Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 49, jaar 2013

6 december 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Einde marktwerking voor dienstapotheken

Het non-concurrentieel verklaren van dienstapotheken moet de continuïteit van farmaceutische spoedzorg veiligstellen. En voor elke dienstapotheek zal vooraf het adherentiegebied worden vastgesteld. Dat adviseren de Stichting Dienstapotheken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. De KNMP steunt deze oplossing maar heeft nog veel vragen bij de uitwerking.

06-12-2013 | door DEB420720

Resistentie

Bij dit PW

06-12-2013 | door c.reinders@knmp.nl

Onderzoek overheveling

In opdracht van het ministerie van VWS zoekt onderzoeksbureau Significant uit wat de gevolgen zijn van de overheveling van geneesmiddelen. Hiervoor worden de komende weken in elk van de ongeveer dertig deelnemende ziekenhuizen zo’n 65 patiënten geïncludeerd die zo’n middel gebruiken.

06-12-2013 | door PW

Frisse lucht

column

06-12-2013 | door Ruud Coolen van Brakel

Transdermale pleister stevig in opmars

Naar verwachting verstrekken Nederlandse apothekers in 2013 bijna 950.000 keer een geneesmiddel met een transdermale toepassing. Dat is 600.000 keer vaker dan in 2004. Deze stijging komt vooral voor rekening van pleisters met opioïde pijnstillers.

06-12-2013 | door SFK

Politiek: tevreden, maar nog wensen te over

Opnieuw is dit jaar een aantal belangrijke stappen gezet op het gebied van het geneesmiddelenbeleid. In aanloop naar het traditionele farmaciedebat in december in de Tweede Kamer brengt het Pharmaceutisch Weekblad alvast de standpunten van de grote politieke partijen over dit onderwerp. Ze zijn tevreden over de beheersing van de kosten voor medicijnen, maar hebben nog genoeg wensen.

06-12-2013 | door Frits Baltesen

Innovatieve apotheken: drie jaar later

De KNMP benoemde in 2010 dertien innovatieve apotheken tot vaandeldragers van de farmaceutische zorg. Uit een rondgang blijkt dat veel van deze apotheken hun best practice hebben omgezet in een vaste werkwijze of een onderzoek zijn gestart naar de resultaten. Hebben andere apotheken deze projecten inmiddels ingevoerd? En hoe staat het met de vergoedingen door zorgverzekeraars?

06-12-2013 | door Edwin Bos

A-team bovenop kwaliteit antibioticabeleid

Ziekenhuisapothekers moeten vanaf 1 januari een functie gaan vervullen in een antibioticateam (A-team) om antibioticaresistentie terug te dringen. De kerntaak van het A-team is volgens ziekenhuisapotheker Paul van der Linden om de kwaliteit van het antibioticabeleid te bewaken.

06-12-2013 | door c.reinders@knmp.nl

Europees front van zelfstandige apothekers

Kring-apotheek kiest een internationale koers en sluit zich aan bij apotheekformule Alphega Pharmacy. Alliance Healthcare-directeur Arvid Manneke en VKAN-voorzitter Jan-Willem ten Pas bundelen de krachten met zelfstandige apothekers uit andere Europese landen. “In veel landen is net als hier de vraag actueel of zorg­verzekeraars meer gaan betalen voor zorg.”

06-12-2013 | door Edwin Bos

Een nieuwe generatie medicatiebewaking

Een patiënt krijgt diclofenac voorgeschreven. Op het scherm verschijnt de melding dat een protonpompremmer moet worden toegevoegd omdat de patiënt geen maagbescherming heeft. Dit signaal verschijnt omdat de patiënt een verhoogd risico op maagcomplicaties heeft.

06-12-2013 | door Minke Kranenborg en Daphne Dost

Hergebruik

Hergebruik van dure geneesmiddelen kan de verspilling in de zorg met miljoenen terugdringen. Apotheker Karin Spijkers, werkzaam in de Sint Maartenskliniek, begeleidt patiënten die hun TNF-alfaremmers ontvangen in een gesealde zak met thermochip.

06-12-2013 | door Edwin Bos

Propranolol: doorbraak in behandeling hemangioom bij kind

De ontdekking dat propranolol bij kinderen hemangiomen drastisch vermindert, betekende een doorbraak in de behandeling van deze aandoening. Onderzoek van dermatoloog Denise Hermans van het Radboud UMC droeg hieraan bij.

05-12-2013 | door PW

Verwarring bij dosering pixantron

De firma CTI Life Sciences waarschuwt in een brief aan zorgverleners voor het risico op doseringsfouten met pixantron (Pixuvri) 29 mg poeder voor injectie.

05-12-2013 | door PW

Vaker trombo-embolie bij ponatinib

De PRAC adviseert om de productinformatie van ponatinib (Inclusig) aan te scherpen.

05-12-2013 | door PW

Macrolide: pas op voor interactie

Het macrolide-antibioticum claritromycine in combinatie met een calciumantagonist verhoogt bij ouderen de kans op ziekenhuisopnames voor acuut nierfalen, hypotensie en mortaliteit ten opzichte van azitromycine.

05-12-2013 | door PW

NVZA-voorzitter: ‘Focus op de vakinhoud’

Verdere verbetering van de farmaceutische zorg in ziekenhuizen, dat is de inzet van de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) Bas Drese. “Dan volgen de baten de kosten vanzelf.”

04-12-2013 | door Marc de Leeuw

Gabapentine bij alcoholafhankelijkheid

Het anti-epilepticum gabapentine is effectief in het verminderen van alcoholafhankelijkheid. Dat bevestigt een dubbelblinde placebogecontroleerde studie.

04-12-2013 | door Loes Ariaans

Hypotensie na start tamsulosine

Tamsulosine kan in de eerste acht weken ernstige hypotensie veroorzaken, zo blijkt uit een retrospectieve cohortstudie onder bijna 300.000 mannen tussen de 40 en 85 jaar.

04-12-2013 | door PW

Opletten bij dosering cabazitaxel

Bij het oncolyticum cabazitaxel (Jevtana) bestaat een risico op doseringsfouten.

03-12-2013 | door PW

Toepassing acipimox ingeperkt

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) komt na herbeoordeling tot de aanbeveling om acipimox uitsluitend nog te gebruiken als aanvullende of alternatieve behandeling van te hoge triglyceridewaarden bij type IIb en type IV hyperlipoproteïnemie, wanneer leefstijlaanpassingen of andere medicatie onvoldoende effect hebben.

03-12-2013 | door PW

Stent: plaatjesremming kan korter

Na plaatsing van een zotarolimus-gecoate stent was duale plaatjesremming met acetylsalicylzuur en clopidogrel gedurende drie maanden niet inferieur aan behandeling gedurende twaalf maanden.

03-12-2013 | door PW

Studie ondergraaft rol genotypering bij dosering cumarines

Dosering van cumarines op geleide van het genotype zorgt niet dat de INR-waarde vaker in het therapeutisch gebied ligt. Dat blijk uit een studie uitgevoerd door Nederlandse en Griekse onderzoekers.

28-11-2013 | door DEB422443

CHMP positief over hiv-middel dolutegravir

Het Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de EMA beveelt een handelsvergunning aan voor het hiv-middel Tivicay (dolutegravir).

25-11-2013 | door DEB422443
Back to top