Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zoeken

De masteropleiding farmacie in Leiden vraagt haar les te geven in onderzoek en onderzoeksvaardigheden. Dat komt in het begin neer op het overbrengen van de beginselen van de statistiek. Niet het meest populaire vak als je net gekozen hebt voor een op patiëntenzorg gerichte master, dacht Martina Teichert, zelf ook geen statisticus maar wel apotheker (met een master epidemiologie). Maar ach, concludeerde ze, je groeit met je uitdagingen, dus hield ze in haar eerste les een vlammend betoog over het toepassen van nieuwe inzichten op de farmacotherapie van de individuele patiënt.

31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Zonnesteek?

Het was een hete zomer. Het Inspectiebesluit van 4 juli om de met het NDMA vervuilde valsartan wél uit de apotheek, maar niet bij de patiënt terug te halen stelde apothekers voor een onmogelijke opdracht.

31-08-2018 | door Wilma Göttgens, apotheker

ANBO: medicatie moet gebruiksvriendelijker

Aan de gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen moet nog veel verbeteren: ruim 40% van de ouderen ervaart problemen. Ook de apotheker kan hierin een rol spelen, en doet dat al in veel gevallen. Dat concludeert ouderenbond ANBO na eigen onderzoek onder bijna achtduizend leden en niet-leden.

28-08-2018 | door Edwin Bos

Herexamen 2018 PW35

Welk antwoord is juist?

30-08-2018 | door Marijn Westphal, LNA

NZa: meer duidelijkheid nodig over bijbetalingen

Verzekerden moeten vooraf beter inzicht krijgen in wat zij moeten bijbetalen als zij naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders hebben hierin een verantwoordelijkheid, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

21-08-2018 | door E. Bos (420720)

Daratumumab in basispakket na onderhandelingen met leverancier

Door succesvolle prijsonderhandelingen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg is het geneesmiddel daratumumab (Darzalex), voor de behandeling van multipel myeloom, opgenomen in het basispakket.

20-08-2018 | door E. Bos (420720)

24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld

Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht zijn er samen met wetenschappers aan de University of Copenhagen in geslaagd om 24 therapeutische varianten van het hormoon epoëtine (EPO) te onder­scheiden en te classificeren tot op verschillende niveaus van glycosylering. Voor de productie van EPO wordt gebruikgemaakt van de Chinese hamster ovary (CHO)-cellijn.

30-08-2018 | door PW

Werkingsmechanisme thalidomide ontrafeld

Onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston hebben het werkingsmechanisme ontrafeld van thalidomide, dat eind 1961 van de markt werd gehaald als antimisselijkheidsmiddel bij zwangeren van­wege zijn teratogene eigenschappen. De transcriptiefactor sal-like protein 4 (SALL4) bleek onder invloed van thalidomide af te nemen. Mutaties in het SALL4-gen leiden tot geboorte­afwijkingen vergelijkbaar met die van thalidomide.

30-08-2018 | door PW

Advies voor betrixaban blijft negatief

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) ziet geen reden om het door haar eerder dit jaar uitgebrachte negatieve advies voor een handelsvergunning voor betrixaban (Dexxience) te herzien. Registratiehouder Portola Pharma­ceuticals had de CHMP na het negatieve advies verzocht om een herbeoordeling.

30-08-2018 | door PW

Aantal gebruikers nieuwe HCV-middelen stabiliseert

Na opname in het basispakket van de nieuwe generatie middelen voor de behandeling van hepatitis C nam het aantal gebruikers aanvankelijk sterk toe. Na een piek in het eerste kwartaal in 2016 daalde het aantal gebruikers weer. Sinds de zomer van 2017 gebruiken ongeveer 275 patiënten per maand zo’n middel. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

31-08-2018 | door SFK

Vernieuwd online platform voor wetenschapsartikelen NPFO

Bijna achthonderd artikelen staan inmiddels op de nieuwe website van het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek: NPFO.nl. Geschreven door een gemêleerd gezelschap van student tot professor. Het nieuwe online platform, losgekoppeld van KNMP.nl, geeft de lezer een nog betere toegang tot de wetenschappelijke artikelen.

