Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 47, jaar 2013

22 november 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lager tarief mangelt apotheker

Zorgverzekeraars hebben opnieuw de tarieven voor apotheken verlaagd. Volgens apotheker Raymond Kolman moeten apothekers hierdoor de onethische keuze maken tussen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en het voortbestaan van hun bedrijf. “Zorgverzekeraars en overheid moeten omstandigheden scheppen waarin apothekers hun verantwoordelijkheid kunnen nemen”.

22-11-2013 | door Raymond Kolman

Een unheimisch gevoel

Twee jaar na een dotterbehandeling krijgt een oudere heer last van aspecifieke klachten in borst- en buikstreek. De cardioloog vindt echter geen aanwijzingen dat er iets met zijn hart aan de hand is.

22-11-2013 | door Anne Leendertse en Mike Nettekoven

‘Patiënt krijgt te makkelijk herhaalrecept’

De farmaceutische industrie heeft nog steeds een slecht imago. Dat werd dit jaar gevoed door een corruptiezaak in China, hoge boetes voor misleidende voorlichting aan patiënten en vragen over de prijs van weesgeneesmiddelen. Directeur Marcel Joachimsthal van GSK Nederland heeft ook duidelijke ideeën over zorg, zoals: “Innoveren met zorg: dat kan alleen samen.”

22-11-2013 | door Frits Baltesen

Strijd over prijs weesmedicijnen blijft

Fabrikanten van medicijnen zullen in de toekomst veel vaker met het ministerie van VWS onderhandelen over de prijs, leert de discussie over weesgeneesmiddelen. “Doorgaan met deze uitgaven is niet houdbaar”, vindt VWS. Genzyme: “We hebben serieus overwogen de stekker eruit te trekken.”

22-11-2013 | door Frits Baltesen

Verbeteringen

22-11-2013 | door PW

Belletje

redactioneel

22-11-2013 | door Frits Baltesen

‘Bespaar epilepsiepatiënt deze ellende’

Het preferentiebeleid dwingt epilepsiepatiënten hun geneesmiddelen te wisselen. Daarbij lopen ze risico’s op een aanval. KNMP-voorzitter Rik van der Meer en directeur Martin Boer van het Epilepsiefonds willen dat deze misstand definitief stopt. “We willen Zorgverzekeraars Nederland een lijst overhandigen met geneesmiddelen waarbij substitutie uit den boze is.”

22-11-2013 | door Edwin Bos

Financiële impact contracten zeer ongewis

Apotheektarieven zitten ook voor volgend jaar in de min, zeker voor de basiscontracten van zorgverzekeraars. Voor apothekers met aanvullende afspraken is het beeld positiever, maar de contracten zijn inmiddels zo complex dat niemand de financiële gevolgen kan inschatten. “Veel apothekers verwachten dat de aparte zorgprestatie ‘eerste uitgifte’ zorgt voor minder inkomsten.”

22-11-2013 | door Edwin Bos

Spreekuur

“Gezellig dat u er bent”, kreeg apotheker Erik Evers van Benu-apotheek De Ringvaart in Zwanenburg te horen als hij op de fiets huisbezoeken aflegde bij oudere polyfarmaciepatiënten. “Dan stond ik twee uur later met een kop koffie nog onder het familieportret over de zoon te praten”, vertelt hij. Nu pakt hij het efficiënter aan.

22-11-2013 | door Mariël Croon

Relevant

column

22-11-2013 | door Wilma Göttgens

Apothekers in de media

‘Betrouwbare zorg dichtbij’, dat is het motto van de lopende publiekscampagne. De farmaceutische zorg die apothekers lokaal en regionaal leveren moet zichtbaar zijn bij het publiek in en om de apotheek.

22-11-2013 | door KNMP

Apotheker in de rol van farmacotherapeut

Dr. Anne Leendertse verwacht dat een nieuwe rol van de apotheker – apotheker-farmacotherapeut in een huisartsenpraktijk – leidt tot minder geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen en verbeteringen in de farmacotherapie. Of dat daadwerkelijk zo is, onderzoekt ze momenteel.

