Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 16, jaar 2015

met PW Wetenschappelijk Platform

17 april 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Service Apotheek gaat nierfunctie meten

Service Apotheek plaatst volgende maand in ongeveer 80% van haar apotheken apparatuur om de nierfunctiewaarden van patiënten te kunnen meten. Ze doen dit met point of care-tests.

10-04-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Geen flauw benul

column

14-04-2015 | door Wilma Göttgens

Herexamen 2015 PW 16

Bij de populatie van uw apotheek doet zich het verschijnsel Fenom voor. Vaak gaat het spontaan over, soms is het hardnekkig. Er zijn aanwijzingen dat de interventie FenomNee een gunstig effect heeft op het beloop. U wilt dit onderzoeken in een gerandomiseerd onderzoek. Uw nulhypothese is dat de ingreep FenomNee geen effect heeft op Fenom. Zoals gebruikelijk is in dit soort onderzoek, wilt u uitgaan van significantie bij P < 0,05 bij een onderscheidend vermogen van 0,8. Wat volgt hieruit voor de uitkomst van het onderzoek? a. Er is 5% kans dat FenomNee effect heeft maar dat u het niet vindt, en 20% kans dat u een effect vindt dat er in werkelijkheid niet is. b. Er is 20% kans dat FenomNee effect heeft maar dat u het niet vindt, en 5% kans dat u een effect vindt dat er in werkelijkheid niet is. c. Beide kansen zijn 5%. d. Beide kansen zijn 20%.

16-04-2015 | door Arjan Polderman

Vaststelling zorgtarieven van NZa naar VWS

Minister Schippers van Volksgezondheid stelt uiterlijk per 1 januari 2017 voortaan zelf de tarieven in de zorg vast. Ze haalt deze verantwoordelijkheid weg bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die bovendien haar controletaken voor de zorgmarkt verliest. De zorgautoriteit behoudt alleen haar toezichtstaak op de zorgsector. Dat heeft Schippers vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

02-04-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Haagse Transvaal Apotheek bereidt wietolie

De Transvaal Apotheek van de apothekers Arwin Ramcharan en Paul Lebbink in Den Haag bereidt binnenkort zelf medicinale wietolie. De eigen bereide olie is vooral bedoeld voor kinderen die onvoldoende baat hebben met de gangbare anti-epileptica.

10-04-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Voorwaardelijke vergunning tioguanine

Het CBG heeft besloten een voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen voor het geneesmiddel tioguanine (Thiosix).

16-04-2015 | door PW

Volledige vergoeding azelastine + fluticason

De combinatie azelastinehydrochloride + fluticasonpropionaat (Dymista) wordt vanaf nu volledig vergoed.

15-04-2015 | door PW

Toch geen schorsing generiek venlafaxine

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) trekt de voorgenomen schorsing van twee generieke geneesmiddelen met het werkzame bestanddeel venlafaxine (Venlafaxine Alembic en Venlafaxine Fair-Med) in.

15-04-2015 | door PW

Visolie ondermijnt chemotherapie

Visolie-preparaten en vette vis maken tumorcellen resistent tegen chemotherapie. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

14-04-2015 | door PW

Geen hoofdpijn meer bij voorbereiden FTO

In samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) biedt de SFK haar deelnemers ondersteuning aan bij de voorbereiding van een farmacotherapeutisch overleg (FTO) met huisartsen over de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn met triptanen. In 2014 gebruikten ongeveer 230.000 van deze hoofdpijnpatiënten een triptan.

14-04-2015 | door SFK

Masterdiploma

17-04-2015 | door KNMP

Handen ineen bij geneesmiddeltekort

Steeds vaker krijgt de patiënt aan de balie te horen dat een geneesmiddel er niet is. Zo ook bij het geneesmiddel Theolair dat voor een specifieke groep astma- en COPD-patiënten het laatste redmiddel is. De KNMP zocht samen met het Longfonds en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen naar een oplossing.

17-04-2015 | door Doerine Postma
Back to top