Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 18, jaar 2013

3 mei 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

O Wee

Bij dit PW

03-05-2013 | door Léon Tinke

Je maintiendrai

column

03-05-2013 | door Kirsten Lubbers

Verbetering

03-05-2013 | door SFK

Meer overstappers, nauwelijks beweging

Nog nooit eerder wisselden zo veel mensen van verzekeraar als rond de afgelopen jaarwisseling. Toch geeft dit nauwelijks verschuivingen in de markt. In de meeste regio’s hebben de voormalige ziekenfondsen nog steeds een dominante marktpositie.

03-05-2013 | door SFK

‘Monitoring medicijnen nóg intensiever’

De recente aandacht in de media voor bijwerkingen van medicijnen als de Diana-35-pil leverde Lareb veel werk op. Maar Agnes Kant, de kersverse directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum, is daar alleen maar blij mee. “Het bewustzijn moet groeien dat niet alleen onbekende, maar ook bekende ernstige bijwerkingen gemeld kunnen worden.”

03-05-2013 | door Mike Nettekoven

Opt-in: 85% is akkoord

De campagne voor de opt-in is in volle gang. In april was ongeveer de helft van alle apotheken aangesloten op het LSP. In regio’s waar apotheken eerder zijn begonnen, zijn de reacties van patiënten positief: slechts een kleine groep mensen weigert overdracht van medische gegevens.

03-05-2013 | door Frits Baltesen

Nierfunctie-alert voorkomt medicatiefouten

Door vanuit het laboratorium direct een geautomatiseerde eGFR-alert te versturen naar apothekers, kunnen bij mensen met een verminderde nierfunctie veel medicatiefouten worden voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in BMJ Open naar aanleiding van het nierfunctieproject van de Zwolse apothekers Kees Boogerd en Emiel van der Pijl. Dit artikel is een samenvatting van de publicatie.

03-05-2013 | door Marc de Leeuw

Geneesmiddeltekorten uitdaging van de toekomst

Een plotseling tekort aan digoxine rond de Paasdagen, amoxicillinesuspensie niet beschikbaar midden in het griepseizoen. Problemen met levering van geneesmiddelen doen zich steeds vaker voor en lijken een trend.

03-05-2013 | door Doerine Postma

Helpen genezen

Een foto van een koe zorgde ervoor dat Jerry Wan geen dierenarts werd, maar apotheker. In de Haagse wijk Leidschenveen werkt hij als apotheker in een gezondheidscentrum van de Stichting Haagse Gezondheidscentra.

03-05-2013 | door Mike Nettekoven

‘Apotheker goed op weg met medicatiegesprek’

Achmea wil samen met apothekers investeren in farmaceutische zorg. Volgend jaar gaat de zorgverzekeraar daarom meer zorgprestaties apart inkopen. Manager farmacie Roland Eising: “Wij willen apothekers belonen die werken volgens klinische beslisregels, richtlijnen volgen en samenwerken met huisartsen.”

03-05-2013 | door Edwin Bos

Motiverend coachen sleutel naar verbetering

Honderden apotheken laten hun farmaceutische zorgverlening testen door mystery guests van AMP. Uit een analyse van de afgelopen drie jaar blijkt dat 13% van de apotheken een volledige probleemanalyse uitvoeren door alle WHAM-vragen te stellen. “Apothekers met goede scores hebben zichzelf de vraag durven stellen: wat zijn onze verbeterpunten?”

03-05-2013 | door Edwin Bos

Vaccin baarmoederhalskanker is kosteneffectief

Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen met HPV-vaccinatie. Beide in Nederland beschikbare vaccins, Cervarix en Gardasil, zijn kosteneffectief. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Tjalke Westra aan de Rijksuniversiteit Groningen.

01-05-2013 | door PW

Einde in zicht voor tetrazepam

In verschillende Europese landen is het benzodiazepine tetrazepam nog beschikbaar. In een PRAC-rapportage stelt de EMA dat ze stappen zal zetten om dit middel in Europa te verbieden.

01-05-2013 | door PW

IL-1-antagonisten: onvoldoende

Canakinumab en anakinra, beide IL-1-antagonisten en ontwikkeld als behandeling tegen diabetes type 1, zijn niet voldoende effectief.

30-04-2013 | door PW

TNF-alfaremmer + RA: risico melanoom

Reumapatiënten die TNF-alfaremmers gebruiken hebben een 50% verhoogd risico op melanomen. Dat concluderen Zweedse onderzoekers na een database-onderzoek bij grote aantallen patiënten met reumatoïde artritis (RA). De auteurs relativeren de conclusie omdat de voordelen van de TNF-alfaremmers zwaarder wegen dan het erg lage absolute risico op melanomen.

29-04-2013 | door Koos Brouwers

Mortaliteit bij domperidon

Lareb geeft op zijn website een overzicht van 216 meldingen van bijwerkingen door domperidon. Daarvan betreffen 23 een mogelijke bijwerking op het hart.

29-04-2013 | door PW

Met strontiumranelaat meer hartinfarcten

De EMA meldt op haar website dat gebruik van strontiumranelaat (Protelos) het risico op een hartinfarct verhoogt.

29-04-2013 | door PW

Daclizumab effectief bij MS

Daclizumab, een monoklonaal antilichaam tegen IL-2-receptor-alfa, blijkt terugval bij multiple sclerose (MS) te kunnen voorkomen.

28-04-2013 | door PW

Neuropatische pijn: duloxetine

Duloxetine is een geschikte behandeling voor pijnlijke perifere neuropathie, veroorzaakt door chemotherapie.

27-04-2013 | door PW

BPOA-bestuur treedt af na vertrouwenscrisis

Het bestuur van de Beroepsvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers heeft aangekondigd af te treden. Oorzaak is onenigheid met de achterban over een onderzoek naar de financiële situatie en het bestuur van het pensioenfonds SPOA.

25-04-2013 | door DEB420720

Twijfels over effectiviteit ADHD-medicatie

Een Amerikaanse studie bij 186 kinderen tussen 3 en 5 jaar trekt de effectiviteit van ADHD-medicatie in twijfel.

25-04-2013 | door DEB422443

Valproïnezuur: meer autisme

Zwangere vrouwen die valproïnezuur gebruiken hebben een verhoogde kans op een kind met autisme of een autismespectrumstoornis.

25-04-2013 | door DEB422443

Brabantse patiënten met hartinfarct krijgen ticagrelor

Elf Brabantse ziekenhuizen hebben afgesproken dat patiënten die worden opgenomen met een hartinfarct, standaard ticagrelor krijgen. Met een eenduidig medicatiebeleid bij hartinfarcten willen de ziekenhuizen de medicatieveiligheid verbeteren en de behandeling vereenvoudigen.

25-04-2013 | door DEB422443
Back to top