Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Steeds minder apothekers bereiden nog zelf geneesmiddelen. Maatwerk leveren is kostbaar en apothekers vinden dat de eisen te streng zijn geworden. De Inspectie wil de kwaliteit van magistrale bereidingen in kaart brengen en overweegt alle individuele apotheken te onderzoeken.
Veel patiënten hebben problemen met het innemen van geneesmiddelen. Heel langzaam groeit de aandacht hiervoor bij onder meer het IVM, het kenniscentrum Lareb én bij een fabrikant die gel heeft gemaakt om het slikken te vergemakkelijken.
Apotheken moeten voor kinderen geregeld geneesmiddelen op maat bereiden. De belangrijkste reden is dat handelsproducten niet in juiste dosis of vorm beschikbaar zijn. Slikproblemen en een voedingssonde zijn ook redenen om te kiezen voor een andere vorm. Enkele belangrijke aandachtspunten bij de bereiding van orale toedieningsvormen voor kinderen.
Mensen bij wie het strottenhoofd is verwijderd, samen met de stembanden en het strottenklepje, zijn niet alleen hun eigen vertrouwde stem kwijt, maar hebben ook slikproblemen. Guusta van der Sluijs-Vialle heeft zo’n laryngectomie ondergaan en spreekt nu met een stemprothese. “Meer voorlichting zou helpen.”
Apothekers moeten kennis van bereidingen blijven houden. Door de groeiende problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen zullen zij hun expertise op dit gebied in de toekomst steeds vaker moeten inzetten, verwacht Doerine Postma, apotheker bij de KNMP.
In samenwerking met de Special Interest Groep Productzorg en Bereiden herziet de KNMP momenteel de Richtlijn Bereiden. De certificerende instanties van openbare apotheken krijgen een toelichting over de interpretatie.
Om er zeker van te zijn dat bereidende assistenten voor de verschillende farmaceutische vormen voldoende gekwalificeerd zijn en blijven, heeft het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis een procedure ingevoerd die zorgt dat iedere assistent elke toedieningsvorm met regelmaat bereidt. Twee extra moeilijke bereidingen dienen als jaarlijkse toets.
Nederlandse ziekenhuisapotheken hebben de afgelopen jaren een flinke kwaliteitsslag gemaakt op het gebied van eigen bereidingen. De meeste ziekenhuisapotheken voldoen aan de GMP-Z-richtlijnen en een groot aantal ook aan de GMP-eisen. Veel bereidingen zijn gecentraliseerd. “Naar verwachting zal dit verder toenemen. Het is van groot belang dat de bereidingen binnen de ziekenhuisfarmacie behouden blijven.”
Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de verspilling in de zorg tegen met een Plan van Aanpak. Ook opende ze afgelopen zaterdag in het tv-programma Kassa een meldpunt verspilling. Maandagmiddag overschreed het aantal meldingen over verspilling in de zorg al de tienduizend.
Josta de Jong, apotheker en onderzoeker bij de vakgroep Farmaco-epidemiologie en Farmaco-economie van de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in haar proefschrift ‘Antibioticagebruik bij kinderen’ interventies aan om het gebruik van antibiotica bij kinderen verder terug te dringen.
De CHMP heeft positief geadviseerd op aanvragen voor het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.
Onderzoekers uit het VU Medisch Centrum beschrijven een patiënt die progressieve multifocale encefalopathie (PML) ontwikkelde na toediening van dimethylfumaraat uit een Nederlandse bereidingsapotheek.
Een studie naar het delen van paracetamoltabletten met een breukgleuf laat wisselende resultaten zien. Dat melden onderzoekers van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Sint Maartenskliniek. De resultaten stemmen overeen met die van eerder Amerikaans onderzoek met commerciële tablet splitters.
De Europese Unie (EU) heeft per 1 mei 2013 een nieuwe procedure ingevoerd voor de productinformatie van geneesmiddelen waarop de geneesmiddelenagentschappen extra nauwlettend toezien.
Oogartsen uit New York (Verenigde Staten) rapporteren ernstige schimmelinfecties in het oog na toediening van in de eigen apotheek bereide injecties voor intravitreaal gebruik.
De uitgaven aan pakketgeneesmiddelen daalden in 2012 met € 579 miljoen euro. Deze daling werd veroorzaakt door de overheveling van een aantal reumamiddelen naar het ziekenhuisbudget en door lagere geneesmiddelenprijzen en apotheektarieven. Deze ontwikkelingen zetten de financiële situatie van apotheken verder onder druk.
Veel patiënten druppelen op een verkeerde manier en gebruiken ook niet de juiste hoeveelheid. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft daarom de app OOGdruppelen ontwikkeld.
Onderzoekers van de Virginia Tech Carilion School of Medicine (Verenigde Staten) rapporteren 25 gevallen van ernstige meningitis door de exotische schimmels Exserohilum rostratum en Cladosporium sp. na toediening van epiduraal methylprednisolonacetaat zonder conserveermiddel.
Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen ziet graag dat NSAID’s alleen nog op recept verkrijgbaar zijn.
Huisartsen schrijven kinderen met luchtwegklachten vaak op een onjuiste wijze inhalatiecorticosteroïden (ICS) voor. Dat is een belangrijke oorzaak van therapieontrouw bij deze groep patiënten.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad