Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 23, jaar 2013

met PW Wetenschappelijk Platform

7 juni 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Methusalem

Bij dit PW

07-06-2013 | door Léon Tinke

Goed pensioen

column

07-06-2013 | door Kirsten Lubbers

Genoeg manieren om therapietrouw te verhogen

Therapietrouw is de achilleshiel van de geneeskunde. De laatste twee jaar komen steeds meer projecten van de grond om de therapietrouw te bevorderen. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend.

07-06-2013 | door Frits Baltesen

‘Onder stroom’ door duloxetine

Het gevoel hebben onder stroom te staan: dit kan optreden als bijwerking van duloxetine. Ook bij de SSRI’s, venlafaxine en mirtazapine kan dit voorkomen. Dat blijkt uit meldingen die bij Lareb zijn binnengekomen.

07-06-2013 | door Florence van Hunsel en Linda Härmark

Nieuwe leden

07-06-2013 | door KNMP

Kennisdocument Hyponatriëmie voor apothekers

Sinds april 2013 is op de KNMP Kennisbank het ‘Kennisdocument Hyponatriëmie’ voor apothekers beschikbaar. Dit document is het eerste van een reeks kennisdocumenten over laboratoriumwaarden. De volgende kennisdocumenten gaan over kalium en farmacogenetische parameters.

07-06-2013 | door Ka-Chun Cheung

Hiv-expert

De behandeling van hiv loopt als een rode draad door de afwisselende carrière van apotheker Charles la Porte. Momenteel werkt hij als medical advisor op het gebied van hiv bij het farmaceutische bedrijf Janssen in Tilburg. “Een zeer afwisselende baan, waarin ik me in de breedste zin des woords bezighoud met de behandeling van hiv.”

07-06-2013 | door Marc de Leeuw

Rem op overheveling door praktijkfouten

Bij de overheveling van TNF-alfaremmers naar het ziekenhuis gaat nog te veel mis. De informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis en openbare apotheek verloopt niet optimaal. VWS-ministers Edith Schippers spreekt van een ‘zorgwekkend signaal’ en stelt de geplande overheveling voor 2014 grotendeels uit.

04-06-2013 | door DEB420720

Meer UR-omzet niet vergoed

Door overheidsmaatregelen neemt al enige jaren achtereen de omzet toe van receptplichtige geneesmiddelen die niet tot het basispakket behoren. In 2012 bedroegen de particuliere uitgaven aan deze groep middelen meer dan € 175 miljoen. Vorig jaar beperkte de overheid de aanspraak op maagzuurremmers.

04-06-2013 | door SFK

Schippers wil onderzoek naar zorgplicht verzekeraars

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid laat onderzoeken in hoeverre zorgverzekeraars zich houden aan hun zorgplicht. Ze wil dat zij voldoende verantwoorde zorg inkopen, die toegankelijk is voor alle patiënten. 'Die zorgplicht strekt zich naar mijn mening ook uit tot de beschikbaarheid van de preferent aangewezen geneesmiddelen en de kenbaarheid hiervan voor de patiënt', zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

30-05-2013 | door f.baltesen@pw.nl

Driemaandelijkse controle bij diabetes soms overbodig

Patiënten met diabetes gaan elke drie maanden voor controle naar de huisarts. Dat is echter niet in alle gevallen nodig. Bij patiënten met een goed ingestelde glucose- en cholesterolspiegel kan de controle net zo goed een keer per half jaar plaatsvinden.

29-05-2013 | door DEB422443

Steun voor sectie openbare apothekers

Op de districtsledenbijeenkomst in Akersloot, de eerste in de voorjaarsreeks, was er brede steun voor het voorstel van het KNMP-hoofdbestuur voor oprichting van een sectie van openbare apothekers om hun bedrijfsbelang beter te behartigen. De sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) krijgt een eigen voorzitter, maar is onderdeel van de KNMP. “Anders zou dat ten koste gaan van de samenhang tussen bedrijfsbelang en vakinhoud”, benadrukte KNMP-voorzitter Rik van der Meer.

29-05-2013 | door DEB422443
Back to top