Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 33/34

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Apotheekabonnement

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar duiken interessante rapporten op die van invloed kunnen zijn op de partijprogramma’s van politieke partijen en dus ook op een toekomstig regeerakkoord.

14-08-2020 | door Frans van den Houdt

Bedrijven geven € 82 miljoen aan instellingen en zorgverleners

Leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen gaven in 2019 € 82 miljoen aan zorgverleners, zorginstellingen en patiëntenorganisaties. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2018. Het gemiddelde bedrag voor een zorginstelling steeg vorig jaar met 3% naar € 59.000. Individuele zorgprofessionals ontvingen minder: gemiddeld €2.247 in plaats van € 2.440 in 2018.

29-07-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Stop nou!

Het stoppen van medicatie blijft een probleem. Onlangs stuurde het Portaal voor Patiëntveiligheid een prikkel uit over een casus waarbij een geneesmiddel onterecht een halfjaar in de medicatierol zat, omdat het stopbericht van de specialist nooit bij de apotheek was aangekomen. De prikkel deed zijn naam eer aan: er kwamen vele reacties binnen, een teken dat dit een groot probleem is.

14-08-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Nederland doet mee met test BCG-vaccin als COVID-preventie

Aan een grote internationale studie naar de mogelijk beschermende werking van het tuberculosevaccin (BCG) tegen COVID-19, zullen ook tweeduizend Nederlandse zorgmedewerkers meedoen. Het gaat om personeel van, op dit moment, vijf ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc en UMC Utrecht die de zogenoemde Australische BRACE-studie hier coördineren.

31-07-2020 | door c.reinders@knmp.nl

Één op de vijf zorgvacatures niet opgevuld

In de gezondheidszorg is ruim één op de vijf vacatures onvervulbaar. Vooral verpleegkundigen zijn moeilijk te vinden, met name cardiologisch verpleegkundigen (82% van de vacatures onvervulbaar), verpleegkundig specialisten (70%) en ic-verpleegkundigen (60%). Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktindicator van ABN AMRO.

31-07-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2020 PW33/34

In welke situatie zijn aanvullende maatregelen NIET noodzakelijk bij verder onbeschermde recente seks?

12-08-2020 | door Henriette van der Kwaak en Marjorie Nelissen-Vrancken (IVM)

Grotere rol apothekers bij vaccineren wereldwijd

In zeker zesendertig landen dienen openbaar apothekers vaccinaties toe, en in nog eens zestien landen bestaan plannen hiervoor. Het gaat dan vooral om inentingen tegen griep, hepatitis B en tetanus. Dat blijkt uit een enquête van de internationale apothekersorganisatie FIP.

05-08-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Eerste antilichaam-geneesmiddel-conjugaat tegen multipel myeloom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een voorwaardelijke handelsvergunning aanbevolen voor het geneesmiddel belantamab mafodotin (Blenrep).

14-08-2020 | door PW

Laxeermiddel op recept voor 10% van de bevolking

Nederlandse openbare apotheken verstrekten vorig jaar aan ruim 1,6 miljoen mensen minimaal één keer een laxans dat tot het basispakket behoort. Dat komt neer op bijna 10% van de bevolking. In totaal ging het daarbij om 4,3 miljoen verstrekkingen. Zowel het aantal gebruikers als het aantal verstrekkingen is al enige jaren vrijwel gelijk. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-08-2020 | door SFK

‘Ook in coronatijd moet zorg veilig en verantwoord zijn’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde zich naar eigen zeggen zeer flexibel op tijdens de coronacrisis. Met de bijzondere omstandigheden werd zoveel mogelijk rekening gehouden en de regelgeving is versoepeld om tekorten van essentiële geneesmiddelen te voorkomen. Twee inspecteurs lichten toe. “Het veld zal blijvend veranderen en wij zullen mee moeten veranderen.”

