Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW20

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kinderlijden

Lijden is er in vele gradaties. Een kind zien lijden is een van de ergste vormen. En als het om je eigen kind gaat is het nog zwaarder. Toen ik in Afrika woonde en mijn zoontje op tweeënhalf jarige leeftijd malaria kreeg, geen van de pillen die de kinderarts voorschreef bleken te helpen en het jongetje alsmaar zieker en zwakker werd, was dat een ware beproeving. Gelukkig was er uiteindelijk een laatste redmiddel: kinine. Een paar dagen aan het infuus deed wonderen.

18-05-2018 | door Frans van den Houdt

IVM: stop receptplicht voor erectiemiddelen

Erectiemiddelen moeten net als in Groot-Brittannië ook in ons land zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Dit verlaagt de drempel voor mannen om op een legale manier deze middelen te kopen. Daarvoor pleit het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

04-05-2018 | door E. Bos (420720)

Maak het leuker

Alle nieuwsbladen, internetfora en websites zetten een voor een de farmaceutische industrie in een kwaad daglicht.

18-05-2018 | door Sjors Bloem, apotheker

Herexamen 2018 PW20

Welke uitspraak over thyroxine is juist?

17-05-2018 | door Milad Sadreghamey, voorzitter NFO en masterfarmaciestudent Utrecht

Eén op de drie kan minder goed omgaan met ziekte

Ruim één op de drie Nederlanders (36%) heeft lage gezondheidsvaardigheden en kan minder goed omgaan met ziekte, wat nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna zevenhonderd leden van het NIVEL Consumentenpanel Gezondheidszorg.

03-05-2018 | door E. Bos (420720)

Bruins: kennis medicatie vaker internationaal delen

Nederland heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Litouwen om geneesmiddelen sneller, goedkoper en veiliger beschikbaar te krijgen voor patiënten. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekendgemaakt.

30-04-2018 | door E. Bos (420720)

Akkoord: medisch-specialistische zorg moet doelmatiger

Om de kwaliteit van medisch-specialistische zorg op niveau te houden en zelfs te verbeteren heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een akkoord bereikt met ziekenhuizen, patiënten en zorgverzekeraars.

01-05-2018 | door E. Bos (420720)

Klinisch kankeronderzoek zoeken met app

Artsen kunnen voortaan eenvoudiger zien waar klinisch onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen wordt uitgevoerd. Met de MTB-app, een initiatief van het AMC en het Radboudumc, zijn alle oncologische trials in Nederland volledig te doorzoeken.

03-05-2018 | door E. Bos (420720)

Ook kinderdosering Orkambi wordt vergoed

Minister Bruins van Medische Zorg heeft per 1 mei 2018 de kinderdosering lumacaftor + ivacaftor (Orkambi) opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

07-05-2018 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Drie positieve adviezen, april 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over drie handelsvergunningen.

02-05-2018 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Vergoeding voor flash glucosemonitoring

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft besloten dat flash glucosemonitoring (FreeStyle Libre) met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017 wordt vergoed voor vier groepen diabetespatiënten.

02-05-2018 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Rolapitant in nieuw GVS-cluster

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert rolapitant (Varuby) op te nemen op bijlage 1A van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

07-05-2018 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Minder gebruikers in 2017 van ADHD-middel methylfenidaat

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2017 1,3 miljoen keer methylfenidaat aan in totaal 222.000 personen. Voor het eerst daalde het aantal verstrekkingen met 4% en het aantal gebruikers met 2%. Het aantal jongere gebruikers van 6 tot en met 15 jaar nam bijna drie keer zo sterk af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-05-2018 | door SFK

‘Elk kind met kanker doet mee aan onderzoek’

“Van elk kind met kanker kunnen we leren”, zegt Lidwien Hanff, het hoofd van de gloednieuwe apotheek van het Prinses Máxima Centrum. “Als we van elke behandeling data verzamelen, kunnen we bijvoorbeeld een groep definiëren die met minder intensieve chemotherapie toekan.” Zij wil graag bijdragen aan onderzoek naar betere behandelingen, maar eerst “veilig open”.

18-05-2018 | door Cindy Reinders

Maatwerk van groot belang bij kinderpalliatieve zorg

Ongeveer vijfduizend kinderen in Nederland krijgen jaarlijks palliatieve zorg. Velen van hen behoeven in de laatste levensfase parenteraal morfine en/of midazolam. Een juiste toediening vergt maatwerk; aanpassing van standaard-oplossingen van de medicatie is regelmatig nodig. Het Emma Thuis team van het AMC werkt hiervoor graag samen met apothekers in de eerste lijn.

18-05-2018 | door M.A.R. de Groot, M.V. Jordans, J.M. Legters, A.Y.N. Schouten-van Meeteren

Apothekers en kinderartsen zijn ogen en oren Kinderformularium

De ontwikkeling van het Kinderformularium gaat voort. Aanpassingen in het document, dat inmiddels te boek staat als de gouden standaard voor farmacotherapie bij kinderen, blijven nodig. Daarbij is het streven kennis uit de literatuur en praktijkervaringen te combineren met farmacokinetiekstudies. Hoogleraar en kinderintensivist Saskia de Wildt: “Geluiden uit het veld zijn belangrijk voor ons.”

