Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Mediwiet

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66 las over de studie ‘Relatie tussen cannabisproducten en symptoomverlichting’, uitgevoerd aan de Universiteit van New Mexico, en concludeerde dat de onderzoeks-resultaten mogelijk aanleiding kunnen zijn om de Nederlandse situatie op de schop te nemen.

29-03-2019 | door Frans van den Houdt

Medicijnen in milieu steeds gevaarlijker

Om de verontreiniging van grond en water door geneesmiddelen tegen te gaan lanceert de Europese Commissie een aantal maatregelen, zoals betere verwerking van farmaceutisch afval en het verminderen van verspilling door de houdbaarheidsdatum te verlengen.

25-03-2019 | door PW

Eigen waarheid

Recent is weer een artikel verschenen waarin de relatie tussen de BMR-vaccinatie en autisme is onderzocht. Ik, als jonge moeder, was hier maar wat blij mee. Want het is lastig om uit alle onderzoeken en informatie die je kunt raadplegen, je eigen waarheid te distilleren.

29-03-2019 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

Herexamen 2019 PW 13

Welke uitspraak over insuline glargine is juist?

28-03-2019 | door Mirjam Hempenius, Universiteit Utrecht

Hoge kosten medicijnen door kapitaal en mislukkingen

Kapitaal en mislukte ontwikkelingstrajecten zijn de grootste kostenposten bij het op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Gupta Strategists.

22-03-2019 | door PW

Lichte daling aantal rokers onder volwassenen

22,4% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder gaf in 2018 aan te roken, van wie 71,6% dagelijks. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

22-03-2019 | door PW

Nieuwe taakgroep voor beter gebruik opioïden

Om het ongewenste gebruik te beteugelen van opioïden – in het bijzonder oxycodon – is een nieuwe taakgroep opgericht door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

18-03-2019 | door PW

Verkeerd medicijn in Amsterdam UMC: patiënt overleden

Negen patiënten van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben begin maart door een fout bij de bereiding een verkeerd geneesmiddel toegediend gekregen. Dat heeft bij één patiënt mogelijk bijgedragen aan zijn overlijden.

18-03-2019 | door PW

Extra attentie bij dosering tofacitinib

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert zorg­verleners en patiënten om de aanbevolen dosering van het middel tofacitinib (Xeljanz) bij reumatoïde artritis niet te overschrijden. Dit advies komt voort uit data van een nog lopende studie die een verhoogd risico laten zien op de vorming van een longembolie en overlijden wanneer de normale dosis van 5 mg tweemaal daags wordt verdubbeld.

28-03-2019 | door PW

Drukfout op doseerspuit anti-epilepticum

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een drukfout in de getallen op de doseerspuit van het anti-epilep­ticum rufinamide (Inovelon).

27-03-2019 | door PW

Aantal oxycodongebruikers vrijwel ongewijzigd in 2018

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 aan 485.000 mensen oxycodon. Dat aantal is vrijwel gelijk aan dat in 2017. Dat is opvallend, omdat de laatste jaren een forse stijging te zien was in de ontwikkeling van het aantal gebruikers van oxycodon. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-03-2019 | door SFK

‘Magistraal bereiden is in gevaar: kom in actie’

Met de bereiding van chenodeoxycholzuur (CDCA) kwam ziekenhuis­apotheker Marleen Kemper in actie tegen een fabrikant die “zonder enig innovatief idee” geld wilde verdienen aan patiënten. Maar ze maakt zich grote zorgen over bereiden: grondstoffen inkopen is een probleem en het aantal bereiders daalt. “We moeten meer lef tonen, samenwerken en kennis delen.”

29-03-2019 | door Edwin Bos

Voorkom bezoek coffeeshop

Goede voorlichting aan (mogelijke) gebruikers van cannabis is van belang. Huisartsen en apothekers kunnen met de FTO-module Medicinale cannabis hun kennis opfrissen. Over de verschillende variëteiten bijvoorbeeld, en de kans op bijwerkingen.

29-03-2019 | door Cindy Reinders

Farmakundigen inzetbaar van apotheek tot overheid

De huidige farmakundigen zijn professionals die breed inzetbaar zijn in het hele farmaceutische werkveld. Om na te gaan wat hun huidige functies op de arbeidsmarkt zijn, verrichtte de Hogeschool Utrecht een onderzoek onder haar alumni. Van de 550 afgestudeerden blijkt vrijwel iedereen een baan te hebben, in een (ziekenhuis)apotheek, bij het bedrijfsleven of de overheid.