21-11-2013 | door Marc de Leeuw

Dierproeven voor nieuw geneesmiddel niet altijd zinvol

Bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is proefdieronderzoek vaak een slechte voorspeller van bijwerkingen die kunnen optreden bij de mens. Dat blijkt uit promotieonderzoek van onderzoeker Peter van Meer aan de Universiteit Utrecht.

21-11-2013 | door PW

Stiripentol van voorwaardelijk naar volledig

De CHMP heeft aanbevolen om de marktautorisatie van het weesgeneesmiddel stiripentol (Diacomit) te wijzigen van een voorwaardelijke naar een volledige toelating.

21-11-2013 | door pW

Fosfaatbinder beter zonder calcium

Patiënten die voor een chronische nierziekte calciumvrije fosfaatbinders gebruiken, hebben een lager risico op overlijden dan patiënten die op calcium gebaseerde fosfaatbinders gebruiken.

21-11-2013 | door PW

Griepprik heel goed voor hartpatiënt

Influenzavaccinatie bij patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten verkleint het risico van ernstige cardiovasculaire events. Dat blijkt uit een meta-analyse van gerandomiseerde klinische studies.

20-11-2013 | door Loes Ariaans

Positief advies macitentan

Het voormalige weesgeneesmiddel macitentan (Opsumit) kreeg een positief advies van de CHMP.

20-11-2013 | door PW

Gemcitabine na alvleesklierkanker

Na chirugische verwijdering van alvleesklierkanker verbetert adjuvante therapie met gemcitabine de overleving, zo blijkt uit open-label onderzoek.

20-11-2013 | door PW

Vijf uitbreidingen indicaties

De CHMP gaf groen licht om de indicaties van vijf middelen uit te breiden.

19-11-2013 | door PW

Positief advies vortioxetine

De CHMP heeft een positief advies gegeven voor het verlenen van een handelsvergunning aan het nieuwe antidepressivum vortioxetine (Brintellix).

19-11-2013 | door PW

Verkoudheid: gewoon uitzieken

Paracetamol, ibuprofen of stoominhalatie helpen niet om de symptomen van een acute verkoudheid te verminderen.

19-11-2013 | door PW

Kijkje in de keuken van de SFK

De SFK ontvangt van verreweg de meeste openbare apotheken maandelijks in totaal zo’n 15 gigabyte (GB) aan geneesmiddelverstrekkingsdata voor de omvangrijkste databank van Nederland op dit gebied. Via webrapportages en SFK Select koppelt de SFK de eigen gegevens terug aan de deelnemers, waar mogelijk gespiegeld aan landelijke cijfers.

19-11-2013 | door SFK

Huisarts belonen voor voorschrijfgedrag loont

Huisartsen die een beloning ontvangen van zorgverzekeraars voor hun voorschrijfgedrag volgen het beste de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) naar het voorschrijfbeleid in 2012.

18-11-2013 | door DEB420720

Compassionate use sofosbuvir

Het middel sofosbuvir wordt via een compassionate use-programma beschikbaar gesteld aan patiënten met chronische hepatitis C-infectie die een levertransplantatie (hebben) ondergaan.

18-11-2013 | door PW

Onderzoekers screenen duizenden potentiële oncolytica

Een studie waarin duizenden stoffen of combinaties daarvan worden getest op buiten het lichaam gekweekte tumoren moet personalized medicine bij kanker een stuk vooruit helpen. Een onderzoeksteam van negentien wetenschappers uit Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaat hiermee de komende vier jaar aan de slag.

13-11-2013 | door DEB422443

NHG-Standaarden direct openbaar

NHG-Standaarden zijn voortaan direct na publicatie openbaar en in te zien op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

08-11-2013 | door c.reinders@knmp.nl
Back to top