Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 8

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Crowdfunding

Vanaf deze week is de website van het Pharmaceutisch Weekblad geheel vernieuwd. En daar zijn we trots op! De site heeft een strak, fris uiterlijk gekregen en nieuws, achtergronden en rubrieken zijn overzichtelijk en duidelijk herkenbaar gerangschikt. Nieuw is ook dat iedere week het gehele magazine op de site wordt geplaatst en doorgebladerd en gelezen kan worden. Een fantastische functie, vooral handig voor onderweg, zodat u het PW via uw mobiel of tablet altijd bij de hand hebt!

26-02-2016 | door Frans van den Houdt

Apotheek ’t Hooge Zand ‘beste van Nederland’

Apotheek ’t Hooge Zand behaalde de hoogste score in het mystery guest-onderzoek 2015 onder 910 apotheken. Ook in 2005, 2010 en 2012 leverde deze apotheek de beste zorg bij zes farmaceutische casussen. “Bij ons op de werkvloer staat altijd een apotheker.”

26-02-2016 | door Edwin Bos

Eerlijk delen

Het is Thyrax wat de klok slaat. Ook na de hamsterweek komen er nog regelmatig vragen en verontruste telefoontjes. De emoties lopen soms hoog op; mensen maken zich zorgen en dat uit zich in vele vormen. Sommige patiënten zijn boos, andere gefrustreerd of letterlijk in tranen. De één gaat alle apotheken in de regio langs, in de hoop overal wat Thyrax bij elkaar te shoppen om het jaar door te komen, de ander wil zich nu nog niet te druk maken en “ziet het tegen die tijd wel”.

26-02-2016 | door Esther Kuipers

Eerste cao voor apothekers in dienstverband

De Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) hebben de eerste cao Apothekers in dienstverband afgesloten. Dat melden zij vanmorgen op hun websites.

19-02-2016 | door DEB420720

Herexamen 2016 PW 8

Welke uitspraak over gentamicine is juist?

25-02-2016 | door Lonneke van Onzenoort-Bokken en Marjan van Ledden-Klok

Onderzoek hogere boetes bij medicijntekort

Farmaceutische bedrijven krijgen wellicht te maken met hogere boetes als zij geen medicijnen leveren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoekt of de maximale boete van € 45.000 moet worden verhoogd.

16-02-2016 | door DEB420720

Einde in zicht voor fusafungine

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA beveelt aan de handelsvergunningen voor geneesmiddelen met fusafungine in te trekken.

16-02-2016 | door DEB420720

Verpakking Cizmia valt in de prijzen

De verpakking van Cimzia (certolizumab pegol) in voorgevulde spuit, bedoeld voor patiënten met reumatoïde artritis (RA), heeft een prijs gekregen. De Healthcare Compliance Packaging Council Europe heeft de Columbus Packaging Award 2015 toegekend aan UCB Pharma en Rondo voor Cimzia.

11-01-2016 | door PW

Verpakkingen Tranxène missen informatie

Bij sommige Tranxène-capsules 5 mg (clorazepinezuur) ontbreken het batchnummer en de vervaldatum op de buitenverpakking.

16-02-2016 | door PW

Natalizumab herbeoordeeld voor risico op PML

Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft natalizumab (Tysabri) herbeoordeeld voor het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML).

25-02-2016 | door PW

Aantal openbare apotheken vrijwel onveranderd in 2015

Het aantal apotheekvestigingen in Nederland is in 2015 nagenoeg gelijk gebleven. Er is wel een lichte toename van het aantal poliklinische apotheken. Bijna 90% van alle openbare apotheken doet voor contracteerafspraken een beroep op een keten, formule of zorgmakelaar. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-02-2016 | door SFK

‘Nu kan ik eindelijk mijn eigen keuzes maken’

Zelfstandig ondernemen in een eigen apotheek is de ambitie van veel jonge apothekers. Maar het financieren van een overname is moeilijk, want banken zijn terughoudend. Enkele starters vertellen over de aankoop van hun eigen apotheek. “Een grote gunfactor van de verkopend apotheker is het beste wat je kan overkomen.”

26-02-2016 | door Edwin Bos

Claritromycine: kortdurend risico

Het gebruik van claritromycine lijkt alleen op korte termijn geassocieerd met een verhoogd cardiovasculair risico.

25-02-2016 | door PW

Ménière: geen betahistine

Betahistine vermindert het aantal aanvallen bij de ziekte van Ménière niet.

25-02-2016 | door PW

Roken: stopstrategieën even goed

De optimale strategie om te stoppen met roken is nog niet bekend.

25-02-2016 | door PW

Amiloride + HCT: samen sterker

De combinatie van hydrochloorthiazide met amiloride verlaagt de bloeddruk meer dan de afzonderlijke bestanddelen, zonder een toename van bloedglucose of kalium. Dat blijkt uit de dubbel-blinde gerandomiseerde fase IV-studie PATHWAY-3.

23-02-2016 | door Loes Ariaans

Naamsverwisseling: alleen signaal bij een reëel risico

Het huidige signaal naamsverwisseling helpt onvoldoende om deze fouten te voorkomen. Health Base introduceert vanaf 1 maart een nieuw specifieker signaal dat alleen verschijnt wanneer het risico op verwisseling groot is, ook om signaalmoeheid te voorkomen.

26-02-2016 | door Sander Borgsteede, Dianne Allewijn, Arne Grossklaus, Arianne van Rhijn en Jacqueline Santen-Reestman

Sandoz mag paarse GSK-kleur gebruiken

Nadat GSK al in meerdere landen probeerde de kleur paars in de AirFluSal-inhalatoren van Sandoz te verbieden, heeft de fabrikant dit nu ook in Nederland geprobeerd. Zoals in (bijna) alle landen heeft de rechter ook hier het gevorderde ‘verbod’ afgewezen.

26-02-2016 | door Wouter van Loon en Rik Geurts

Optimale dosering tamoxifen varieert van vrouw tot vrouw

De variatie in blootstelling van tamoxifen en actieve metabolieten tussen patiënten is groot. Binnen eenzelfde patiënt is de blootstelling stabiel. Vrouwen met een lage tamoxifen- en metabolietspiegel bereiken adequate serumconcentraties na een verhoging van de dosis van 20 mg naar 30 of 40 mg. Dat concludeert promovenda Nynke Jager.

26-02-2016 | door Nynke G.L. Jager, Hilde Rosing, Jan H.M. Schellens en Jos H. Beijnen

Kwaliteitsindicatoren in aantal fors verlaagd

De uitvraag kwaliteitsindicatoren farmacie is dit jaar van 14 maart tot en met 25 april. Het aantal in te vullen kwaliteitsindicatoren is fors verminderd ten opzichte van vorig jaar. Met een extra tabblad in de online enquête werkt de KNMP aan de implementatie van de KNMP-richtlijnen.

26-02-2016 | door KNMP

Zakboek ook voor apotheker

Apotheker Monique Verduijn is een farmacotherapeutisch expert bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Daar werkt ze mee aan de NHG-Standaarden en zorgt ze voor de herziening van het NHG-Formularium.

26-02-2016 | door Cindy Reinders
Back to top