al vanaf 6 jaar

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft ook uitbreiding van de indicatie van ustekinumab (Stelara) goedgekeurd.

23-01-2020 | door PW

Nieuwe indicatie voor tafamidis

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een nieuwe indicatie voor de nieuwe sterkte tafamidis (Vyndaqel) 61 mg-capsules goedgekeurd.

21-01-2020 | door PW

Slokdarmklachten door dabigatran etexilaat

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb heeft 33 meldingen ontvangen van slokdarmklachten bij gebruik van dabigatran etexilaat. De meldingen gingen over pijn aan de slokdarm, slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm.

17-01-2020 | door PW

42.000 patiënten profiteren van maximering bijbetalingen

Voor de door openbare apotheken verstrekte geneesmiddelen moest vorig jaar € 50 miljoen aan eigen bijdragen worden opgebracht. Voor het eerst hanteerde de overheid in 2019 voor de eigen bijdrage een maximum van € 250 per jaar per verzekerde. De verzekeraars vergoedden daardoor vorig jaar ongeveer € 15 miljoen aan eigen bijdragen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-01-2020 | door SFK

Imaging veelbelovend voor personalized medicine

Alle beeldvormende technieken onder één dak – in het nieuwe Amsterdamse Imaging Center – maakt beter onderzoek met radiofarmaca mogelijk, zegt hoogleraar klinische radiofarmacie Harry Hendrikse. “Radioactieve atomen gebruiken we steeds vaker om het target van nieuwe én bestaande geneesmiddelen goed in beeld te brengen. Om te zien of een geneesmiddel op de gewenste plek komt.” Hij verwacht dan ook veel van imaging voor personalized medicine.

24-01-2020 | door Cindy Reinders

Risicoafname door lager LDL staat los van uitgangswaarde

De afname van het risico op een vasculaire aandoening per mmol/L-verlaging van het LDL-cholesterol is onafhankelijk van de uitgangswaarde. Bij patiënten met een lager tienjaarsrisico op een cardiovasculaire aandoening en jongere personen lijken cholesterolverlagers het relatieve risico evenveel te verlagen.

24-01-2020 | door Linda de Graaf

Alleen gewicht onvoldoende voor optimale dosis tacrolimus

Dat diverse factoren de kinetiek van tacrolimus beïnvloeden, is bekend. Toch wordt de startdosering van het geneesmiddel alleen maar gebaseerd op lichaamsgewicht. Bij kinderen dient de startdosering te worden aan­gepast aan lichaamsgewicht en CYP3A5-genotype. Bij volwassenen aan lichaamsoppervlakte, leeftijd, CYP3A4- en CYP3A5-genotype.

24-01-2020 | door Louise Andrews

Apotheker ‘uit beeld’ als oudere bijwerking ervaart

Ouderen die bijwerkingen ervaren beseffen vaak niet dat de apotheker de aangewezen persoon is voor advies en begeleiding. Ze zijn eerder geneigd daarvoor naar de huisarts te gaan. Dat komt naar voren uit een kwalitatief onderzoek onder acht thuiswonende ouderen door masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht. “Voor de apotheker is hier nog een wereld te winnen.”

24-01-2020 | door Sahra Ebrahimkheil, Jeanetta van de Mheen en Willemijn van Sterkenburg

‘Alleen substitueren als het algemeen belang is gediend’

Apothekers mogen alleen substitueren als hiermee een algemeen erkend maatschappelijk belang wordt gediend. Zij mogen dit uit­drukkelijk niet doen enkel en alleen op basis van eigen financiële belangen, betogen Ton van der Heijden en Leyla Sherafati. “Het is de hoogste tijd dat de KNMP een duidelijke positie inneemt betreffende de substitutie van geneesmiddelen.”

24-01-2020 | door A.J. van der Heijden en L. Sherafati

Andere kijk op diabetes

Rogier Larik wil andere zorgverleners, collega’s en patiënten – ook op de Antillen – ervan overtuigen dat diabetes type 2 in grote mate omkeerbaar is met een aangepaste leefstijl. “Eén optimaal dieet bestaat echter niet.”

24-01-2020 | door Cindy Reinders

PRISMA-symposium 2020 open voor abstracts

Apothekers kunnen tot 31 maart hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2020. Het evenement met het thema ‘Met big data naar betere zorg’ is dit jaar op dinsdag 12 mei in De Eenhoorn in Amersfoort. De beste abstracts worden gepubliceerd in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.

24-01-2020 | door KNMP

Nieuwe instructievideo’s voor neussprays op Apotheek.nl

De KNMP heeft op de publiekswebsite Apotheek.nl twee nieuwe video’s met neussprayinstructies gelanceerd: een voor de reguliere corticosteroïd-neusspray en een voor de Avamys-corticosteroïd-neusspray. De filmpjes zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch en moeten juist gebruik van neussprays onder patiënten bevorderen.

24-01-2020 | door KNMP

Verdubbelaar

Een verdubbeling. We wisten dat de geneesmiddelentekorten in 2019 verder waren toegenomen. Maar van 769 tekorten in 2018 naar 1492 een jaar later, dat hadden we een jaar geleden niet voorzien. Het vergt van apothekers een steeds grotere inspanning om de continuïteit van de farmacotherapeutische behandeling te bewaken.

24-01-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Waken over een goede opleiding voor de ApIOS

De Specialisten Registratie Commissie kamer Openbare Farmacie (SRC-OF) ziet erop toe dat iedere Apotheker in opleiding tot specialist (ApIOS) de vervolgopleiding volgens het opleidingsplan kan doorlopen. De commissie houdt zich onder meer bezig met de voortgang van ApIOS’sen en de erkenning van opleidingsplaatsen en opleiders.

24-01-2020 | door KNMP
Back to top