Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stop nou!

Overleg met de ziekenhuisapotheker kan veel winst opleveren.

PW 33/34 - 14-08-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen
Het stoppen van medicatie blijft een probleem. Onlangs stuurde het Portaal voor Patiëntveiligheid een prikkel uit over een casus waarbij een geneesmiddel onterecht een halfjaar in de medicatierol zat, omdat het stopbericht van de specialist nooit bij de apotheek was aangekomen. De prikkel deed zijn naam eer aan: er kwamen vele reacties binnen, een teken dat dit een groot probleem is.
Stop nou!


Het stoppen van medicatie, wie communiceert dat? De specialist via een brief naar de huisarts? Veelal te laat en verborgen in de tekst. Wordt de huisarts geacht dit actief aan de apotheek door te geven? Of wordt gedacht dat het niet honoreren van een volgende herhaalaanvraag voldoende moet zijn?

Dat dit vaak fout gaat bewijst het aantal incidenten rondom het stoppen van medicatie. Vooral bij GDS (baxter)-medicatie komt dit voor. De continueringslijsten worden nu eenmaal niet altijd helemaal nageplozen door de arts. En het splitsen van de lijst – een deel voor de huisarts en een deel voor de specialist – is organisatorisch nauwelijks in te regelen.

Opvallend is dat dit niet zozeer geldt voor een individuele specialist, maar eigenlijk voor een heel ziekenhuis. Iedereen kent ziekenhuizen waar het goed is geregeld en die waar de overdracht van medicatiewijzigingen niet echt lekker loopt.

Overleg met de ziekenhuisapotheker of poliklinisch apotheker over de procedures kan heel veel winst opleveren; ga in de regio dat gesprek eens aan. Ik heb er goede ervaringen mee, we zijn tenslotte allemaal apotheker.

Document acties

Back to top