Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zonnesteek?

PW35 - 31-08-2018 | door Wilma Göttgens, apotheker
Het was een hete zomer. Het Inspectiebesluit van 4 juli om de met het NDMA vervuilde valsartan wél uit de apotheek, maar niet bij de patiënt terug te halen stelde apothekers voor een onmogelijke opdracht.
Zonnesteek?

180.000 patiënten waren getroffen en de emoties liepen hoog op: “Ik gebruik al vijftien jaar valsartan … Welk risico loop ik nu?” Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard.

Begin augustus greep de KNMP zelf in en adviseerde apothekers hun patiënten op te roepen valsartan terug te brengen. Vervangende producten waren in ruime mate voorhanden. Tot een vergelijk met de Inspectie was het ondanks aandringen van apothekers niet gekomen.

Was de Inspectie overvraagd? ‘Farmaceut grijpt zijn kans’ kopte NRC op 11 augustus. Advocaten van fabrikant Leadiant hadden in mei een ‘urgente’ brief aan de IGJ gestuurd met een handhavingsverzoek ter voorkoming van schade aan de volksgezondheid. Het ging om door de ziekenhuisapotheek van het AMC zelfbereide CDCA dat ‘onzuiverheden’ zou bevatten. Het AMC bereidt CDCA voor een fractie van de kosten die Laediant voor haar medicijn vraagt. De Inspectie ging er vol in met een compleet onderzoeksteam en nam een formeel besluit. De ziekenhuisapotheker werd gesommeerd de CDCA bij de 55 patiënten thuis om te ruilen voor het origineel van Leadiant.

Dat farmaceuten concurrenten bestrijden is onderdeel van een grimmig spel. De kwesties valsartan en CDCA tonen aan dat een wijze en daadkrachtige toezichthouder harder nodig is dan ooit. Laat de Inspectie apothekers in de steek? 

Document acties

Reacties

01-09-2018 12:48
J.C. Kortekaas zegt:

Nederlandse inspectie is duidelijk op de hand van Big Farma.

Te lui om de geregistreerde geneesmiddelen te onderzoeken reageert ze alleen op prikkels van een octrooihouder.

Zelfs een vergelijkend rapport tussen ziekenhuisbereiding en geregistreerd merkgeneesmiddel was te veel gevraagd.

https://www.igj.nl/documenten/standpunten/2018/08/20/inspectieonderzoek-naar-geneesmiddel-cdca-van-amsterdam-umc

Vergelijking met het origineel was ooit een randvoorwaarde van de analytische chemie.

Back to top