Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wittejassencriminaliteit

PW Magazine 50, jaar 2015 - 09-12-2015 | door Ruud Coolen van Brakel
Illegale geneesmiddelen hebben beduidend minder moeite de grens over te komen dan illegale vreemdelingen. Het aantal meldingen van verboden handel is in een paar jaar tijd verveelvoudigd en vooral intensivecare-artsen maken steeds vaker melding van gebruiksellende. Volgens Edith Schippers is de helft van alle via internet gekochte geneesmiddelen vervalst. Voor criminelen is het een interessante business: de potentiële verdiensten zijn hoger dan de handel in drugs, terwijl de pakkans en de straffen een stuk lager zijn. Geen witteboordencriminaliteit, geen witteneuzencriminaliteit, maar wittejassencriminaliteit.

Ruud Coolen van Brakel blauw vlak

En het zijn niet louter meer spierbundels die anabolen aanschaffen, schaamluitjes die de seks willen opleuken met een hardere erectie, en Leontien van Moorsel-lookalikes die zich inspuiten met Melanotan. De testosterongeneratie experimenteert zich een ongeluk met zelfzorg.

Nou ja, een ongeluk? De sense of urgency wordt nog nauwelijks gevoeld. Behalve wat theoretische casuïstiek ontbreekt het aan harde cijfers van arbeidsverzuim, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van dit huis-, tuin- en keukengeslik.

En zolang geen doden te tellen zijn in chocoladeletters op de voorpagina van een dagblad, blijft de kwestie liggen waar die nu ligt: onder de radar en onder de schone lakens waarmee naamloze overledenen zijn afgedekt. We zullen echter de handschoen actiever moeten oppakken en een vlijmscherp ontmoedigingsbeleid gaan voeren. Voor deze illegalen moet de grens potdicht.

Document acties

Back to top