18-05-2018 | door Maarke Roelofs

Doseeradvies voor neonaat

Het Neodose-project wil landelijke doseeradviezen opstellen voor veelgebruikte geneesmiddelen bij neonaten. Het project is een initiatief van het Kinderformularium en de werkgroep Neonatale Farmacologie. Doel is harmonisatie van medicijngebruik bij pasgeboren baby’s.

18-05-2018 | door Marika de Hoop-Sommen

SSRI in utero beïnvloedt brein

Blootstelling van ongeboren kinderen aan SSRI’s beïnvloedt de ontwikkeling van hersenstructuren die betrokken zijn bij emotionele processen.

16-05-2018 | door PW

Jong opioïde, dan lang opioïde

Amerikaanse adolescenten met psychische problemen die opioïden krijgen voorgeschreven, lopen een aanzienlijke kans die lang te blijven slikken.

15-05-2018 | door PW

Kinderen jong medicatie: vaker allergie

Bij kinderen die in hun eerste halve levensjaar maagzuurremmers of antibiotica krijgen, neemt de kans op allergische ziekten toe, blijkt uit retrospectief cohortonderzoek onder 792.130 kinderen.

17-05-2018 | door PW

Jeugd soms jarenlang aan antipsychotica

Een op de acht jeugdige antipsychoticagebruikers in Nederland continueert het gebruik gedurende minstens vier jaar. Een grote meerderheid kan volstaan met relatief kortdurende therapie: mediaan 6,0 maanden.

18-05-2018 | door Arjan Polderman

Farmacometrie maakt aanpak epilepsie bij kind individueler

Farmacometrie kan bijdragen aan de individualisatie van anti-epileptische farmacotherapie bij kinderen. Voor een verdere optimalisatie van de behandeling zijn biomarkers nodig. Dit concludeert Sven van Dijkman op basis van zijn promotieonderzoek. “Simpele aanpassingen in dosering gebaseerd op alleen gewicht zijn onvoldoende.”

18-05-2018 | door Sven C. van Dijkman

Afhandeling interactie complex

De Werkgroep Interacties oncologische middelen heeft het advies bij de interactie van tyrosinekinaseremmers en maagzuurremmers opnieuw herzien. Het beste is de maagzuurremmer éénmaal per dag te slikken in de ochtend, twee uur na de tyrosinekinaseremmer. Mogelijk biedt cola ook uitkomst.

18-05-2018 | door Brigit Wensveen, Roelof van Leeuwen en Arjan Polderman

‘Pas op met alcohol’

Op je elfde starten met medicatie om epileptische aanvallen te voorkomen is niet niks, schrijft Margit Kranenburg, moeder van een 12-jarige epilepsiepatiënt. “Toch slikt hij zijn pillen braaf; het enige wat hij actief kan doen tegen plotselinge aanvallen.”

18-05-2018 | door Margit Kranenburg

Luchtverontreiniging doet schade aan kinderbrein

Een hogere blootstelling aan fijnstof tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een dunnere hersenschors in de frontale en pariëtale gebieden van jonge kinderen tussen 6 en 10 jaar oud. Dit beïnvloedt het vermogen om gedrag te remmen (inhibitie). Dit blijkt uit een studie naar het verband tussen blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van de hersenen.

18-05-2018 | door M.J. Lubczyńska en H. El Marroun

Meer inzicht in risico’s gebruik medicijnen in lactatieperiode

Geneesmiddelgebruik kan een rol spelen bij de keuze om borstvoeding te geven. Vaak wordt onnodig afgezien van borstvoeding omdat mogelijke risico’s worden overschat. Belangrijk is af te wegen welk geneesmiddel de voorkeur heeft en of de borstvoeding voortgezet kan worden. Zwangerschapsregister pREGnant geeft inzicht in geneesmiddelgebruik tijdens de borstvoedingsperiode.

18-05-2018 | door Saskia Vorstenbosch

Al jong zaadjes planten

Een “goochelaar” noemde de juf apotheker Marij Schüsler toen ze 4- tot 6-jarigen spelenderwijs liet zien hoe je hoestdrank bereidt.

18-05-2018 | door Maarke Roelofs

Aangepast advies dreigend tekort van Bactroban Neuszalf 2%

GSK heeft het advies van 26 maart 2018 voor het dreigende tekort aan Bactroban Neuszalf 2% op twee punten aangepast. Dit gebeurde in overleg met CBG en IGJ. De wijzigingen van het advies staan in een nieuwe versie van de Direct Healthcare Professional Communication (DHPC).

18-05-2018 | door KNMP

CYP2B6 heringedeeld: nieuwe contra-indicaties

Aan CYP2B6 zijn 3 nieuwe contra-indicaties met de variant *5 toegevoegd om verwarring en daardoor onterechte dosisverlagingen van efavirenz te voorkomen. Het Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) van de KNMP adviseert apothekers om in het AIS te controleren of patiënten aan CYP2B6-contra-indicaties zijn gekoppeld en hen om te zetten naar de juiste contra-indicatie als zij de *5-variant hebben.

18-05-2018 | door KNMP

‘Met z’n drieën hebben we een nieuw middel gekozen’

Nu de KNMP Farmacogenetica Pilot bijna een jaar loopt, zijn twee deel­nemende apothekers zo mogelijk nog enthousiaster over de mogelijkheden. “Als we over dertig jaar terugkijken, dan denken we: jee, dat ging nog zonder DNA-test. Dat was echt een schot hagel.”

18-05-2018 | door Karen Bos
Back to top