Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 16, jaar 2014

met PW Wetenschappelijk Platform

18 april 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Erkenning

column

18-04-2014 | door Marleen Barth

Sprekend naloxon bij overdosering opioïden

De FDA heeft goedkeuring verleend aan een naloxon-auto-injector (Evzio) waarmee een overdosering van opioïden kan worden gecoupeerd.

18-04-2014 | door PW

Samenwerking Europese en Australische registratieautoriteiten

Het EMA en de Australische registratieautoriteit TGA (Therapeutic Goods Administration) gaan nauwer samenwerken rondom weesgeneesmiddelen.

18-04-2014 | door PW

UFT uit de handel

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft op verzoek van de vergunninghouder de handelsvergunning voor het geneesmiddel UFT in Nederland ingetrokken, hoewel dit het enige geneesmiddel is met de combinatie van de werkzame bestanddelen uracil en tegafur. Ervaring vanuit de klinische praktijk leert dat er in Nederland nog wel degelijk behoefte is aan dit middel.

18-04-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 16

Welk antidepressivum wordt het minst geassocieerd met gewichtstoename? a. fluoxetine; b. sertraline; c. mirtazapine; d. bupropion.

18-04-2014 | door C.F. Ebbelaar

Verdubbeling in tien jaar

Het aantal mensen dat voor hun overlijden palliatieve sedatie krijgt, is in bijna tien jaar tijd verdubbeld tot 23.000 patiënten in 2013. De betreffende sedativa worden sindsdien driemaal vaker verstrekt.

18-04-2014 | door SFK

Palliatieve zorg: apotheker als medebehandelaar

Apothekers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg voor patiënten in de palliatieve fase. In het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate maakte een ziekenhuisapotheker in opleiding een jaar lang deel uit van het multidisciplinaire palliatieve team. Zij voerde medicatiebeoordelingen uit, adviseerde bij toediening en maakte protocollen.

18-04-2014 | door Claudia Heijens, Margreet Filius en Patricia van Mierlo

Palliatieve zorg begint ruim voor laatste levensdagen

Of een oncologische patiënt nog te genezen is, hangt sterk af van het type carcinoom. Doordat de behandeling sterk is verbeterd, betekent het begrip ‘palliatieve chemotherapie’ lang niet altijd dat het levenseinde nabij is. Internist-oncoloog prof. dr. Sjoerd Rodenhuis: “Ik heb het liever over curatieve of niet-curatieve chemotherapie.”

18-04-2014 | door Marc de Leeuw

KNMP Farmanco

Het LNA heeft eind 2013 een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd over KNMP Farmanco. U beloonde ons met het mooie rapportcijfer 7,9. Daarnaast kregen we waardevolle input voor verdere ontwikkeling.

18-04-2014 | door Louise de Wolf

NPCF: te weinig informatie bij eerste uitgifte

Patiëntenvereniging NPCF vindt dat apothekers bij de eerste uitgifte nog te weinig mondelinge informatie geven. Ruim de helft van de patiënten die dit en vorig jaar een nieuw medicijn kregen, zeggen dat ze geen of geen volledig gesprek hebben gehad over de werking en eventuele bijwerkingen.

14-04-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Minister: ‘Apotheker vooral zorgverlener’

De apotheker gaat zijn rol als zorgverlener verstevigen, onder meer middels de medicatiebeoordeling. Die gaat integraal deel uitmaken van de farmaceutische zorg. Dat is de uitkomst van het Bestuurlijk Overleg Farmacie waaraan KNMP, NPCF, Nefarma, LHV en ZN onder regie van VWS afspraken met elkaar hebben gemaakt.

09-04-2014 | door DEB420720
Back to top