Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 1/2, jaar 2015

dossier Samenwerken in de zorg

9 januari 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Leidse farmaciestudie vooral praktijkgericht

De nieuwe farmaciestudie die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) volgend jaar wil beginnen, is vooral praktijkgericht. De bedoeling is dat de studenten 80 tot 85% van de studietijd in de praktijk werkzaam zijn. Dat doen zij in een ziekenhuis, een openbare apotheek, een verpleeghuis of een vergelijkbare instelling.

05-01-2015 | door DEB420720

Moeraswerkers

column

06-01-2015 | door Wilma Göttgens

Herexamen 2015 PW 1/2

Bij abrupt staken van SSRI’s kunnen onttrekkingsverschijnselen optreden. De symptomen bestaan onder andere uit agitatie, angst, duizeligheid, vermoeidheid en slapeloosheid. Bij welk middel verwacht u dat de kans klein is op het ontstaan van deze onttrekkingsverschijnselen? a. fluoxetine; b. paroxetine; c. sertraline; d. Bij alle SSRI’s zal de kans even groot zijn; het hangt vooral af van de psychologische factoren en de persoonlijkheid of de onttrekkingsverschijnselen optreden.

07-01-2015 | door Kim Pilon

Radboudumc: nieuwe malariatherapie

Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een nieuwe combinatietherapie ontdekt die de patiënt geneest én de mug doodt. De Nijmeegse onderzoekers ontdekten per toeval dat het antiparasitaire middel ivermectine de malariamug doodt.

06-01-2015 | door PW

Innovatieprijs voor nierfunctieproject Service Apotheek

Service Apotheek en NControl hebben de Achmea Eerstelijns Innovatieprijs 2014 gewonnen voor hun nierfunctieproject. Bij een recept voor antibiotica verschijnt een pop-up op het beeldscherm die wijst op een mogelijk ontbrekende, verouderde of verminderde nierfunctie.

19-12-2014 | door DEB420720

Informatie ebolamiddelen nog onvoldoende

Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs om conclusies te kunnen trekken over de werkzaamheid en de risico’s van experimentele geneesmiddelen tegen ebola. Dit is een van de belangrijkste conclusies van een tussentijdse beoordeling door het EMA.

08-01-2015 | door PW

Geneesmiddel tegen Pompe kan goedkoper

Een geneesmiddel tegen de ziekte van Pompe dat per patiënt tonnen per jaar kost, kan veel goedkoper worden geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd aan de faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Een groep studenten maakte dit middel, alglucosidase alfa, in anderhalf jaar tijd na.

16-12-2014 | door DEB422443

Kwart 80-plussers gebruikt een weekdoseersysteem

Voor patiënten die niet meer het overzicht hebben om zelf de juiste geneesmiddelen op de juiste momenten in te nemen, hebben apothekers de mogelijkheid om geneesmiddelen te verstrekken in weekdoseersystemen. Ook zorginstellingen die de verantwoordelijkheid dragen voor het juiste gebruik van de geneesmiddelen door hun bewoners, kunnen daarvan gebruikmaken.

06-01-2015 | door SFK

Metformine veiliger dan gedacht

Metformine is veiliger voor diabetespatiënten met milde nierfunctiestoornissen dan richtlijnen suggereren.

06-01-2015 | door PW

Nieuwe manier antistolling

Verlaging van de spiegels van factor XI (FXI) voorkomt veneuze tromboembolieën (VTE) na een totaleknieartroplastiek.

07-01-2015 | door PW

Duchenne: afwijkende stamcellen

Afwijkende stamcellen spelen een rol bij Duchenne-spierdystrofie. Deze stamcellen maken gedurende het ziekteverloop geen nieuwe spiercellen meer aan, maar bindweefsel. Spierzwakte en stijfheid zijn het gevolg. Bij muizen is dit proces te remmen met losartan.

07-01-2015 | door PW

Doorbraak onderzoek verkoudheidsvirus

Het antivirale middel GS-5806 is in een klinische trial succesvol gebleken bij de behandeling van RSV-infecties. Proefpersonen ontwikkelden minder ziektesymptomen en hadden minder virus in hun neusslijm.

08-01-2015 | door Mirthe Niehoff

Therapietrouw: patiënt kan steuntje in de rug gebruiken

Hét risicoprofiel van de therapieontrouwe patiënt bestaat niet. Bevorderen van therapietrouw is maatwerk en een gezamenlijke taak van patiënt, voorschrijver, apotheker, team en wijkverpleegkundige. Samenwerkingsafspraken, een goede taakverdeling en het uitwisselen van informatie zijn essentieel.

09-01-2015 | door Nicolette van Horssen

Over claims, declaraties, vorderingen en verjaring …

Hoe lang mag en kun je wachten met het instellen van een claim? Binnen hoeveel jaar dien je een rekening aan een patiënt te sturen? Anders gezegd: wanneer kan een patiënt met succes stellen: apotheker, u bent te laat met het indienen van de vordering. De vraag speelt ook bij het declaratieverkeer met zorgverzekeraars.

09-01-2015 | door Frans Moss
Back to top