Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW33en34

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vernieuwing

Berichten over drones van Amazon die de via een online-apotheek bestelde en verwerkte medicatie voor je deur afleveren halen steevast de media, omdat het allemaal zo lekker futuristisch klinkt. Je hoeft de deur niet meer uit en geen menselijk wezen meer te zien.

17-08-2018 | door Frans van den Houdt

Apotheker versus arts

Er wordt mij wel eens gevraagd of ik heb overwogen arts te worden. Bepaalde aspecten van het artsenberoep spreken mij best aan: de puzzel van diagnosestelling, de persoonlijke band en het in gesprek gaan over de aandoening en de medicatie.

17-08-2018 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen. “De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.

16-08-2018 | door Frans van den Houdt

CBG: monitor patiënten na gebruik Zinbryta

Patiënten die behandeld zijn met Zinbryta (daclizumab) moeten worden gemonitord op ernstige ontstekingsreacties in de hersenen (encefalitis) tot twaalf maanden na het stoppen van de behandeling. Dit adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan apothekers en artsen.

08-08-2018 | door F.J.M van den Houdt (461233)

TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.

09-08-2018 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2018 PW33en34

Welk advies is juist?

16-08-2018 | door Marc de Leeuw, GIC

Nivolumab en ipilimumab niet samen bij gevorderd niercelcarcinoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaf een negatief advies over de combinatie van nivolumab (Opdivo) en ipilimumab (Yervoy) bij gevorderd niercelcarcinoom.

16-08-2018 | door PW

Dertien positieve adviezen handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over handels­vergunningen voor dertien geneesmiddelen. Twee weesgeneesmiddelen behoren tot deze groep: patisiran (Onpattro) voor de behandeling van erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose bij volwassenen met fase 1 of 2 polyneuropathie; en tezacaftor/ivacaftor (Symkevi) bij cystische fibrose.

15-08-2018 | door PW

Schorsing handelsvergunning Gastilox en Rilies opgeheven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerdere schorsing van handelsvergunningen voor Gastilox (algeldraat) en Rilies (ketoprofen) per 3 augustus 2018 opgeheven, na onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

14-08-2018 | door PW

Geneesmiddelengebruik minder dan verwachting

Het geneesmiddelengebruik nam in 2017 met 1,3% toe. Op grond van demografische ontwikkelingen zou een stijging van 1,7% reëel zijn geweest. Ook valt op dat het aantal polyfarmaciepatiënten vorig jaar minder toenam dan op basis van de toenemende vergrijzing kon worden verwacht. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-08-2018 | door SFK

Miniziekenhuis in eigen wijk voor herstellende ouderen

Na een calamiteit kunnen kwetsbare ouderen in Amsterdam-Zuidoost in hun eigen wijk naar de Wijkkliniek, waar naast acute zorg ook aan conditie en snel herstel wordt gewerkt. Apotheker Tineke Roest van instellingsapotheek Farmadam controleert samen met een klinisch geriater de medicatie. “Nieuwe opnames reviewen we in een multidisciplinair overleg in de Wijkkliniek.”

17-08-2018 | door Edwin Bos

Bijdrage aan huisartsendeel praktijkpand blijft aftrekbaar

Na een verwijzing door de Hoge Raad heeft het Hof Amsterdam uitspraak gedaan over de btw-aftrek bij de inrichting van een praktijkpand. Daarbij had de apotheker de kosten van het huisartsendeel betaald. Het Hof heeft nu bepaald dat de apotheker deze btw mocht verrekenen en dat er geen sprake was van een relatiegeschenk of misbruik.

17-08-2018 | door Catelijne Bach en Martijn Bongers

Inbreng patiënten waardevol voor geneesmiddelbewaking

Patiëntparticipatie is van grote waarde voor farmacovigilantie. Meldingen van patiënten dragen bij aan het tijdig vinden van nieuwe bijwerkingen. Bovendien geven patiënten een nieuwe dimensie aan geneesmiddel-bewaking door te melden wat de invloed is van bijwerkingen op het dagelijks leven. Dat concludeert Leàn Rolfes in haar proefschrift.

