Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Waakzaamheid

“Apotheker mag op zijn hoede zijn”, schreef het Belgische PW, De Apotheker, onlangs boven een artikel over de aanslagen op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek. In het stuk wordt gerefereerd aan bommen die “gewoon aan de keukentafel” kunnen worden gemaakt, “met ingrediënten die je gemakkelijk in … de apotheek kunt kopen”.

06-05-2016 | door Frans van den Houdt

Met z'n allen ...?

Vooral in mijn studententijd heb ik tijdens reizen vaak overnacht in hostels.

06-05-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Apothekers willen meer regie over AIS

Om apothekers meer invloed te geven bij de ontwikkeling van de apotheekinformatiesystemen (AIS) is vorige week NedAIS opgericht: de landelijke vereniging van AIS-gebruikers. “Externe partijen bemoeien zich te veel met de invulling van apotheeksystemen.”

03-05-2016 | door Edwin Bos

Herexamen 2016 PW 18

Welk antwoord over overgevoeligheid is juist?

04-05-2016 | door K.Y. Tsoi

ACM versterkt positie inkopers geneesmiddelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen hun slagkracht vergroten bij de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. De concurrentieregels bieden daar ruimte voor, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

25-04-2016 | door PW

Versnelde procedure FDA voor nierfalenmiddel

Het Nederlandse biotechbedrijf AM Pharma heeft deze week van de Amerikaanse FDA toestemming gekregen voor een snelle procedure om verder onderzoek te doen naar een middel tegen acuut nierfalen. In westerse landen overlijden elk jaar 700.000 mensen aan nierfalen.

28-04-2016 | door PW

Herbeoordeling canagliflozine

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een herbeoordeling gestart van canagliflozine (Invokana en Vokanamet; dit laatste bevat tevens metformine).

25-04-2016 | door PW

Herbeoordeling Symbioflor 2

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat Symbioflor 2 (Escherichia coli-bacteriën) herbeoordelen.

15-04-2016 | door PW

Uitbreidingen indicaties adalimumab en nivolumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.

14-04-2016 | door PW

Voorwaardelijke vergoeding voor alirocumab

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alirocumab (Praluent) onder voorwaarden te vergoeden voor behandeling van volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie.

22-04-2016 | door PW

Afwijking preferentiebeleid bij zesde deel verstrekkingen

Apothekers leveren bij een zesde deel van de verstrekkingen binnen het preferentiebeleid een ander geneesmiddel af dan het door de zorgverzekeraar aangewezen preferente middel. Apothekers geven aan dat dit bij 56% van de afwijkingen een medische noodzaak heeft en bij 44% een logistieke noodzaak. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

06-05-2016 | door SFK

‘Bekendheid groeit, maar er is nog een wereld te winnen’

Farmacovigilantie staat of valt met goede communicatie, verzekert Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, dat 25 jaar bestaat. Dat betekent mediaoptredens, een nieuwe website en kennisbank opzetten, het meldformulier verbeteren en een speciale app lanceren. “Patiëntveiligheid bevorderen staat hierbij steeds voorop.”

06-05-2016 | door Frans van den Houdt

Lareb toont al kwart eeuw de kracht van spontane rapportage

Inhoudelijke kennis van geneesmiddelen, pathofysiologische kennis van bijwerkingen en epidemiologische methoden: ziedaar de kern van het werk van Lareb. Begonnen als een regionaal initiatief van Tilburgse apothekers en huisartsen is het centrum in 25 jaar uitgegroeid tot een nationaal, onafhankelijk, wetenschappelijk instituut.

06-05-2016 | door Kees van Grootheest en Linda Härmark

Schwartz schat GFR beter bij jongere

Voor het schatten van de nierfunctie bij kinderen en adolescen-ten én bij volwassenen tot 40 jaar met een milde tot matige nierfunctiestoornis is de formule van Schwartz mogelijk betrouwbaarder dan de CKD-EPI-formule. Daarop wijzen de resultaten van een Franse studie.

06-05-2016 | door Loes Ariaans

Daratumumab: hoop bij Kahler

De eerste CD38-remmer daratumumab is mogelijk effectief bij therapieresistent multipel myeloom.

03-05-2016 | door PW

Geen cardiaal risico SSRI’s

Het gebruik van SSRI’s is niet geassocieerd met een toegenomen risico op cardiovasculaire events.

05-05-2016 | door PW

Effect orale biological bij RA

De orale JAK1-2-remmer baricitinib vermindert symptomen van reumatoïde artritis bij patiënten die onvoldoende baat of bijwerkingen hebben van een biological.

06-05-2016 | door PW

Bacteriële vaginose: lichte voorkeur metronidazol lokaal

Lokale therapie is volgens de herziene NHG-Standaard Fluor vaginalis zowel bij vaginale schimmelinfecties als bij bacteriële vaginose eerste keus. Een eenmalige orale gift metronidazol is vanwege het gebruiksgemak wel een gelijkwaardig alternatief voor een wekelijkse kuur met ovules, maar geeft een hogere kans op recidieven en bijwerkingen.

06-05-2016 | door Cindy Reinders

Monitor effect, pas dosis aan

De interactie van fentanyl en rifampicine is de duizendste die in de G-Standaard is opgenomen. Bij opioïderotatie verdient de dosering bijzondere aandacht.

06-05-2016 | door Annemarie Heersche en Arjan Polderman

‘Iedereen heeft baat bij uitleg met ondersteuning in beeld’

Een patiënt komt voor de eerste keer zijn diabetesmedicijnen ophalen. Op de informatiefolder die hij meekrijgt, staat een icoon. “Wat is dit?”, vraagt de patiënt. “Dat is een suikerpot. U krijgt dit medicijn voor uw suiker”, legt de apothekersassistent uit. “Zo kunt u makkelijker onderscheid maken in uw medicijnen.” Apotheker Marcel Kooij implementeert actief de iconen van de KNMP om goed medicijngebruik te bevorderen.

06-05-2016 | door Leanne Zuur

FNA-licenties al veertig jaar garantie voor kwaliteit

Door preparaten met een FNA-licentie te kopen, weten apothekers dat deze zijn beoordeeld door het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA). Het woordmerk ‘FNA’ achter de preparaatnaam garandeert de kwaliteit.

06-05-2016 | door Rik Wagenaar

Brug tussen voorschrijvers

Nynke Troelstra, ziekenhuisapotheker in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, zit in een pilot die farmaceutische zorg voor GGZ-patiënten naar een hoger plan tilt.

06-05-2016 | door Frits Baltesen
Back to top