Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 01/02, jaar 2014

dossier Monoklonale antilichamen

10 januari 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Pharmaceutisch Weekblad voor Nederland

eerste uitgave, 3 april 1864

10-01-2014 | door PW

Oud en Nieuw

redactioneel

10-01-2014 | door Mariël Croon

Romosozumab voor steviger botten

Een monoklonaal antilichaam, romosozumab, bevordert de botgroei.

10-01-2014 | door PW

Huidreacties door capecitabine

Capecitabine (Xeloda) kan in zeer zeldzame gevallen ernstige huidreacties veroorzaken zoals het Stevens-Johnson-syndroom (SJS) en toxische epidermale necrolyse (TEN). Enkele patiënten zijn hierdoor overleden.

10-01-2014 | door PW

Trombose bij ponatinib

Ponatinib (Iclusig) geeft een verhoogd risico op arteriële en veneuze trombose. Dat blijkt uit lopende fase I- en fase II-studies.

10-01-2014 | door PW

Enkelvoudige oplaaddosis prasugrel

Het doseerschema van prasugrel (Efient) is aangepast.

10-01-2014 | door PW

Nederland volgt trend: 6 biologicals in top 10

In de top 10 van de geneesmiddelen met de hoogste omzet in Nederland staan zes biologicals. Elf jaar geleden was dat er nog maar één, zo blijkt uit een analyse van Nefarma. Nederland volgt daarmee een wereldwijde trend.

10-01-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 1/2

Het serotoninesyndroom berust vooral op overmatige prikkeling van 5-HT2A-receptoren. Bij een overdosering van welk van de onderstaande geneesmiddelen is dit syndroom het minst waarschijnlijk? a. clomipramine; b. mirtazapine; c. escitalopram; d. venlafaxine.

10-01-2014 | door G. van den Brink

Vernieuwing

column

10-01-2014 | door Marleen Barth

Bewaken nierfunctie: maatwerk

Een patiënt krijgt allopurinol. Op het scherm verschijnt de melding dat de nierfunctie moet worden gecontroleerd. De patiënt is namelijk ouder dan 70 jaar en de nierfunctie is niet bekend.

10-01-2014 | door Brigit Wensveen

Beperkte rol dierproeven bij ontwikkeling antilichamen

De rol van proeven met apen in de ontwikkeling van monoklonale antilichamen is beperkt. Nogal eens treedt immunogeniciteit op. Bovendien zijn de bijwerkingen goed te voorspellen aan de hand van de farmacologische werking. Revisie van de onderzoeksrichtlijnen is nodig.

10-01-2014 | door Peter van Meer

Ook twijfel bij biosimilars

Of de komst van biosimilars daadwerkelijk leidt tot kostenbesparingen, betwijfelt http://edit.pw.nl/rubrieken/ook-twijfel-bij-biosimilars#fieldsetlegend-categorizationziekenhuisapotheker dr. Pieter Knoester. Nieuwe toedieningsvormen van spécialités vormen daarvoor bijvoorbeeld een belemmering.

10-01-2014 | door Pieter Knoester

Biosimilars: goed voor de patiënt en het zorgbudget

Zoals alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen voldoen generieke biologicals – biosimilars – aan de hoogste kwaliteitseisen. Ze kunnen dus met vertrouwen gebruikt worden. Dat kan de stijging van geneesmiddelkosten beperken.

10-01-2014 | door Arnold G. Vulto

Monoklonaal antilichaam geleidt cytotoxische stof naar tumor

Monoklonale antilichamen spelen een grote rol in de oncologie. Naast nieuwe antilichamen zijn ook nieuwe toepassingen van bestaande antilichamen ontwikkeld: antilichaam-geneesmiddelconjugaten, combinaties van monoklonale antilichamen en bispecifieke antilichamen.

