Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 50, jaar 2015

met PW Wetenschappelijk Platform

11 december 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Wittejassencriminaliteit

Illegale geneesmiddelen hebben beduidend minder moeite de grens over te komen dan illegale vreemdelingen. Het aantal meldingen van verboden handel is in een paar jaar tijd verveelvoudigd en vooral intensivecare-artsen maken steeds vaker melding van gebruiksellende. Volgens Edith Schippers is de helft van alle via internet gekochte geneesmiddelen vervalst. Voor criminelen is het een interessante business: de potentiële verdiensten zijn hoger dan de handel in drugs, terwijl de pakkans en de straffen een stuk lager zijn. Geen witteboordencriminaliteit, geen witteneuzencriminaliteit, maar wittejassencriminaliteit.

09-12-2015 | door Ruud Coolen van Brakel

'Barsten in Mylan-tablet schaden vertrouwen'

Na meldingen over barsten in methylfenidaattabletten heeft Mylan een nieuwe coating ontwikkeld die minder gevoelig zou zijn voor vocht. De KNMP is verbaasd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen recall is gestart.

09-12-2015 | door PW

Grote prijsverschillen in kankergeneesmiddelen

Nederland betaalt vaak veel meer voor dure kankermedicijnen dan andere Europese landen. Dit heeft onder meer met kortingen te maken die per land sterk verschillen en uiteenlopen van enkele procenten tot meer dan 50%. Dit blijkt uit onderzoek in vijftien landen.

04-12-2015 | door DEB420720

Herexamen 2015 PW 50

Het middel van eerste keus bij de behandeling van vroegtijdige zaadlozing is: a. paroxetine 20 mg eenmaal daags b. sertraline 50 mg eenmaal daags c. paroxetine 20 mg drie tot vier uur voor de seksuele activiteit d. dapoxetine 30 mg een tot drie uur voor de seksuele activiteit

10-12-2015 | door Cindy Reinders

NVZA: nieuwe voorzitter en doorbraak in fusie

Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors is gekozen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Ook werd vandaag bekendgemaakt dat de leden van de Nederlandse Vereniging van Poliklinische Farmacie (NVPF) op 1 januari toetreden tot de NVZA.

01-12-2015 | door DEB420720

KNMP en NPCF nemen budgetpolis op de korrel

“De budgetpolis is patiëntenbedrog en perkt de vrije apothekerskeuze in”, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een brief aan de Tweede Kamer.

10-12-2015 | door PW

Extra maatregelen bij dimethylfumaraat

Bij het gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera) zijn extra maatregelen nodig om het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) te verminderen.

09-12-2015 | door PW

Ulceraties bij nicorandil

Bij het gebruik van nicorandil (Ikorel) kunnen gastro-intestinale ulceraties optreden. Ook zijn ulceraties van de huid, slijmvliezen en ogen mogelijk.

09-12-2015 | door PW

Extra anticonceptiemaatregelen bij mycofenolzuur

Voor, tijdens en na de behandeling met middelen die mycofenolaatmofetil of mycofenolzuur (Myfortic) bevatten is het noodzakelijk extra anticonceptiemaatregelen te nemen.

10-12-2015 | door PW

Verhoudingsgewijs meer vrouwen met ADHD

In vergelijking met tien jaar gele­den zijn er opmerkelijke verschil­len tussen mannen en vrouwen bij geneesmiddelen bij acne en bij ADHD. Voor beide groepen geldt dat het aandeel voor vrouwen fors is toegenomen. Daarvoor zijn verschillende verklaringen.

10-12-2015 | door SFK

Europa bindt strijd aan met nepgeneesmiddelen

Elke geneesmiddelverpakking in Europa beschikt vanaf 2019 naast de productcode ook over een uniek serienummer. Die maatregel is bedacht om geneesmiddelvervalsing tegen te gaan en patiëntveiligheid te waarborgen.

11-12-2015 | door Bart Smits
Back to top