29-03-2019 | door Tuğba Çoban, Carolien Muijs en Rob Heerdink

Real world data nuttig bij beoordeling medicijnen

Om een goed beeld te krijgen van de werking van medicijnen zouden beleidsmakers meer gebruik kunnen maken van real world data (RWD). Makkelijk is dat niet, omdat deze data vaak als ‘van lage kwaliteit’ worden beschouwd, betoogt Amr Makady. Hij stelde zeven aanbevelingen op voor beleidsmakers en onderzoekers: “Doel is betere gezondheidssystemen voor iedereen te realiseren.”

29-03-2019 | door Amr Makady

Focale epilepsie: beter anti-epilepticum vervangen dan add on

Als monotherapie met een eerste anti-epilepticum heeft gefaald, treedt na vervanging van het anti-epilepticum bij meer patiënten remissie van epilepsie op dan na toevoeging van een tweede anti-epilepticum.

29-03-2019 | door PW

Preventief acetylsalicylzuur effectief, maar ook risicovol

Het gebruik van acetylsalicylzuur bij mensen zonder cardiovasculaire aandoening is geassocieerd met een lager risico op cardiovasculaire gebeurtenissen, maar ook met een toegenomen risico op een grote bloeding.

29-03-2019 | door Linda de Graaf

Stop schoffering assistenten

Als cliënten het preferentiebeleid niet willen, moeten ze contact opnemen met hun zorgverzekeraar, in plaats van apothekersassistenten te belagen, betoogt Carlo Schneider. Met een premieverhoging van zo’n 65 cent per maand kan volgens hem veel ellende worden bespaard.

29-03-2019 | door Carlo Schneider

Consensus voor neonaten

Marika de Hoop-Sommen vindt het mooi dat alle neonatologen nu op één lijn zitten wat betreft het doseren van geneesmiddelen bij pasgeboren kinderen. Afgelopen jaar was ze druk met het Neodose-project dat inmiddels is afgerond.

29-03-2019 | door Cindy Reinders

Nog één stap naar de StiPCO-tegemoetkoming 2018

Het StiPCO-uitbetalingsformulier al ingevuld? Zo’n 300 openbaar apothekers hoeven alleen nog maar deze kleine stap te zetten om de StiPCO-tegemoetkoming over 2018 te ontvangen.

29-03-2019 | door KNMP

VWS: Nederland bereidt zich on­verminderd voor op no deal Brexit

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft zich goed voorbereid op een no deal Brexit scenario bij de invoer van geneesmiddelen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins stelt dat vrijwel alle belangrijke groot­handels na een no deal Brexit geneesmiddelen kunnen blijven invoeren vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK).

29-03-2019 | door KNMP

Oud en wijs

Vorige week stond op deze plaats een enthousiast verhaal over samenwerken. Daar haak ik even op aan. Tijdens de recente regiobijeenkomsten kwam meermaals naar voren dat apothekers worstelen met ons imago. Veelal als gevolg van vervuilingen en tekorten. Wat dubbel frustrerend is, omdat wij hier én geen schuld aan hebben én omdat dit ons veel extra tijd kost.

29-03-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Zorg aan achteraf onverzekerde patiënt toch vergoed

Apothekers kunnen de zorg aan een patiënt die bij declaratie onverzekerd blijkt te zijn, toch vergoed krijgen. Dit is het gevolg van een wijziging van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Het ministerie van VWS voert dit per 1 maart 2018 – met terugwerkende kracht – door.

29-03-2019 | door KNMP

Informatieveiligheid checken op smartphone, tablet of pc

Snel en gemakkelijk checken of de apotheek voldoet aan de eisen voor informatiebeveiliging in de zorg. Dat kan met de Apotheektool NEN 7510 voor informatieveiligheid.

29-03-2019 | door Karen Bos

Een ijzeren voorraad, nog meer vervuiling en illegale middelen

Wanneer de KNMP half januari met het nieuwsbericht komt dat de geneesmiddelen-tekorten weer zijn gestegen, pakken de media dit massaal op. Ook de reuring rondom de sartanen is nog niet voorbij. Verder komt de apotheekbereiding tweemaal in het nieuws, net als de verkoop van illegale geneesmiddelen.

29-03-2019 | door KNMP
Back to top