10-01-2014 | door A.D.R. Huitema, J.H.M. Schellens, J.H. Beijnen

De farmaceutische kant van monoklonale antilichamen

Monoklonale antistoffen voeren de lijst aan van geneesmiddelen die wereldwijd de hoogste omzet genereren. Vooral voor auto-immuunziekten hebben ze grote therapeutische waarde. Farmacokinetisch wijken ze sterk af van laagmoleculaire geneesmiddelen. Ook vragen ze een speciale behandeling om aggregaatvorming, en daarmee immunogeniciteit, te voorkomen.

10-01-2014 | door Daan J.A. Crommelin

‘Liever 33 keer Herceptin, dan één keer chemo’

Op jonge leeftijd werd bij Sandra Verhoeven borstkanker geconstateerd. Een borstsparende operatie was niet mogelijk, waarna ze startte met een chemokuur, aangevuld met trastuzumab (Herceptin) en tamoxifen. “Deze immunotherapie zou mijn kansen op overleven vergroten met 30 tot 40%. Daar ben ik natuurlijk voor gegaan.”

10-01-2014 | door Edwin Bos

Binnendringend micro-organisme stuit op complex immuunsysteem

‘Monoklonale’ antilichamen zijn een product van het verworven immuunsysteem. Ze zijn ontstaan uit geprolifereerde en gedifferentieerde B-lymfocyten, de dragers van humorale immuniteit. Om de werking te begrijpen, is kennis van het immuunsysteem nodig.

10-01-2014 | door Ger T. Rijkers en Nadine den Haan

Toch effect bij non-hodgkin

Brentuximab vedotin kan patiënten met non-hodgkinlymfoom helpen die op de gebruikelijke behandeling niet meer reageren of er nooit op reageerden.

10-01-2014 | door PW

Zuurremming: tekort B12

Protonpompremmers (PPI’s) en H2-antagonisten kunnen vitamine B12-tekort veroorzaken.

10-01-2014 | door PW

Darmflora beïnvloedt respons

Oncologische therapie is gebaat bij een gezonde darmflora, tonen twee onderzoeken aan.

10-01-2014 | door PW

Rituximab helpt bij syndroom van Sjögren

Rituximab, een monoklonaal antilichaam dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, werkt ook bij het syndroom van Sjögren. Dat concludeert Rodney Pollard in zijn promotieonderzoek.

10-01-2014 | door Marc de Leeuw

‘We staan te veel op de rem bij toelating nieuwe middelen’

AstraZeneca ontpopt zich steeds meer als biofarmaceutisch bedrijf met het accent op biologicals. Zo kondigde het concern onlangs aan de diabetes-tak van Bristol-Myers Squibb over te nemen. Directeur Hans Sijbesma van AstraZeneca Nederland vindt Nederland te behoudend met het toelaten van nieuwe middelen die bewezen effectief zijn.

10-01-2014 | door Frits Baltesen

Doelmatigheid verschilt regionaal

Huisartsen hebben de beoogde doelstelling in de afspraken over doelmatiger voorschrijven in 2013 niet gehaald. Dat zou wel het geval geweest zijn, als de landelijke score gelijk zou zijn aan die in de vijf meest doelmatige regio’s.

10-01-2014 | door SFK

Kennis van eiwitstructuren

Nieuwe ontwikkelingen, dat is wat apotheker Peep Jongen, senior beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), aanspreekt in zijn werk. “Ik doe frontwerk. Je ziet nieuwe geneesmiddelen. Je leert veel over eiwitstructuren.”

09-01-2014 | door DEB422443

Toch ‘knip’ bij eerste uitgifte medicatie

De aparte farmaceutische prestatie eerste-uitgiftegesprek is op 1 januari definitief ingevoerd. Volgens de rechter is er geen reden voor schorsing, waar de KNMP, ASKA, Napco en VKAN om hadden gevraagd. De prestatie draagt volgens de rechter bij aan de inzichtelijkheid en rechtmatigheid van de declaraties van apothekers.

24-12-2013 | door DEB420720

Groeiende zorgen over veiligheid anestheticum

De zorgen rondom de veiligheid van het anestheticum etomidaat groeien. Patiënten die dit middel bij chirurgie krijgen toegediend hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen en sterfte.

19-12-2013 | door DEB422443
Back to top