14-08-2020 | door Frans van den Houdt

Driehonderd adviezen voor medicijngebruik bij levercirrose

Levercirrose heeft grote invloed op de farmacologie, maar het ontbrak apothekers en voorschrijvers aan voldoende kennis hierover. Om de medicatieveiligheid bij cirrosepatiënten te verbeteren, stelde promovenda Rianne Weersink ruim driehonderd adviezen op. Zowel de werkwijze als de adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd. “Het is gewenst dat dit onderwerp wordt geïntegreerd in het medisch en farmaceutisch onderwijs.”

14-08-2020 | door Rianne Weersink, Katja Taxis en Sander Borgsteede

Astma: van saba bij klachten naar ‘zo nodig’ ics-formoterol

In navolging van het internationale beleid is het stappen­plan van de behandeling van astma bij volwassenen flink gewijzigd. Huisartsen zullen volgens de herziene standaard inhalatiecorticosteroïden sneller gaan voorschrijven, al dan niet met een LABA, maar dan moet de diagnose wel zijn bevestigd met spirometrie. Gebruik van het veelgebruikte salbutamol zal langzaamaan teruglopen.

14-08-2020 | door Cindy Reinders

Tanezumab vermindert de intensiteit van chronische lage rugpijn

Het tegen nerve growth factor (NGF) gerichte monoklonale antilichaam tanezumab vermindert de pijn en verbetert het functioneren bij patiënten met moeilijk te behandelen lage rugpijn in vergelijking met placebo. Tanezumab leidde in sommige gevallen tot bijwerkingen op de gewrichten.

14-08-2020 | door Linda de Graaf

Fluconazol: klein risico tijdens zwangerschap

Het gebruik van fluconazol tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is niet geasso­cieerd met een toegenomen risico op een schisis of hartafwjking. De kans op een musculoskeletale afwijking lijkt wel licht verhoogd.

14-08-2020 | door PW

Herhaalreceptenlijn via de apotheek verbetert de patiëntenzorg

Door de herhaalreceptenlijn op te nemen in de apotheek in plaats van in de huisartsenpraktijk kunnen medicatiegerelateerde vragen en problemen sneller worden gesignaleerd en opgelost. Dit leidt tot betere patiëntenzorg en -tevredenheid, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 1400 patiënten van Apotheek Heideweg in Amersfoort.

14-08-2020 | door Nermien Saad en Marilou Tromp

Meer contrastmiddelen in oppervlaktewater

De concentraties jodiumhoudende contrastmiddelen in oppervlaktewater nemen sinds 2002 toe. Jaarlijks gaat het volgens het RIVM om zo’n dertig ton. In conventionele rioolwaterzuiveringen worden deze stoffen nauwelijks verwijderd omdat ze slecht biologisch afbreekbaar zijn. Om in de toekomst schoon drinkwater te kunnen blijven produceren is het van belang om tijdig passende maatregelen te nemen.

14-08-2020 | door Nicole Nijhuis, Roberta Hofman-Caris, Frederic Béen, Brigit van Soest-Segers en Astrid Reus

Onderzoek in tijden van corona

Paola Mian kreeg als bestuurslid van JongNVZA tijdens de coronacrisis veel vragen van aiossen over hun onderzoek. Met out of the box-denken kom je een heel eind, is haar ervaring.

14-08-2020 | door Frans van den Houdt

Analyse: MFB’s helpen bij terugdringen van onnodig geneesmiddelgebruik

Medisch farmaceutische beslisregels (MFB’s) helpen bij het terugdringen van onnodig geneesmiddelgebruik, blijkt uit data-analyse van bijna 90% van de Nederlandse apotheken.

14-08-2020 | door KNMP

Ministerie verklaart cao SBA 2020-2022 algemeen verbindend

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cao Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) 2020-2022 algemeen verbindend verklaard. De cao SBA heeft een looptijd van 31 juli 2020 tot en met 31 oktober 2022.

14-08-2020 | door KNMP

Toedienregistratie

Digitalisering is nu en de komende jaren hot in de zorg. In de apotheek, maar ook in de thuiszorg. Zo zullen de papieren toedienlijsten langzamerhand verdwijnen en zullen steeds meer thuiszorgorgani-saties overstappen op een zogeheten elektronisch toedienregistratiesysteem (eTRS).

14-08-2020 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top