Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 21, jaar 2013

dossier Bereiden en toedienen

24 mei 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lef

redactioneel

24-05-2013 | door Marc de Leeuw

Doe niet zo moeilijk

column

24-05-2013 | door Jaap Dik

Daling aantal bereiders zet door

Steeds minder apothekers bereiden nog zelf geneesmiddelen. Maatwerk leveren is kostbaar en apothekers vinden dat de eisen te streng zijn geworden. De Inspectie wil de kwaliteit van magistrale bereidingen in kaart brengen en overweegt alle individuele apotheken te onderzoeken.

24-05-2013 | door Edwin Bos

Aantal meldingen van slikproblemen stijgt

Veel patiënten hebben problemen met het innemen van geneesmiddelen. Heel langzaam groeit de aandacht hiervoor bij onder meer het IVM, het kenniscentrum Lareb én bij een fabrikant die gel heeft gemaakt om het slikken te vergemakkelijken.

24-05-2013 | door Frits Baltesen

Apotheker bereidt voor kinderen op maat

Apotheken moeten voor kinderen geregeld geneesmiddelen op maat bereiden. De belangrijkste reden is dat handelsproducten niet in juiste dosis of vorm beschikbaar zijn. Slikproblemen en een voedingssonde zijn ook redenen om te kiezen voor een andere vorm. Enkele belangrijke aandachtspunten bij de bereiding van orale toedieningsvormen voor kinderen.

24-05-2013 | door Doerine Postma

Tien, vijftien keer slikken voor een tablet weg is

Mensen bij wie het strottenhoofd is verwijderd, samen met de stembanden en het strottenklepje, zijn niet alleen hun eigen vertrouwde stem kwijt, maar hebben ook slikproblemen. Guusta van der Sluijs-Vialle heeft zo’n laryngectomie ondergaan en spreekt nu met een stemprothese. “Meer voorlichting zou helpen.”

24-05-2013 | door Netty Roersma

Puzzelen

Apothekers moeten kennis van bereidingen blijven houden. Door de groeiende problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen zullen zij hun expertise op dit gebied in de toekomst steeds vaker moeten inzetten, verwacht Doerine Postma, apotheker bij de KNMP.

24-05-2013 | door Marc de Leeuw

Herziening van de Richtlijn Bereiden

In samenwerking met de Special Interest Groep Productzorg en Bereiden herziet de KNMP momenteel de Richtlijn Bereiden. De certificerende instanties van openbare apotheken krijgen een toelichting over de interpretatie.

24-05-2013 | door Oscar Smeets

Blijven werken aan bekwaamheid

Om er zeker van te zijn dat bereidende assistenten voor de verschillende farmaceutische vormen voldoende gekwalificeerd zijn en blijven, heeft het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis een procedure ingevoerd die zorgt dat iedere assistent elke toedieningsvorm met regelmaat bereidt. Twee extra moeilijke bereidingen dienen als jaarlijkse toets.

24-05-2013 | door J. Aleman en M. Crul

Ziekenhuisbereidingen steeds meer centraal

Nederlandse ziekenhuisapotheken hebben de afgelopen jaren een flinke kwaliteitsslag gemaakt op het gebied van eigen bereidingen. De meeste ziekenhuisapotheken voldoen aan de GMP-Z-richtlijnen en een groot aantal ook aan de GMP-eisen. Veel bereidingen zijn gecentraliseerd. “Naar verwachting zal dit verder toenemen. Het is van groot belang dat de bereidingen binnen de ziekenhuisfarmacie behouden blijven.”

24-05-2013 | door Marc de Leeuw

Schippers pleit voor kleinere verpakkingen

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de verspilling in de zorg tegen met een Plan van Aanpak. Ook opende ze afgelopen zaterdag in het tv-programma Kassa een meldpunt verspilling. Maandagmiddag overschreed het aantal meldingen over verspilling in de zorg al de tienduizend.

24-05-2013 | door DEB420720

Meer aandacht voor goed gebruik antibiotica bij kinderen

Josta de Jong, apotheker en onderzoeker bij de vakgroep Farmaco-epidemiologie en Farmaco-economie van de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in haar proefschrift ‘Antibioticagebruik bij kinderen’ interventies aan om het gebruik van antibiotica bij kinderen verder terug te dringen.

23-05-2013 | door PW

Positief advies in vijfvoud

De CHMP heeft positief geadviseerd op aanvragen voor het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.

23-05-2013 | door PW

PML na bereiding dimethylfumaraat

Onderzoekers uit het VU Medisch Centrum beschrijven een patiënt die progressieve multifocale encefalopathie (PML) ontwikkelde na toediening van dimethylfumaraat uit een Nederlandse bereidingsapotheek.

23-05-2013 | door PW

Tabletten breken is geen half werk

Een studie naar het delen van paracetamoltabletten met een breukgleuf laat wisselende resultaten zien. Dat melden onderzoekers van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Sint Maartenskliniek. De resultaten stemmen overeen met die van eerder Amerikaans onderzoek met commerciële tablet splitters.

22-05-2013 | door Koos Brouwers

Aanvullende monitoring zichtbaar

De Europese Unie (EU) heeft per 1 mei 2013 een nieuwe procedure ingevoerd voor de productinformatie van geneesmiddelen waarop de geneesmiddelenagentschappen extra nauwlettend toezien.

22-05-2013 | door PW

Ooginfectie door schimmel

Oogartsen uit New York (Verenigde Staten) rapporteren ernstige schimmelinfecties in het oog na toediening van in de eigen apotheek bereide injecties voor intravitreaal gebruik.

22-05-2013 | door PW

Uitgaven farmacie bijna 600 miljoen lager

De uitgaven aan pakketgeneesmiddelen daalden in 2012 met € 579 miljoen euro. Deze daling werd veroorzaakt door de overheveling van een aantal reumamiddelen naar het ziekenhuisbudget en door lagere geneesmiddelenprijzen en apotheektarieven. Deze ontwikkelingen zetten de financiële situatie van apotheken verder onder druk.

21-05-2013 | door SFK

Oog app

Veel patiënten druppelen op een verkeerde manier en gebruiken ook niet de juiste hoeveelheid. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft daarom de app OOGdruppelen ontwikkeld.

21-05-2013 | door DEB420720

Besmet methylprednisolon: meningitis

Onderzoekers van de Virginia Tech Carilion School of Medicine (Verenigde Staten) rapporteren 25 gevallen van ernstige meningitis door de exotische schimmels Exserohilum rostratum en Cladosporium sp. na toediening van epiduraal methylprednisolonacetaat zonder conserveermiddel.

21-05-2013 | door PW

Vlaamse huisartsen: NSAID’s alleen op recept

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen ziet graag dat NSAID’s alleen nog op recept verkrijgbaar zijn.

16-05-2013 | door DEB422443

Voorschriften inhalatiecorticosteroïden bij kind vaak onjuist

Huisartsen schrijven kinderen met luchtwegklachten vaak op een onjuiste wijze inhalatiecorticosteroïden (ICS) voor. Dat is een belangrijke oorzaak van therapieontrouw bij deze groep patiënten.

15-05-2013 | door DEB422443
Back to top