Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2017 PW 11

PW11 - 15-03-2017 | door J.M.Z. van Tongeren, Stichting Health Base

Meneer de Bruin (72 jaar) komt bij u met een recept voor temazepam 20 mg voor incidenteel gebruik. Hij geeft aan dat de dosering is verhoogd van 10 naar 20 mg omdat temazepam 10 mg onvoldoende werkt; hij wordt nog steeds vroeg wakker en slaapt dan niet meer in. Vervolgens voelt hij zich de rest van de dag slaperig en hij durft geen auto te rijden. Hij maakt zich zorgen om de effecten van de sterkere slaappillen op de rijvaardigheid. Wat adviseert u?

  1. a. U verwijst meneer terug naar de arts; temazepam mag slechts in een dosering van 10 mg gebruikt worden bij ouderen.
  2. b. U verkoopt meneer melatonine 5 mg voor de nacht; dit geeft vooral een verbetering op het inslapen waardoor er de volgende dag geen effecten zijn te verwachten op de rijvaardigheid.
  3. c. U geeft aan dat temazepam 20 mg in principe rijveilig is acht uur na inname. Wel waarschuwt u meneer dat als hij zich toch slaperig voelt, hij beter geen voertuig kan besturen.

Toelichting

Het juiste antwoord is: c. U geeft aan dat temazepam 20 mg in principe rijveilig is acht uur na inname. Wel waarschuwt u meneer dat als hij zich toch slaperig voelt, hij beter geen voertuig kan besturen.

Temazepam is in een dosering tot en met 20 mg rijveilig bij zowel incidenteel als chronisch gebruik, ook voor ouderen tot 75 jaar [1]. Hoewel gebruik van benzodiazepinen een risicofactor is voor vallen [2], is de 20 mg-dosering niet gecontra-indiceerd bij ouderen. Melatonine heeft geen effect op doorslaapstoornissen en kent beperkingen in de toepassing [3].

Bronnen:

  1. CI 101 Verkeersdeelname. Commentaren Medicatiebewaking 2016/2017, Stichting Health Base, 31e jaargang, september 2016.
  2. Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Preventie van valincidenten bij ouderen. 2004
  3. Misverstanden over melatonine. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste- nieuws/artikel/misverstanden-over- melatonine.htm geraadpleegd op 17-1-2017.

Document acties

gearchiveerd onder: Temazepam, Rijvaardigheid, Melatonine
Back to top