Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 4, jaar 2015

met PW Wetenschappelijk Platform

23 januari 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ziekenhuizen kopen samen biologicals in

Zes ziekenhuizen, opererend onder de naam Santeon, hebben eigen richtlijnen ontwikkeld voor de zorg aan patiënten die biologicals gebruiken. Op basis hiervan kopen de ziekenhuizen gezamenlijk deze dure geneesmiddelen in.

20-01-2015 | door Edwin Bos

Appels en peren

column

20-01-2015 | door Marcel Kooy

Witboek preferentiebeleid gepubliceerd

De problemen van het preferentiebeleid inventariseren en de kennis van dit inkoopbeleid vergroten. Met dat doel heeft de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV) een Witboek Preferentiebeleid gepubliceerd. Op haar website roept de stichting bezoekers op een petitie te tekenen ter ondersteuning van dit witboek.

22-01-2015 | door PW

Budgetpolis VGZ contracteert beperkt aantal apotheken

Zorgverzekeraar VGZ heeft voor haar budgetzorgverzekering 'Goede Keuze Polis' per 1 januari contracten gesloten met Mediq, de Nationale Apotheek, 300 apotheekhoudende huisartsen en de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ), vertegenwoordiger van vierhonderd Service Apotheken. Als patiënten met deze budgetpolis hun eerste medicatie bij een zelfstandige apotheker halen, krijgen ze die van de VGZ vergoed, maar bij herhaalmedicatie slechts de helft van de kosten.

20-01-2015 | door PW

Illegale verkoop door sociale media

Sociale media en smartphones bevorderen de illegale verkoop van geneesmiddelen, zegt de Britse geneesmiddelenautoriteit Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA).

21-01-2015 | door PW

Herexamen 2015 PW 4

Bij een periodieke controle komt u erachter dat een patiënt, 45 jaar met diabetes en een LDL > 2,5 mmol/l, geen antilipaemicum in gebruik heeft. Het 10-jaarsrisico op een hartvaatziekte of overlijden ligt tussen 10% en 20%. Komt de patiënt in aanmerking voor een antilipaemicum? a. Ja, alle patiënten met diabetes komen in aanmerking voor een antilipaemicum. b. Ja, alle patiënten met diabetes komen in aanmerking voor een antilipaemicum wanneer LDL > 2,5 mmol/l is. c. Nee, het 10-jaarsrisico is < 20%. Ondanks de hoogte van LDL-waarde is een antilipaemicum niet nodig. d. Aanvullende gegevens zijn nodig om te bepalen of een antilipaemicum is geïndiceerd.

21-01-2015 | door K.Y. Tsoi

Allergie en huidreacties bij ambroxol en broomhexine

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aanpassing van de productinformatie van ambroxol en broomhexine aan vanwege een toename in het aantal meldingen van allergische reacties en huidreacties bij het gebruik van deze middelen.

22-01-2015 | door PW

Nieuw antibioticum ontdekt

Amerikaanse onderzoekers hebben een potentieel nieuw antibioticum ontdekt tijdens een screening van bactericide eigenschappen van bodemmicroben.

12-01-2015 | door DEB422443

Mogelijk verband tussen SGLT-2-remmers en fracturen

Meer onderzoek naar een mogelijk verband tussen SGLT-2-remmers en botfracturen is nodig, betogen wetenschappers in een commentaar in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Verschillende studies hebben deze link al gelegd.

12-01-2015 | door DEB422443

Topdrukte in de apotheek voor de jaarwisseling

De decemberdrukte in 2014 zorgde voor een recordaantal verstrekkingen in Nederlandse apotheken. Vanaf de week voor Kerstmis piekte het apotheekbezoek en was het aantal geneesmiddelverstrekkingen vaak meer dan 30% hoger dan normaal. De meeste mensen met een herhaalrecept hadden hun eigen risico in 2014 al opgemaakt.

20-01-2015 | door SFK

Masterdiploma

23-01-2015 | door KNMP

Farmaciestudenten en KNMP halen banden aan

KNMP-bestuurssecretaris Rob de Wolf startte afgelopen jaar namens het KNMP-bestuur een nieuwe traditie. Het betrof de ceremoniële overhandiging van het Handvest van de apotheker aan studenten van de masteropleiding farmacie aan de School of Pharmacy van de Universiteit Utrecht.

23-01-2015 | door Michiel Hartkamp
Back to top