Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Beenmergziekte

Otto Kahler (1849-1893) was een Oostenrijkse internist die voor het eerst de kwaadaardige beenmergziekte beschreef die wordt veroorzaakt door een woekering van plasmacellen. Aanvankelijk werd de ziekte ook naar hem vernoemd, maar inmiddels wordt die aangeduid als multipel myeloom.

17-03-2017 | door Frans van den Houdt

Overleg over hoge norm medicatiebeoordelingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) overlegt met de KNMP, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hoe ze de nieuwe norm voor medicatiebeoordelingen kunnen halen. Daarmee reageren ze op de brief waarin minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorige maand de Tweede Kamer meldde dat het aantal medicatiebeoordelingen vanaf 2018 omhoog moet.

14-03-2017 | door Frits Baltesen

Klaar mee!

Afgelopen week kwam het weer voorbij … dat gevoel: ik ben er klaar mee!

17-03-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker

Cao voor apothekers definitief van kracht

Het eind vorig jaar gesloten principeakkoord voor apothekers in dienstverband is definitief omgezet in de tweede Cao Apothekers in Dienstverband. Dat hebben de werkgeversorganisatie Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) en de werknemersorganisatie Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) bekendgemaakt.

07-03-2017 | door PW

Nieuwe regeling voor onverzekerde zorg

Zorgverleners krijgen per 1 maart van dit jaar de kosten vergoed die ze kwijt zijn aan medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden.

15-03-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 11

Welke uitspraak over temazepam is juist?

15-03-2017 | door J.M.Z. van Tongeren, Stichting Health Base

Gecontroleerd onderzoek eltrombopag

Eltrombopag stimuleert bloedplaatjes en reduceert bloedingen bij myeloplastisch syndroom met trombocytopenie.

16-03-2017 | door PW

Eftrenonacog goed verdraagbaar

Intraveneus eftrenonacog alfa gaat bloedingen tegen en is goed verdraagbaar.

14-03-2017 | door PW

Vitamine B6-variant kan diabetes voorkomen

Pyridoxamine, een vitamine B6-variant, kan een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat stelt promovendus Dionne Maessen op basis van jarenlang onderzoek aan het Maastricht UMC+.

09-03-2017 | door PW

Groter beroep op patiënt bij betalen medicijnrekening

Openbare apotheken verstrekten in 2016 voor € 190 miljoen aan receptplichtige geneesmiddelen die niet voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. In 2015 was dat € 10 miljoen minder. Voor geneesmiddelen met een inkoopprijs boven de GVS-limiet betaalden de gebruikers vorig jaar € 39 miljoen in principe zelf, € 3 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-03-2017 | door SFK

Sterk verbeterde prognose voor patiënt met multipel myeloom

Met een levensverwachting van tien jaar of langer is multipel myeloom tegenwoordig een chronische ziekte geworden. Voor de tweede- en derdelijnsbehandeling zijn dan ook recent vele nieuwe middelen goedgekeurd of in aantocht, zoals proteasoomremmers en monoklonale antilichamen. Vergelijkend onderzoek is wel nodig voor een goede plaatsbepaling.

17-03-2017 | door Cindy Reinders

‘Je bent wel patiënt, maar je wilt doorgaan met je leven’

Het duurde vijftien jaar voordat Hennie Pander eindelijk de juiste diagnose kreeg: multipel myeloom, oftewel de ziekte van Kahler. Na een chemokuur en twee stamceltransplantaties leeft ze nu van dag tot dag. “Ik ga niet in een hoekje zitten, wil me wel blijven inzetten voor lotgenoten.”

17-03-2017 | door Frans van den Houdt

Interventie met hydrocortison maakt ALL-therapie draaglijker

Dexamethason is essentieel in de behandeling van kinderen met acute lymfatische leukemie. Nadelig zijn de bijwerkingen, doordat het de binding van cortisol aan de cerebrale mineralocorticoïdereceptoren belemmert. Toevoeging van hydrocortison had een gunstig effect op ernstige neuropsychologische bijwerkingen maar niet op de metabole bijwerkingen.

