Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW47

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Den Bosch

Het is goed toeven in de Brabantse hoofdstad. Toen collega’s onlangs informeerden naar het aloude volksliedje “Dat gaat naar Den Bosch toe zoete lieve Gerritje, dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve meid”, voorzag ik, geboren op een steenworp afstand, hen graag van meer informatie over deze bourgondische plek.

22-11-2019 | door Frans van den Houdt

Nieuwe inzichten

In een recent PW stond een artikel over medicatiebeoordelingen die werden uitgevoerd in het ziekenhuis. De ziekenhuisapotheker en de geriater hebben hun handen ineengeslagen en voerden bij een selecte groep medicatiebeoordelingen uit.

22-11-2019 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Succesvolle EMA-campagne nadert voltooiing

Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam is gereed en wordt volgens planning vrijdag 15 november opgeleverd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die samen met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een analyse maakte van de succesvolle EMA-lobbycampagne.

12-11-2019 | door PW

Bijna drie kwart hoogopgeleiden in zorg is vrouw

In het aandeel van vrouwen werkzaam op het hoogste beroepsniveau lopen zorg en onderwijs voorop. Bijna drie kwart van de hoogopgeleiden in de zorg is vrouw, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

14-11-2019 | door PW

Weinig financiële ruimte bij patiëntenorganisaties

Het eigen vermogen van patiëntenorganisaties is vorig jaar iets gegroeid vergeleken met 2017, maar er is weinig financiële ruimte over. Dat blijkt uit een jaarrekeningenonderzoek voor patiëntenorganisaties van kennis- en adviesbureau PGOSupport.

15-11-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 47

Welke van de onderstaande stellingen over het gebruik van anti-psychotica is volgens de meest recente inzichten juist?

20-11-2019 | door Geurt van den Brink en Annemarie Heersche

Nederland besteedt weinig aan niet-vergoede medicatie

Internationaal gezien besteedt Nederland relatief weinig aan niet-vergoede geneesmiddelen, blijkt uit recente cijfers over gezondheid en zorg in westerse landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

14-11-2019 | door PW

Effectiviteit geneesmiddel verbeteren met licht

Om de effectiviteit van geneesmiddelen beter in beeld te kunnen brengen wordt in het UMCG en het Amsterdam UMC een techniek ontwikkeld om op basis van licht scherpere afbeeldingen te maken van afwijkend weefsel, zoals tumoren. Een internationaal consortium ontvangt € 5,4 miljoen subsidie voor dit onderzoeksprogramma.

13-11-2019 | door PW

Beter: bloeddrukverlagers voor slapengaan

Bloeddrukverlagers innemen voor het slapengaan in plaats van overdag halveert het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartinfarcten en beroerten.

19-11-2019 | door PW

Tromboserisico: voorzichtig met tofacitinib

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert om bij patiënten met een verhoogd tromboserisico voorzichtig te zijn met tofacitinib (Xeljanz), dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis.

19-11-2019 | door PW

Medicatierollen steeds vaker voor twee weken

Apotheken kunnen pas sinds vijf jaar bij de declaratie onderscheid maken tussen medicatierollen voor periodes van één, twee of drie weken. Het aantal verstrekkingen van geneesmiddelen in medicatierollen nam daarna af. De totale hoeveelheid geneesmiddelen die in die rollen wordt verstrekt, blijft wel toenemen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-11-2019 | door SFK

Richtlijn te grofmazig om risicopatiënt te selecteren

Risicopatiënten selecteren voor een medicatiebeoordeling op basis van de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen is niet doelmatig, concluderen klinisch farmacologen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) na een pilot. Volgens klinisch geriater Janet Bootsma en ziekenhuisapotheker Audrey Blenke kan het selecteren van de risicopatiënten effectiever en is het scholen van artsen in het voorkomen van bijwerkingen belangrijk.

22-11-2019 | door Edwin Bos

Insuline degludec geeft minder ernstige hypo’s dan glargine

De fabrikant van insuline degludec claimt terecht, zo oordeelt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat zijn product minder ernstige hypoglymieën veroorzaakt dan insuline glargine (100 E/ml). De klinische relevantie lijkt echter zeer beperkt, omdat het om lage absolute aantallen gaat. Hetzelfde geldt voor nachtelijke hypo’s.