31-08-2018 | door Maarke Roelofs

‘Praktijkonderzoek goed voor jezelf, je vak en de patiënt’

Nu de farmaceutische praktijk snel verandert en de apotheker meer en meer gaat optreden als zorgverlener, worden richtlijnen steeds belangrijker. Praktijkonderzoek is daarbij essentieel, verzekert apotheker en onderzoeker Martina Teichert. “Zo kunnen we ons farmaceutisch handelen steeds beter onderbouwen.”

31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Farmaceutische technologie zit onder de motorkap

Effectieve farmaceutische technologie is een onzichtbare voorwaarde voor succesvolle farmacotherapie. De toepassingen zijn verbreed van fysische chemie naar therapietrouw, doseringsgemak en drug targeting. De nieuwste technologie is de e-farmacotherapie, die centraal staat op de dertigste verjaardag van het Anselmus Colloquium.

31-08-2018 | door Ewoud-Jan van Hoogdalem en Raween Kalicharan

Onvolledig ontslagrecept: zienswijzen lopen uiteen

Een deugdelijk, volledig recept verkrijgen moet uitgangspunt zijn van handelen, vinden sommige apothekers. Anderen zijn vooral geïnteresseerd in het perspectief van de patiënt. Ziedaar de uiteenlopende reacties op het ethisch dilemma (PW 23) over een ontslagrecept voor fentanylpleisters waarvan enkele bladzijden ontbraken.

31-08-2018 | door Monique ten Brinke-van Hoof en Anno Verwey

Observeer, analyseer, pas aan

Geneesmiddelgerelateerde problemen in de keten kunnen alleen worden opgelost als eerste en tweede lijn beter met elkaar samenwerken en zorgverleners op de hoogte zijn van elkaars expertise, vindt Sara Daliri, apotheker en onderzoeker.

31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Doseringsadviezen DOAC’s voor morbide obesen beschikbaar

De eerste doseringsadviezen voor patiënten met morbide obesitas en patiënten met bariatrische chirurgie zijn gereed. Adviezen voor de DOAC’s edoxaban en dabigatran zijn per 1 september 2018 beschikbaar via de G-Standaard. Binnen een KNMP-project worden de komende jaren doseringsadviezen ontwikkeld voor geneesmiddelen bij morbide obesen.

31-08-2018 | door KNMP

Waardering

De KNMP adviseert de leden deze maand dringend om vervuilde valsartan terug te halen naar de apotheek. Nu we tussentijds de balans opmaken kan ik als voorzitter melden dat het bestuur geen seconde spijt heeft van de terugroepactie. Het gros van de patiënten is inmiddels omgezet en dat is in de vakantie een goede score.

31-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Jacco Pesser kandidaat voor het LOA-bestuur

Apotheker Jacco Pesser stelt zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie LOA. LOA-leden krijgen begin september een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat.

31-08-2018 | door KNMP

‘Een patiënt haalde maandelijks zes liter waterstofperoxide op’

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) is deze keer aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 6500 keer per jaar.

31-08-2018 | door Ilse Boekweg

Alertheid geboden, aandacht gewenst

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Een onbegrepen uitleg kan leiden tot verkeerd medicijngebruik, met alle gezondheidsrisico’s van dien. “Laaggeletterdheid kan grote gevolgen hebben voor medicatie­gebruik, maar het is nog steeds een onderbelicht probleem in de apotheek”, stelt Nicolette van Horssen, projectleider Verantwoord Medicijngebruik laaggeletterden en migranten bij de KNMP.

31-08-2018 | door Jessica Maas

‘Beginnen met gesprekken, is starten met verandering’

Signaleren dat een assistente ziek dreigt te worden, je voorbereiden op een verzuimgesprek of wrijving op de werkvloer voorkomen. Niet de meest eenvoudige taken van een apotheker. Op praktische en interactieve wijze informeren deskundigen in de cursus Effectief personeelsbeleid over wet- en regelgeving en geven tips en handvatten voor aanpak in de praktijk.

31-08-2018 | door Ilse Boekweg

Apothekers beraden zich over vervolg implementatietraject FMD

De KNMP heeft zich de afgelopen jaren samen met de ASKA, NVZA en LHV Apotheekhoudenden binnen de Stuurgroep FMD ingezet voor een efficiënte implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD). Recente ontwikkelingen rond het financieringsvraagstuk geven apothekers echter aanleiding om zich te beraden over het vervolg van het implementatietraject.

31-08-2018 | door Quirine Tacken
Back to top