17-03-2017 | door Lidewij T. Warris

Teicoplanine bestrijdt viridans-streptokokken

Teicoplanine om de andere dag is een effectieve bescherming tegen bacteriën bij kinderen met acute myeloïde leukemie die worden behandeld met cytarabine. De chemotherapie kan leiden tot neutropenie en dat brengt een hoog risico op infecties met zich mee; 5-15% van de patiëntjes overlijdt daaraan.

17-03-2017 | door Arjan Polderman

Melatonine nuttig bij oncolytica

Melatonine kan helpen de dosering van oncolytica te verlagen en de toxiciteit te verminderen.

17-03-2017 | door PW

Brug naar transplantatie

Gefractioneerd gemtuzumab ozogamicine is toepasbaar als overbruggingstherapie voor allogene stamceltransplantatie.

15-03-2017 | door PW

Nanotherapie doxorubicine

Nanocarriers maken doxorubicine verdraagbaar bij leukemie.

16-03-2017 | door PW

Apothekersassistent vervult schakelrol bij kinderoncologie

Op de afdeling kinderoncologie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis werkt een apothekersassistent fulltime aan veiliger geneesmiddelgebruik. Ze voert opname- en ontslaggesprekken, beheert de medicatieruimte en beantwoordt vragen van openbaar apothekers over behandelprotocollen, onbekende interacties en afwijkende doseringen.

17-03-2017 | door Edwin Bos

Combinatietherapie biedt CLL-patiënt perspectief

Chronische lymfatische leukemie (CLL) reageert in eerste instantie goed op immunochemotherapie of kinaseremmers, maar uiteindelijk zal resistentie optreden. Kinaseremmers zorgen ervoor dat de CLL-cellen het micromilieu verlaten, maar induceren geen celdood. De combinatie van een kinaseremmer en een middel dat celdood induceert, zou een effectieve therapie kunnen zijn.

17-03-2017 | door R. Thijssen

Tussen praktijk en wetenschap

De Poli Apotheek LUMC deed anderhalf jaar mee aan promotieonderzoek waarmee nut en noodzaak van pictogrammen voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden werden bestudeerd.

17-03-2017 | door Frans van den Houdt

Burgemeester Utrecht prijst apothekers

‘Apothekers zullen in de toekomst altijd nodig zijn om veilig medicijngebruik door kwetsbare groepen te bewaken.’ Dat zei de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen tijdens de opening van de familietentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ op vrijdag 10 maart in de Oude Hortus in Utrecht. Hij sprak de hoop uit dat bezoekers van de tentoonstelling, lopend langs de zuilen, de kennis en kunde van apotheker zullen waarderen.

17-03-2017 | door KNMP

Oude beelden

Om het 175-jarig bestaan van de KNMP extra glans te geven, trekken we door het land met de tentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’. Geen collectie van opgepoetste vijzels of voltooid verleden tijd uitwasemende apotheekinterieurs, maar een rondgang met een speciale game-app waarmee oud en vooral jong kunnen ervaren hoe uitdagend het is om apotheker te zijn.

17-03-2017 | door Léon Tinke

Start jubileumjaar: 175 jaar beter beter door de apotheker

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen opende vrijdagmiddag 10 maart de jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ in de Oude Hortus in Utrecht. Op de tentoonstelling kruipen bezoekers in de huid van de apotheker en maken ze kleine Juub en zijn familieleden beter beter met een app op de smartphone.

17-03-2017 | door KNMP

KNMP-werkgroep beoordeelt interacties oncologische middelen

Jaarlijks brengt een multidisciplinaire KNMP-werkgroep advies uit over nieuwe middelen of nieuwe inzichten. Hun adviezen worden overgenomen in de G-Standaard en het Informatorium Medicamentorum.

17-03-2017 | door Berit Sinterniklaas
Back to top