22-11-2019 | door M. van Haaften, M. van Dalfsen en M. Dankers

Steeds grotere noodzaak voor nieuwe antidiabetica

Onderzoeken naar de nieuwe SGLT-2-remmers geven duidelijke aan­wijzingen op cardiovasculair gunstige effecten. Toch worden ze door ontbreken van data over langetermijnveiligheid (nog) niet goed genoeg geacht voor de behandelstandaard. Gezien het snel groeiend aantal diabetici is het cruciaal dat onderzoek naar nieuwe antidiabetica wordt uitgebreid.

22-11-2019 | door Renske van den Broek en Prem Adhien

Bètablokkers niet onthouden aan COPD-patiënten met hartprobleem

Gebaseerd op het gelimiteerde aantal onderzoeken naar het gebruik van bètablokkers door patiënten met COPD, lijkt het aantal exacerbaties niet toe- of af te nemen.

22-11-2019 | door PW

Bremelanotide effectief bij seksueel verlangenstoornis

Bremelanotide verbetert het seksueel verlangen en de gerelateerde stress bij premenopauzale vrouwen met een hypoactief seksueel verlangenstoornis. Het veiligheidsprofiel is gunstig.

22-11-2019 | door Linda de Graaf

Voorwaardelijke schorsing voor verkeerd informeren van patiënt

Een patiënt kreeg een te lage dosering van een medicijn en diende een schadeclaim in bij de apotheek, die deze zou hebben gemeld bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toen bleek dat de verzekeraar van niets wist, diende de patiënt een klacht in. Het regionaal tuchtcollege oordeelde de klacht gegrond en legde voorwaardelijke schorsing op. In hoger beroep heeft het Centraal Tuchtcollege deze straf bekrachtigd.

22-11-2019 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Praatplaat als hulpmiddel bij eerste uitgifte aan anderstalige

Apotheek Orion (Amersfoort) ontwikkelde een hulpmiddel om het eerste-uitgiftegesprek begrijpelijk te maken voor Farsi-talige (Iraanse en Afghaanse) zorgvragers die geen Nederlands verstaan: de praatplaat. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van icoontjes helpt mits de afbeeldingen correct zijn gekozen en passen bij de culturele achtergrond van de doelgroep.

22-11-2019 | door Mahdieh Rajabi, Bas Steunenberg, Mark Slager en Marlies Welbie

Apotheker zonder zorgen

Geen gedoe met zorgverzekeraars, geen preferentiebeleid. Apotheker Ad van Eijsden is heel content met zijn mini-apotheek in het Rotterdamse verpleeghuis Sonneburgh. “Ik kan voor 90% van de tijd met mijn vak bezig zijn.”

22-11-2019 | door Annemiek Veelenturf

Laat uw stem horen

Ongeveer vijf jaar geleden trad Gerben Klein Nulent aan als voorzitter van de KNMP. Daaraan vooraf ging een verkiezing, waarbij misschien niet zoveel te kiezen viel. De KNMP is een grote organisatie die soms lastig te leiden is. De voorzitter kan daarop een grote stempel drukken, maar is tegelijkertijd sterk afhankelijk van de groep mensen om hem heen: medebestuursleden, sectiebesturen, bureaumedewerkers en uiteraard de leden van de KNMP. Ik denk dat ik mag zeggen dat Gerben daarin goed is geslaagd en dat hij het goed heeft gedaan als voorzitter.

22-11-2019 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Inspectie mag boete geven als het misgaat met FMD

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt begin 2020 de bevoegdheid boetes op te leggen aan apotheekhoudenden die niet voldoen aan de verplichtingen van de Falsified Medicines Directive (FMD).

22-11-2019 | door KNMP

RIVM bevestigt: te veel NDMA in ranitidine

In vrijwel alle maagzuurremmers met ranitidine die op de Nederlandse markt waren heeft een te hoge concentratie N-nitrosodimethylamine (NDMA) gezeten, blijkt uit onderzoek van het RIVM. De registratiehouders hebben eerder in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vrijwel alle ranitidine teruggeroepen.

22-11-2019 | door KNMP

Koffers vol indrukken en ideeën

Smart filling, central filling en baxtering. Poolse apothekers bestuderen deze Nederlandse logistieke oplossingen om de verstrekking van herhaal­medicatie efficiënter te laten verlopen. De KNMP verzorgde een gevarieerd programma tijdens een tweedaags werkbezoek van een Poolse delegatie.

22-11-2019 | door Judith Bijloos
Back to top