Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 42, jaar 2015

16 oktober 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

ADHD-middelen vaak voor recreatief gebruik

Van alle jonge gebruikers van ADHD-medicatie, slikt een op de vijf een middel als methylfenidaat om niet-medische redenen, bijvoorbeeld om de schoolprestaties tijdens examenperiodes te verbeteren. Ook het verminderen van stress, beter contact kunnen maken, je lekkerder of high voelen zijn redenen voor het niet-medisch gebruik van deze middelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

15-10-2015 | door DEB420720

If it was me …

“Als ik hulpverlener was bij de ebola-uitbraak, dan zou ik het wel weten als een experimenteel middel beschikbaar was. Het risico op onbekende bijwerkingen zou ik voor lief nemen als mijn kans op het krijgen van de ziekte zou verminderen”, zei Sir Michael Rawlins, voorzitter van de Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency tijdens de openingssessie van het FIP-congres. Het thema van FIP was dit jaar: better practice – science based, evidence driven.

16-10-2015 | door Wilma Göttgens

Herexamen 2015 PW 42

Een neonaat van een week oud wordt opgenomen met koorts, verminderd bewustzijn en paarse puntvormige huidbloedingen die typisch zijn voor meningitis (petechiën). Uit de liquorpunctie volgt een verhoogd leukocytenaantal. De arts zet de kweken in. Wat is de beste empirische antibiotische behandeling? a. ceftriaxon b. amoxicilline + cefotaxim c. amoxicilline + cefuroxim d. cefotaxim + vancomycine

15-10-2015 | door Pleuntje van Egmond

Fagron opent boekhouding voor potentiële kopers

Apotheekbevoorrader Fagron gaat voorstellen bestuderen van bedrijven die interesse hebben in een overname. Enkele potentiële kopers hebben toestemming van Fagron om de boekhouding in te zien om de waarde van het concern beter te beoordelen. Daarna kunnen ze een bod doen.

09-10-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Vaccin beschermt oudere tegen longontsteking

Het nieuwe pneumokokkenvaccin PCV13 is effectief in het voorkomen van longontsteking bij ouderen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Henri van Werkhoven.

08-10-2015 | door DEB420720

Positief advies voor handelvergunning idarucizumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van een handelsvergunning voor idarucizumab (Praxbind).

15-10-2015 | door PW

Acht geneesmiddelen krijgen positief advies voor handelsvergunning

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende acht nieuwe geneesmiddelen.

15-10-2015 | door PW

Beperkte prijsverlaging medicijnen in oktober

Nieuwe maximumprijzen voor geneesmiddelen zorgden in oktober 2015 voor een beperkte prijsdaling van 0,4%. In het afgelopen jaar vielen prijsbewegingen op die niet voortkwamen uit de prijzenwet. De meeste impact had de tijdelijke, scherpe prijsverhoging van het antidepressivum Parnate.

16-10-2015 | door SFK

SAN101 werkt bij sepsis

Het experimentele middel SAN101 is mogelijk effectief bij sepsis en acute respiratory distress syndrome (ARDS).

16-10-2015 | door PW

ADT + docetaxel effectief

Docetaxel in combinatie met androgeendeprivatietherapie (ADT) bij patiënten met hormoongevoelig gemetastaseerd prostaatcarcinoom resulteert in een langere overleving dan ADT alleen.

16-10-2015 | door PW

Finerenon bij diabetes

Toevoeging van finerenon aan de medicatie van patiënten met diabetische nefropathie verbetert hun albumine-creatinineratio (UACR).

16-10-2015 | door PW

Varenicline: toch geen depressierisico

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, verhoogt varenicline de kans op een hartaanval of depressie niet. Dat schrijven D. Kotz et al. in The Lancet Respiratory Medicine.

16-10-2015 | door Mirthe Niehoff

Kinderformularium wordt gezien als officiële richtlijn

Adviezen voor veel gebruikte medicijnen bij een verminderde nierfunctie, een rekenmodule om fouten bij kinderdoseringen te beperken en speciale medicijnteksten over gebruik bij kinderen op apotheek.nl. Sinds maart 2014 heeft het Kinderformularium enkele belangrijke projecten uitgevoerd.

16-10-2015 | door Marika de Hoop-Sommen
Back to top