Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 39, jaar 2013

dossier Dermatologie

27 september 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zeldzame, dodelijke huidreacties bij sunitinib

Geneesmiddelautoriteiten in Canada hebben een waarschuwing gegeven over zeldzame maar ernstige huidreacties bij sunitinib. Sommige daarvan hadden een fatale afloop.

27-09-2013 | door PW

Kwetsbaar en complex

column

27-09-2013 | door Wilma Göttgens

'Ruim smeren voorkomt systemische therapie'

Huidziekten zijn sociaal invaliderend en worden vaak onderbehandeld. Dermatoloog Niek Bennen pleit voor goede voorlichting over lokale corticosteroïden. Zodat patiënten ruimer durven smeren. En hij staat voor maatwerk: “Dat steeds minder apotheken bereiden, is een zorgverschraling.”

27-09-2013 | door m.croon@pw.nl

Nieuwe immunosuppressiva in aantocht

Veel patiënten zijn tevreden over de huidige behandeling met antipsoriasismiddelen. Toch blijft er altijd behoefte aan nieuwe medicatie, zegt hoogleraar dermatologie Peter van de Kerkhof. Vooral op het gebied van de systemische behandeling zijn er ontwikkelingen.

27-09-2013 | door Marc de Leeuw

‘Onderzoek STAT3-remmers is veelbelovend’

Cutane lymfomen zijn zo zeldzaam dat er tot voor kort nauwelijks iets bekend was over de etiologie. Er waren dus ook geen therapeutische targets. Hoogleraar Maarten Vermeer van het LUMC werkt nu aan therapie op het niveau van signaaltransductie, epigenetica en monoklonale antilichamen. “Ik krijg DNA aangeleverd van patiënten uit heel Europa.”

27-09-2013 | door m.croon@pw.nl

Ruim smeren

redactioneel

27-09-2013 | door m.croon@pw.nl

‘Oh, ik krab veel vaker dan ik dacht’

Mensen met aanhoudende jeukklachten bewust maken van hun krabgedrag en een alternatief gedrag aanleren. Dit gecombineerd met veel voorlichting maakt dat de jeuk van de bezoekers aan het jeukspreekuur in het UMC Utrecht draaglijker wordt.

27-09-2013 | door Mike Nettekoven

Fotodynamische therapie maakt opmars

Fotodynamische therapie biedt veel voordelen bij de behandeling van (pre)maligne huidaandoeningen. Ze is effectief, kortdurend en zonder littekenvorming waardoor therapieontrouw geen issue is. Mogelijke pijn tijdens de behandeling kan in de toekomst worden verminderd door gebruik te maken van daglicht.

27-09-2013 | door Cindy Reinders

Voorbereid

Met drie spreekkamers, een telefonist en een eigen central-filling-unit is de nieuwe Schager Apotheek klaar voor de toekomst. Apotheker Aouktje de Wolf werkte met een architect van buiten de sector en kocht zelf tafels en kasten op internet. “Als je kosten wil besparen, moet je niet wars zijn van een tweedehands bureau.”

27-09-2013 | door Edwin Bos

Psoriasispatiënt moet naar Thuisapotheek

Alleen de Thuisapotheek mag sinds 1 juni Dovobet-zalf leveren aan psoriasispatiënten. Fabrikant Leo Pharma vindt thuisbezorging van deze zalf door een landelijke apotheek beter voor de patiënt. Maar huisartsen, apothekers, dermatologen en de patiëntenvereniging vrezen voor de medicatieveiligheid. De KNMP en het NHG adviseren de zalf in overleg om te zetten naar de gel. Dermatologen zijn hierop tegen.

27-09-2013 | door Edwin Bos

Beloon arts voor melding

Patiënten overlijden aan de gevolgen van geneesmiddelen die ze in het ziekenhuis krijgen. Maar volgens voormalig huisarts Ignace Schretlen worden ernstige en zelfs dodelijke bijwerkingen veel te weinig door zorgverleners gemeld. “Beloon artsen voor elke goed onderbouwde melding van een bijwerking.”

27-09-2013 | door Ignace Schretlen

Vier miljoen keer corticosteroïden voor de huid

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2012 bijna vier miljoen keer een huidmiddel dat een corticosteroïde bevat. Dat komt overeen met 60% van alle verstrekkingen van receptplichtige huidpreparaten die voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen.

