Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2018 PW35

PW35 - 30-08-2018 | door Marijn Westphal, LNA

Voor een 45-jarige cliënt ontvangt u in de apotheek een recept van een dermatoloog voor 15% resorcinol in lanettecrème, toe te passen bij hidradenitis suppurativa (chronische ontsteking van de haarzakjes in vooral de liezen en/of de oksels). Neemt u over het recept contact op met de behandelend arts?

  1. Ja, want 15% resorcinol kan niet in lanettecrème worden verwerkt.
  2. Ja, want de cutane toepassing van resorcinol is onvoldoende rationeel, en in hoge concentraties op grote oppervlakten toxisch.
  3. Ja, want de voorgeschreven crème komt niet voor vergoeding in aanmerking, en u wilt met uw cliënt meedenken over een alternatief dat wel wordt vergoed.
  4. Nee, want de toepassing van 15% resorcinol in een crème bij deze indicatie is rationeel, en 15% resorcinol kan in lanettecrème worden verwerkt.

Toelichting

Het juiste antwoord is: nee, want de toepassing van 15% resorcinol in een crème bij deze indicatie is rationeel, en 15% resorcinol kan in lanettecrème worden verwerkt.

De cutane toepassing van resorcinol is in de meeste gevallen onvoldoende rationeel. De werkzaamheid van 5% resorcinol bij acne is niet aangetoond. Daarnaast is resorcinol in hoge concentraties op grote oppervlakten toxisch. Een uitzondering vormt de toepassing van 15% resorcinol bij hidradenitis suppurativa: deze crème komt daarom wel voor vergoeding in aanmerking.
Resorcinol is een fenolische verbinding, en is daardoor onverenig-baar met cetomacrogolcrème. De stof kan wel verwerkt worden in lanettecrème.

Bronnen:

  • Dermatica op Recept 2017 (pags 38 en 106)
  • LNA-procedures bereiding ‘Crème, hydrofiel’ en ’Dermatica: onverenigbaarheden’ (september 2015).

Document acties

Back to top