Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 11, jaar 2015

13 maart 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Personalised

column

10-03-2015 | door Marcel Kooy

MeMO-aanpak reduceert statinestop met de helft

De methode om therapietrouw te bevorderen MeMO van Health Base reduceert het aantal patiënten dat onterecht statinegebruik staakt met 50%. De methode is kosteneffectief. Dat blijkt uit een studie die werd gepresenteerd op de KNMP-regiobijeenkomsten.

09-03-2015 | door Mariël Croon

Herexamen 2015 PW 11

Wat is de eerstekeuzebehandeling bij lichte tot matige klachten van misselijkheid tijdens het eerste trimester van de zwangerschap? a. meclozine; b. granisetron; c. metoclopramide; d. gember; e. meclozine/pyridoxine.

12-03-2015 | door Renske Hebing

Monitoring DOAC-spiegels mogelijk gewenst

Monitoring is mogelijk ook bij dabigatran gewenst. Plasmaspiegels hiervan kunnen een factor vijf variëren, stelt hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Peter de Smet op basis van publicaties in het BMJ. De nieuwe orale antistollingsmiddelen (DOAC’s) waren vorige week in het nieuws vanwege 45 sterfgevallen die tot nu toe zijn gemeld bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

11-03-2015 | door PW

Apotheek Panacee in Grubbenvorst is ‘beste apotheek’

VAL Apotheek Panacee in Grubbenvorst in Noord-Limburg is de winnaar van het mystery guest-onderzoek 2014 van onderzoeksbureau AMP. De apotheek behaalde de meeste punten uit zes bezoeken van mystery guests.

05-03-2015 | door DEB420720

VWS wil Europese inkoop

Minister Edith Schippers van VWS meent dat de prijzen van nieuwe geneesmiddelen sterk dalen als ze in Europees verband worden ingekocht. Ze is in gesprek met enkele kleinere Europese landen om te polsen of er een mogelijkheid is om gezamenlijk geneesmiddelen in te kopen.

11-03-2015 | door PW

Zes uitbreidingen indicaties februari 2015

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseerde positief over de volgende indicatie-aanpassingen.

12-03-2015 | door PW

Drie positieve adviezen februari 2015

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.

11-03-2015 | door PW

Daclatasvir in basispakket

Daclatasvir (Daklinza) – een nieuw middel tegen chronische hepatitis C – wordt vanaf 1 maart vergoed vanuit het basispakket.

12-03-2015 | door PW

Gebruik antidepressiva groeit al jaren met gemiddeld 3%

In lijn met de groei in de afgelopen tien jaar nam het gebruik van antidepressiva in 2014 met 3% toe. De bijbehorende geneesmiddelkosten namen met 2% toe en kwamen uit op € 50 miljoen. Vooral het patentverloop van escitalopram draagt bij aan de beperktere kostenstijging en de toename van het aandeel generiek.

10-03-2015 | door SFK

Farmacogenetica op de KNMP-innovatieagenda

Farmacogenetica staat op de KNMP-innovatieagenda. Er volgen analyses van markt, stakeholders en wet- en regelgeving. Daarna wordt farmacogenetica groot uitgezet. Nu is het beperkt tot medicatiebewaking bij bepaalde patiënten.

13-03-2015 | door Ka-Chun Cheung

Medicatiebewaking op farmacogenetica

Voor apothekers die zich willen verdiepen in farmacogenetica heeft de KNMP informatie beschikbaar. Afhankelijk van de ontwikkelingen komt daar de komende periode nog meer ondersteuningsmateriaal bij.

13-03-2015 | door Ka-Chun Cheung

KNMP-beleid: deskundigheid, ICT, haalbare richtlijnen

Veilige, farmaceutische patiëntenzorg binnen het zorgnetwerk. Dat is de Toekomstvisie 2020 van de KNMP-leden. Om deze visie te realiseren, zet de KNMP in op kwaliteitsverbetering door haalbare richtlijnen, passende (na)scholing in de eerste lijn en adequate ICT. De laatste stand van zaken.

13-03-2015 | door Karen Bos
Back to top