26-09-2013 | door SFK

Classificatie triamcinolon(acetonide) herzien

Per juli is de gevaarsklasse van triamcinolon en triamcinolonacetonide gewijzigd van 3 naar 4 in het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS). Bereiding van dermatica met triamcinolonacetonide kan nog steeds veilig plaatsvinden, mits de juiste beschermingsmaatregelen getroffen worden.

26-09-2013 | door Shiwai Ng

Capillaire-lek-syndroom bij (peg)filgrastim

Filgrastim (Neupogen) en pegfilgrastim (Neulasta) kunnen bij kankerpatiënten en bij gezonde donoren in zeldzame gevallen het capillaire-lek-syndroom (CLS) geven.

26-09-2013 | door PW

Zwangerschapspreventieprogramma vismodegib

Vismodegib (Ervedge) is teratogeen.

26-09-2013 | door PW

Inhalatie levofloxacine voor kinderen

Levofloxacine voor inhalatie is door het EMA geaccepteerd voor aanvulling op een eerder Paediatric Investigation Plan.

26-09-2013 | door PW

Natriumchloriet potentieel weesgeneesmiddel bij ALS

Het EMA heeft natriumchloriet per injectie aangewezen als te onderzoeken weesgeneesmiddel bij de behandeling van amyotrofe laterale sclerose (ALS).

26-09-2013 | door PW

Hemofilie na clopidogrel

Hemofilie is onlangs meerdere keren gemeld na inname van clopidogrel (Plavix).

26-09-2013 | door PW

Kwaliteitsindicator voorspelt resultaat diabetesbehandeling

De mate van voorschrijven van lipidenverlagende medicatie is een goede voorspeller van de klinische uitkomsten bij patiënten met diabetes. Grigory Sidorenkov, promovendus in Groningen, onderzocht of kwaliteitsindicatoren het behandelresultaat bij diabetespatiënten kunnen voorspellen.

26-09-2013 | door PW

GMH uit Amorphophallus werkt bij acne

Hydrolysaten van glucomannaan (GMH) uit de Amorphophallus wortelknol geven een mooie huid en minder acne bij vrouwen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow in samenwerking met onderzoekers uit een dermatologiekliniek in Iran.

26-09-2013 | door Koos Brouwers

Teunisbloemolie toch nuttig

’s Avonds aanbrengen van 160-320 mg teunisbloemolie bij kinderen en adolescenten met atopische dermatitis helpt, stellen onderzoekers uit de Hallym Universiteit in Seoul.

26-09-2013 | door PW

Dermatocorticosteroïde is veilig

Angst voor bijwerkingen belemmert de toepassing van dermatocorticosteroïden bij constitutioneel eczeem.

26-09-2013 | door PW

Huidziekte: depressie bij ouderen

Huidziekten geven een grote kans op depressies bij ouderen, stellen onderzoekers uit Zuid-Korea.

26-09-2013 | door PW

Handgeschreven recept nu verleden tijd

Geneesmiddelen voorschrijven mag vanaf 1 januari 2014 alleen nog maar elektronisch. Dat staat in een nieuwe richtlijn van de KNMG, die 18 september is gepresenteerd.

18-09-2013 | door DEB422443

Steeds meer mensen sterven door melanoom

In Nederland overlijden steeds meer mensen aan een melanoom. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt.

17-09-2013 | door DEB422443

Kabinet houdt vast aan korting geneesmiddelen

Het kabinet-Rutte II blijft in zijn miljoenennota voor het jaar 2014 bij de eerder ingezette bezuinigingen op geneesmiddelen. Uit de rijksbegroting voor het volgend jaar blijken geen nieuwe kortingen op geneesmiddelen, hoewel apothekers de gevolgen blijven voelen van het preferentiebeleid. In deze begroting is ook de extra bezuiniging van € 6 miljard opgenomen.

16-09-2013 | door f.baltesen@pw.nl

Receptcontrole vanaf Kreta: IGZ sluit apotheek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft op 13 september Dorpsapotheek Cothen het bevel gegeven de deuren te sluiten. In de apotheek was geen apotheker aanwezig. De gevestigd apotheker was op vakantie in Griekenland, zonder te voorzien in waarneming.

16-09-2013 | door DEB420720
Back to top