17-08-2018 | door Leàn Rolfes en Florence van Hunsel

Ouders jonge SMA-patiënten leven tussen hoop en vrees

“Een enorme tegenvaller”, noemt Daniëlle Benjamins de beslissing dat zowel haar zoon Tygo (11) als dochter Fauvé (9) niet kunnen profiteren van nusinersen, het geneesmiddel dat de progressie van hun spinale musculaire atrofie (SMA) kan stoppen. Zeker voor Fauvé is het besluit om het dure geneesmiddel niet te vergoeden, in haar ogen discutabel. “We gaan in verweer.”

17-08-2018 | door Annemiek Veelenturf

Kwart oudere patiënten met diabetes overbehandeld

Gepersonaliseerde zorg voor ouderen met diabetes mellitus type 2 wordt niet goed in de praktijk gebracht. Eén op de vier ouderen wordt te intensief behandeld met bloedglucoseverlagende middelen. Zelfs als zij zijn gevallen of een hypoglykemie hebben gehad.

17-08-2018 | door Linda de Graaf

Verhogen van galzuurconcentratie in de darm verhelpt obstipatie

Gebruik van elobixibat, een remmer van de ileal bile acid transporter (IBAT), leidt tot een meer frequente ontlasting bij chronische obstipatie. Het wordt goed verdragen bij kortdurende en langduriger behandeling.

16-08-2018 | door PW

Gezocht: mentor voor gevluchte apothekers

Mohanad Mahli en Judi Abouraied ontvluchtten jaren geleden Syrië en willen in Nederland hun farmacieopleiding afmaken om hier als openbaar apotheker te kunnen werken. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF zoekt apothekers die hen als mentor terzijde willen staan. “Ik wil continu studeren, ervaringen uitwisselen en sparren.”

17-08-2018 | door Frans van den Houdt

Regionaal netwerken

Blijven innoveren en het vak op hoog niveau uitoefenen, dat prikkelt apotheker Wietske Overmars deel te nemen aan het Leids Academisch Netwerk Apotheken. “Je bent niet alleen manager, ook zorg en innovatie moeten op peil blijven.”

17-08-2018 | door Maarke Roelofs

Minister Bruins bij StiPCO-dag Rotterdam op 27 september

Minister Bruins van VWS heeft toegezegd aanwezig te zijn bij de laatste StiPCO-dag in Rotterdam op 27 september 2018. Hij houdt daar van 15.00 tot 15.30 uur een lezing over de openbaar apotheker als zorg­verlener in de multidisciplinaire eerstelijns zorg.

17-08-2018 | door KNMP

Koninginnerit

Tekorten, preferentie, recalls. Apothekers zijn net wielrenners. Alleen ploeteren zij zich het hele jaar over zware cols en niet alleen tijdens de Tour de France. En het zijn niet alleen je eigen apothekerstaken. Als manager van de apotheek moet je ook zorgen dat je de informatie overbrengt naar het apotheekteam en dat artsen hierin meegaan.

17-08-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Advies CBG: Esmya mag weer beperkt worden toegepast

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de indicatie van Esmya (ulipristalacetaat) ingeperkt en adviseert zorg­verleners alleen patiënten te behandelen als de leverfunctie in orde is. Deze maatregelen vervangen de tijdelijke beperkende maatregelen die in februari 2018 uit voorzorg genomen zijn, tijdens de herbeoordeling.

17-08-2018 | door KNMP

Op de bres voor zorg aan ouderen

Ouderen vormen de groep patiënten met wie je echt een band op kunt bouwen. De Special Interest Group (SIG) Ouderen is nieuw en valt onder de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) van de KNMP. De SIG-leden hebben uiteenlopende achtergronden en een gezamenlijk doel: de ouderenzorg in de apotheek meer vorm geven.

17-08-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top