Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2016 PW 8

PW 8 - 25-02-2016 | door Lonneke van Onzenoort-Bokken en Marjan van Ledden-Klok

Gentamicine is een bactericide antibioticum dat onder meer gebruikt wordt bij de behandeling van sepsis. Het verdelingsvolume van gentamicine bij volwassenen is 0,31 l/kg en het middel wordt renaal geklaard. Jonge kinderen hebben een andere lichaamssamenstelling dan volwassenen. De dosering gentamicine bij volwassenen is eenmaal daags 5 mg/kg. Moet de dosering worden aangepast bij jonge kinderen, bijvoorbeeld bij een kind van 2 jaar?

  1. a. Nee, de dosering hoeft niet te worden aangepast.
  2. b. Ja, de dosering moet worden verlaagd aangezien jonge kinderen relatief meer vet hebben dan volwassenen.
  3. c. Ja, de dosering moet worden verhoogd aangezien jonge kinderen relatief meer water hebben dan volwassenen.

Toelichting

Het juiste antwoord is: c. Ja, de dosering moet worden verhoogd aangezien jonge kinderen relatief meer water hebben dan volwassenen.

Het verdelingsvolume bij neonaten voor gentamicine is groter dan het verdelingsvolume bij volwassenen (relatief meer water). Dit zie je terug in de startdoseringen: voor kinderen 7 mg/kg, voor volwassenen 5 mg/kg (Kinderformularium).

Bronnen:

• Kinderformularium

• Kearns GL, et al. Developmental Pharmacology – Drug Disposition, Action, and Therapy in Infants and Children. N Engl J Med 2003;349:1157-67.

Auteurs: Lonneke van Onzenoort-Bokken, kinderarts-klinisch farmacoloog in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, en Marjan van Ledden-Klok, kinderarts in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Document acties

gearchiveerd onder: Dosering, Kinderen, Gentamicine
Back to top