Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Moeraswerkers

PW Magazine 1/2, jaar 2015 - 06-01-2015 | door Wilma Göttgens
column

Hebben al uw diabetes type 2-patiënten afgelopen jaar een statine gekregen volgens de CVRM-richtlijn? Meneer Beentjes (89), die nog graag een agressief balletje tafeltennis slaat, natuurlijk wel. En mevrouw Dekker (84), die gisteren weer kwaad de apotheek uitliep omdat haar medicatierol zoek was? Haar man verstopt die, omdat ze anders alles in één dag wegslikt. Gelukkig hebben we de beschikking over de MFB ‘Diabetes zonder statine’, die de farmacotherapiekeuze ondersteunt met een evidence based interventievoorstel.

Een vinkje bij ‘Statine starten’ voor meneer Beentjes, die uiteindelijk met Crestor van de cardioloog toch tevreden was? Een vinkje bij ‘Statine niet starten op basis van levensverwachting’ voor mevrouw Dekker? Haar man belde nog met excuses voor de overlast, en dat het toch maar fijn was dat ze het redden samen. Welk vinkje kiest u?

We worden geconfronteerd met dynamische situaties in een complex systeem, gekarakteriseerd door onzekerheid, onduidelijkheid en onbepaaldheid. Moerassige gebieden waaruit we, met een evidence based visnet, een hanteerbaar probleem extraheren.

De apotheker staat voor de keuze: zal ik op de hoge gronden blijven of daal ik af in het moeras, en werk aan de belangrijkste en meest uitdagende problemen, wetend dat protocollen van beperkte waarde zijn … While in the swamp are the problems of the greatest human concern (Schön 1998).

Gelukkig zie ik veel jonge collega’s deze uitdaging met hart en ziel aangaan: Amor complexitatus (Kunneman oratie 2013). Ik wens u een liefdevol 2015!

Document acties

Back to top